NB I

Gera lőtte az új Fradi-stadion első gólját

A Ferencváros 2-1-re kikapott az angol Chelsea csapatától a Groupama Aréna avatómeccsén.

Kapcsolódó cikkek

Stadionavató gálamérkőzés

Ferencvárosi TC – Chelsea FC 1-2 (1-0)
Groupama Aréna, 20 ezer néző. Játékvezető: Vad II
FTC: Dibusz – Nalepa, Mateos, Pavlovics, Bönig – Nagy Dániel, Gyömbér, Csukics, Busai – Gera, Böde. Cserék: Jova, Batik, Havojics, Kukuruzovics, Bosnjak, Ugrai, Nagy Dominik, Lauth, Csilus Á., Tarczy. Edző: Thomas Doll
Chelsea: Cech – Luis, Zouma, Christensen, Azpilicueta – Ramires, Mikel, Schürrle – Drogba, Torres, Willian. Cserék: Oscar, Schwarzer, Szalah, Fabregas, Diego Costa, Ivanovics, Cahill, Hazard, Matics, Moses, Ginkel, Aké. Edző: José Mourinho
Gólszerzők: Gera (17.), illetve Ramires (51.), Fabregas (81.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A nyolcadik percben Böde remek passzát a nagy helyzetben lévő Busai nem tudta berúgni, Cech védett, és egyébként is lest jelzett az asszisztens. A túloldalon Drogba, majd Schürrle lövését Dibusz kiütötte, majd Drogba veszélyes beívelését is hárította. A Fradi kapusának sok dolga volt, de magabiztosan védett. A 17. percben Gera Zoltán megszerezte pályafutása harmadik gólját a Chelsea ellen. Az első kettő a West Bromwich Albion, illetve a Fulham, a harmadik pedig a Ferencváros színeiben sikerült: Nagy Dániel hajszálpontos beadását higgadtan lőtte a kapuba (1-0).

A másik oldalon Zouma fejese ment a kapufa mellé. Drogbát szűk fél óra után sérülés miatt lecserélték. A 37. percben Schürrle szabadrúgása süvített el a kapufa mellett. Mintaszerű támadás végén lőtt gólt a Fradi, amelyet a másik oldalon magabiztos védéseivel Dibusz kapus tartott meccsben.

A szünet után Kukuruzovics remek lapos beadása óriási helyzetben találta Nagy Dánielt, de nem tudott kapura lőni, így a vendégek felszabadítottak. A másik oldalon Nalepa középre fejelt ki egy angol beadást, az érkező Ramires pedig a hálóba lőtt (1-1). Az 55. percben Cahill fejelt a kapufára, majd Oscar elől mentett Nalepa nagy helyzetben. A 65. percben Fabregas beadását Diego Costa fejelte a kapufára. A kontra végén két magyar játékos állt szemben egy angollal, de Ugrai nem tudott azonnal lőni, a labdaátvétele után pedig utolérték és szerelték.

A 77. percben Hazard remek beadását Oscar közvetlen közelről nem tudta a kapuba juttatni. A 81. percben Fabregas remek egyéni akciója szép góllal zárult (1-2), ezután az angolok magabiztosan járatták a labdát. A 89. percben Moses beadását Fabregas és Oscar sem tudta a hálóba fejelni, majd Diego Costa lőtt mellé. Gyorsaságban és technikailag megmutatkozott a két csapat közötti különbség, de a Ferencvárosnak voltak jó megoldásai védekezésben, illetve a szerencse is többször mellészegődött, így megúszta egygólos vereséggel a nyomasztó labdabirtoklási fölényben játszó Chelsea elleni meccset.

– A legfontosabb, hogy ennek a gyönyörű stadionnak a megnyitója fantasztikus volt. Nem néztem az ellenfél játékát, a saját csapatom játékával foglalkoztam, hiszen a jövő héten kezdődik a bajnokság. Nagyon fáradtak a játékosaim, hiszen Isztambulban voltunk, folyamatosan utazunk, és a jövő héten is lesznek még meccseink – mondta a meccs után José Mourinho, a Chelsea menedzsere.

– A mai nap arról szólt, hogy felavattuk a stadionunkat, együtt lehettünk a szurkolóinkkal, illetve a világ egyik legjobb csapatával, és nagyon jó hangulat volt – kezdte Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Sok nagy stadionban dolgoztam, illetve játszottam – például Hamburgban és Dortmundban –, és többször átéltem már ilyen hangulatot, de úgy gondolom, a játékosaim közül sokaknak még nem adatott meg ilyesmi, ezért ez egy fontos tapasztalat volt számukra. Számomra is teljesen új és nagyszerű dolog ez, nagyon büszke vagyok, hogy ebben a szakaszban itt lehetek, amikor Budapesten egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező csapatnál építettek egy új stadiont, és ennek én is részese lehetek. Ez egy nagyszerű dolog. Ma nagyon jól teljesített minden játékosom. A Chelsea teljesen már szinten játszik, és hamar előfordulhatott volna, hogy rosszul állunk, de nagyon jó munkát végeztünk, ami fontos a bajnokság szempontjából.

A szombati és a vasárnapi eseményekről, valamint a mérkőzésről a Rangadó.hu szakértőjét, Szűcs Mihályt, a Ferencváros egykori BL-csapatának játékosát kérdeztük:

Nagyon nagy élmény volt a szombati családi nap, megdöbbentő, milyen sokan voltak, és a stadionlátogatásra is szép számmal látogattak ki. Jó érzés volt, hogy még mindig ennyire érdekli az embereket a Ferencváros. Jellemző, hogy amikor délután Lisztes Krisztiánnal jöttünk ki, a két-háromszáz méteres távolságot fél óra alatt tudtunk megtenni. Jó érzés volt, amilyen szeretettel fogadtak minket a szurkolók.

Felemelő volt a vasárnap is, egy ilyen alkalom nagy ünnep a magyar sport és az FTC számára. Szép számmal voltak nézők, ha nem is volt telt ház. A hétfői öregfiúk-meccsen „csak” öt-hatezren voltak, mégis éreztük a pályán a félelmetes atmoszférát a pazar akusztikának köszönhetően. Ez a gálamérkőzés nem hozta annyira lázba a nézőket, talán főleg azért, mert a Chelsea takaréklángon játszott. Az első félidőben kimondottan jól futballozott a Fradi, Gera Zoltán ismét igazolta klasszisát, és nem csak a gólja miatt, az összes megoldását élmény volt nézni.

Szimbolikus, hogy ő lőtte az új aréna első gólját, ennél jobb forgatókönyvet nehezen lehetne elképzelni. Ha a cserejátékosok jobban koncentrálnak az utolsó passzoknál, lehet, hogy sikerült volna jobb eredményt elérni, bár a Chelsea cseresora még erősebb volt, mint a kezdőcsapat. Összességében szép futballünnep volt, várjuk az igazi tétmeccseket.

Olvasói sztorik