Szigorodhat a beléptetés

Módosították a sporttörvényt: biometrikus sablon alapján azonosíthatják a szurkolókat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A közeljövőben szigorodhat a beléptetés a stadionokba, miután az Országgyűlés a sporttörvény hétfői módosításával úgy döntött: a sportrendezvény-szervezőknek – ha beléptető-rendszert alkalmaznak – joguk lesz a 14 évesnél idősebb nézők képmásából, ujj- vagy vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített úgynevezett biometrikus sablon alapján azonosítani a szurkolókat.

A fideszes Vas Imre és Simon Róbert Balázs által jegyzett törvénymódosító javaslatot 111 igen szavazattal, 48 nem ellenében fogadta el a parlament.

Az alapszabály továbbra is az, hogy beléptető rendszer alkalmazásánál a sportrendezvény-szervező csak névre szóló belépőjegyet és bérletet értékesíthet. Változás azonban, hogy a beléptető-rendszert használó szervezőnek a beléptetéskor csak akkor kötelező a jegyek, bérletek vagy klubkártyák adatainak egybevetése az általa vezetett vagy a sportrendészeti nyilvántartással, ha a rendőrség felhívja őt az adatok egyeztetésére. Ilyen felhívás hiányában a szervezőnek csak lehetősége, és nem kötelezettsége az adategyeztetés.

Ha a szurkoló személyes adatai nem egyeznek meg a szervező által nyilvántartottakkal, akkor nem lehet őt beengedni a mérkőzésre. Továbbra is része a sporttörvénynek, hogy ha a szervező beléptető rendszert alkalmaz, kötelezővé teheti a személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító klubkártya kiváltását is.

Újdonság ugyanakkor, hogy a szervező – személyazonosításra – jogosult a 14 évesnél idősebb klubkártya-tulajdonosok képmásából, ujjlenyomatából, íriszképéből vagy – a látogató tenyeréből leolvasott – vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető alfanumerikus kód (biometrikus sablon) kezelésére. Ha a már nyilvántartott – vagyis a klubkártya vásárlásakor vett – és a belépéskor rögzített biometrikus sablon nem egyezik egymással, a beléptetést meg kell tagadni. Ezt a szisztémát azonban nem kötelező alkalmazni.

Vas Imre és Simon Róbert Balázs javaslata indoklásában azt írta: előterjesztésük célja, hogy a szervezők a modern technológia segítségével már a beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették a „fair play szellemét a lelátókon”.

A beléptetés után vagy annak megtagadása esetén a beléptetéskor rögzített személyes adatokat haladéktalanul törölni kell. A belépőjegy, bérlet, valamint klubkártya eladásakor az azokkal belépésre jogosult nevét, anyja nevét, születési helyét, idejét, lakcímét és – ha alkalmazzák – biometrikus sablonját a szervező a jegy, bérlet, illetve klubkártya érvényességének lejártát követő három munkanapig tarthatja nyilván, utána törölnie kell.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A sportról szóló törvénymódosításhoz benyújtott bizottsági jelentések és módosító javaslatok vitájában Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, feljelentést fognak tenni, mert másfél hete vénalenyomatot és íriszmintát vesznek a ferencvárosi stadionban a bérletvásárláshoz. Ez még nem egy elfogadott szabályozás, erről még most tárgyalnak – jegyezte meg.

Simon Róbert (Fidesz) azt kérte, módosított formában támogassák a törvénytervezet.

Simicskó István, sportért felelős államtitkár azt mondta: a kormány számos fejlesztést valósít meg, hogy kulturált és biztonságos környezetben szurkolhassanak a magyar családok. Jelezte: az elmúlt évek tapasztalatai, az MLSZ szakmai véleményével felvértezve és az uniós elvárásokat figyelembe véve törekednek minderre. A benyújtott módosítások alapján a beléptetési rendszereket alkalmazhatja az adott klub – és nem kötelezettségként írják elő – a szervezőkön keresztül.

Varga László (MSZP) kiemelte: az összegző javaslat technikai módosításokat tartalmaz, a kormánypártok szándéka semmiben nem változott az általános vita óta. Hozzátette: a rendteremtés szlogenje csökkentette a nézőszámokat, s a még megmaradt futballszurkolókat és sportkedvelőket biztosan nem lelkesíti, ha még nehezebb lesz a bejutás. Miért vetik tortúrának alá az embereket, miért erőltetik a regisztrációt? – kérdezte, hozzátéve: komoly adatvédelmi aggályok merülnek fel, és ettől nem lesz jobb a magyar labdarúgás. Semmi nem indokolja ezt a jogszabályt, a NASA-hoz lehet ilyen módon bejutni – jegyezte meg.

Schiffer András (LMP) szerint ha törvényes felhatalmazás nélkül végeznek ilyen ellenőrzést, mint amiről Szilágyi György beszélt, az bűncselekmény. Nem biztos, hogy belegondoltak a törvényjavaslat következményeibe – mondta, és azt kérdezte: ez úgy lesz, hogy augusztusban a frissen épült mezőkövesdi stadionban vénalenyomatot vesznek attól, aki a vendégszektorba be akar menni? Hozzátette: nem sikerült korrigálni a javaslatot, az alaptörvény-ellenes. Tegyék félre egyszer, amit „a Habony-művekből legyártottak önöknek” – fogalmazott az LMP-s képviselő.

Simicskó István (KDNP) úgy látta: a politikának érdemes megfontolnia azt, amit a sportszakma szeretne. A helyzet most nem jó, nem optimális és nem kívánatos – vélte. Szerinte van létjogosultsága az előterjesztésnek és tenni kell azért, hogy kulturált, családbarát feltételei legyenek a szurkolásnak. Senki ellen nem irányul, ez mindannyiunkért történő módosítás – fogalmazott, és a KDNP támogató álláspontját tolmácsolta.