NB I

Kenesei klasszisa döntött

Az Újpest sokáig vezetett, de a Pápa négy perc alatt fordított az élvonal utolsó fordulójában.
OTP Bank Liga, 30. (utolsó) forduló
Lombard Pápa Termál FC – Újpest FC 2-1 (0-1)

Pápa, 1000 néző. Játékvezető: Szabó Zs.

Pápa: Szűcs L. – Nagy T., Struhar, Jagodics B., Présinger, Csizmadia – Arszics (Horváth R., 60.), Király B., Tajthy (Kenesei K., a szünetben), Sekour – Marics (Griffiths, 70.). Edző: Nagy Mihály

Újpest: Dmitrovics – Juanan, Antón, Ligot (Ngawa, 76.), Sagna – Sztaniszavljevics (Simon K., 60.), Vasziljevics, Proesmans, Balogh B., Szuljics – Zamostny (Sidibe, 86.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Csizmadia (84.), Kenesei (87.), illetve Szuljics (13.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest két meghatározó játékosa, Kabát Péter és Balajcza Szabolcs is kikerült a csapatból a Magyar Kupa-döntő után. Előbbi a keretben sem volt, utóbbi a cserepadon kapott helyet, tehát meglehet, hogy a két rutinos játékos a Puskás-stadionban játszotta az utolsó mérkőzését a csapatban.

A mérkőzés első helyzete a vendégcsapat előtt adódott. A 13. percben Balogh Balázs szögletét röviden fejelte ki egy pápai védő, a kipattanóra Proesmans érkezett, aki 16 méterről, kapásból a kapu fölé bombázott. A 17. percben megszerezte a vezetést az Újpest: Balogh Balázs szabadrúgását Sekour fejelte ki, de a labda Suljicshoz került, aki a tizenhatos sarkánál egy csel után a kapu bal felső sarkába tekert (0-1).

A vezetés után sem állt meg a vendégcsapat: a 33. percben Balogh Balázs vezette a labdát, és mivel a pápai védők nem léptek ki rá, így 19 méterről kapura lőtt, de a labda elkerülte Szűcs Lajos kapuját. A 39. percben Antón szerzett labdát a pápai térfélen, és mivel senki nem támadta, így ő is lövésre szánta el magát, de a labda ezúttal sem ért célt.

A második félidőben is a lila-fehérek ragadták magukhoz a kezdeményezést. Az ötvenedik percben Szuljics indult meg a baloldalon, majd egy befele csel után visszagurított Vasziljevicsnek, aki 16 méterről lőtt, de a pápai védők belevetődtek a labdába. Az 56. percben az első pápai szöglet után Király fejelte Dmitrovics kezébe Arszics beadását. Az 59. percben veszélyes kontrát vezetett az Újpest: Szuljics kapott egy remek indítást, amivel elviharzott a bal szélen, majd visszapasszolt a második hullámban érkező Vasziljevicsnek, akinek a lövését Szűcs Lajos védte lábbal.

A 65. percben Balogh Balázs kényszerítőzött Szuljicssal, majd élesen középre lőtt, de Szűcs Lajos vetődve belepiszkált a beadásba. A 74. percben Simon Krisztián cselezett a jobb oldalon, majd befelé húzott és lövésre szánta el magát. A labda két pápai védő lába alatt is elment, de Szűcs Lajos leért a jobb alsó sarokba. A 79. percben eldönthette volna a mérkőzést az Újpest: Szuljics adott remek labdát Simon Krisztiánnak, aki a lövés helyett inkább az ötös sarkán akart kényszerítőzni, de a visszapassz után blokkolták Szuljics lövését a pápai védők.

A 84. percben a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat: Kenesei Krisztián élesen belőtt szabadrúgása elsuhant az újpesti védők előtt, és az érkező Csizmadia Csaba négy méterről a kapuba fejelt (1-1). A 87. percben fordított a Pápa: a szünetben beállt Kenesei Krisztián végezhetett el szabadrúgást huszonnyolc méterről. A korábbi válogatott támadó nagy erővel a kapu bal oldalába tekert (2-1).

– A nyolcvanadik percben már elkezdtem fogalmazni, hogy milyen jelzőkkel dicsérjem az Újpestet – mondta a Rangadó.hu szakértője, Gyimesi László, a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa. – A lila-fehérek szinte a gólvonalig ki akarták játszani a helyzeteket, de ott jelentkeztek az apró hibák. A játék képe alapján rúghattak volna három-négy gólt is, de ezért szép a futball. Az eredménytől függetlenül le a kalappal a vendégek előtt, mert nehéz helyzetben vannak, mégis kifejezetten tetszetősen futballoztak. Bizonyították, hogy ha így tudnak futballozni, akkor a következő szezonban igenis számolni kell majd velük. Szerintem az első öt hely bármelyiket megszerezhetik, persze előtte nem árt egy kis erősítés a nyáron. A Pápa dicséretére legyen mondva, hogy egy elvesztett mérkőzést fordítottak meg néhány perc alatt, amiben hatalmas szerepe van a rutinos Kenesei Krisztiánnak, aki a kiváló rúgótechnikájának köszönhetően két szabadrúgással eldöntötte a mérkőzést.

Olvasói sztorik