NB I

Magyarok és szurkolók nélkül a Vidi

A Videoton hazai pályán kétszer is hátrányba került, végül 2-2-t játszott a Lombard Pápa ellen.
OTP Bank Liga, 24. forduló
Videoton FC – Lombard Pápa Termál FC 2-2 (0-1)
Székesfehérvár, 2000 néző. Játékvezető: Németh Á.
Videoton: Calatayud – Szolnoki (Zé Luis, 39.), Caneira (Nildo, a szünetben), Vinícius, Stopira – Sándor Gy., V. Gomes – Álvarez, Haraszti (Paraibá, 77.), Oliveira – N. Nikolics. Edző: José Gomes
Pápa: Szűcs L. – Tóth G. (Tajthy, 75.), Csizmadia, Struhar, Présinger, Németh M., – Kulcsár K. (Nagy S., 70.), Nagy T., Sekour – Marics (Király B., 88.), Arszics. Edző: Tóth Bálint
Gólszerzők: Zé Luis (54.), Álvarez (62.), illetve Arszics (10.), Marics (58.)
Kiállítva: Oliveira (94.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videoton szervezett szurkolótábora, a Red Blue Devils tagjai a kecskeméti meccs után ismét demonstráltak csapatuk gyenge szereplése miatt és José Gomes vezetőedző távozása érdekében: a meccs előtt teljesen üresen hagyták a szektorukat.

A hazaiaktól Juhász Roland és Kleinheisler László, a vendégektől Orosz Márk, Kenesei Krisztián és Griffiths hiányzott.

Nem jó előjelekkel várta a találkozót a székesfehérvári együttes, hiszen az ezt megelőző három hazai bajnokiját elveszítette. A Pápa a múlt héten nyert először ebben a naptári évben, így talán már megfelelő távolságra került a veszélyzónából.

Csupán 48 másodperc kellett az első Nikolics-félziccerhez, ezt hárította Szűcs Lajos. Három perc múlva jött az újabb lehetőség, ezt Haraszti hagyta ki, amikor 14 méterről mellédurrantott. Hiába állt fel három belsővédővel (Struhar, Csizmadia, Présinger) a Pápa, óriási presszióval ment előre a Videoton, csak az volt a kérdés, mikor születik meg az első gól.

A tizedik percben jött el ez a pillanat, de nem úgy, ahogy a hazaiak gondolták. Sekour tette ki a labdát balra, ott Németh Milán kapta, aki felnézett, középre gurított, Arszics pedig érkezett, és öt lépésről a hálóba belsőzött (0-1). Két perc alatt ki is ürült az ultrák szektora, csak az RBD felirat virított az eredményjelző alatti szektorban… A vendégek felbátorodtak és egyre többször passzoltak pontosan, egyre inkább tovatűnt az első tízperces kapkodásuk.

Nehéz azt mondani, hogy egy gól rosszat tesz egy meccsnek, pedig most ez történt! A hazai drukkerek elfordultak a csapatuktól, a nyolcfős pápai tábor pedig (akik négy frakcióra oszlottak, biztos tisztújítás van a Bakony Tigersnél is…) nem hallatta a hangját. A 35. percben Nikolics lövését ejtette ki Szűcs, de a védők értek oda előbb a kipattanóra.

Cifrábbnál cifrábbakat kezdtek el mondani a hazai szurkolók, főleg akkor, amikor Szolnoki helyett Zé Luis lépett pályára a 38. percben. „José Gomes búcsúmeccsét várják a drukkerek” – jött az infó a lelátóról. Úgy hírlik, csak akkor tud megszabadulni a portugál edzőtől a klub komolyabb anyagi veszteség nélkül, ha a Videoton már matematikailag sem lehet bajnok. Közben rúgott egy kapufát a Pápa, majd Nikolics lehetőségénél két védő is belelépett a lövésébe.

A három belsővédő sokszor hatos fallá változott: a két szélső bekk, Németh Milán és Tóth Gábor zárta le a balt és a jobbot, míg Sekour is behúzódott tömörülni. A félidő zárásaként Haraszti találta el az oldalhálót szabadrúgásból, majd komoly füttykoncert közepette indultak be a csapatok az öltözőbe.

A megsérült Caneira helyére Nildo érkezett a hazaiaknál. A fordulás után sem változott a játék képe, a Videoton látványos szenvedett, tízből kilencszer rossz megoldást választottak a játékosai, annál az egynél pedig nem jutottak el igazi helyzetig. Aztán az 53. percben megtört a jég: a hetedik Vidi-szöglet után Zé Luis ollózott a kapura, ezt még Présinger blokkolta, ám éppen a kaputól hét méterre helyezkedő feladó fejére, onnan pedig Szűcs kapujába hullott a labda. A veterán hálóőr még az ollózásra repült el, hiába kapaszkodott, nem ért oda a labdára (1-1).

Eltelt négy perc, és megint a vendégeknél volt az előny. Marics szabadrúgását nagy bravúrral szögletre tolta Calatayud, ám a sarokrúgás után ismét a szerb-spanyol csatár érkezett, és a kapuba bólintott (1-2). Ez a négyperces periódus folytatódott, amikor a 61. percben Zé Luis álompasszát Arturo Álvarez lőtte két lépésről Szűcs szeme közé és a léc alá (2-2). Ezek után még inkább állandósult a Vidi-jelenleg a Pápa-térfélen. Vagy Szűcs védett, vagy egy visszafújt eset (jó ítélet volt a kezezés) miatt úszta meg az újabb kapott gólt a Pápa.

José Gomes előrefelé cserélt, így az utolsó negyedórára már csak Sándor György, és a honosított Nemanja Nikolics maradt a magyarok közül…. A vendégek célja ekkor már az egy pont megtartása volt, egy-egy bedobásnál rákérdeztek az asszisztensnél, hogy „Innen lesz, spori?”, a cserék szép lassan történtek meg, no és a sérülések is súlyosabbak voltak. Mindenki így tett volna a bakonyiak helyében – főleg azok után, hogy Diósgyőrben sem a hősiességükön múlt, hogy pontot szerezzenek.

A 89. percben egy Vitor Gomes-baki után Sekour kínálta meg egy jó lövéssel Calatayudot, aki szögletre ütötte a labdát. Az utolsó percben Oliveira megkapta a második sárgáját, így a morálisan teljesen szétesett fehérváriak otthonából megérdemelten vitt el egy pontot a pápai gárda.

– Az első félidő borzasztóan gyenge volt, a második felvonásban legalább láthattunk három gólt. Kilátástalan a Videoton játéka, a Pápa viszont azt játszotta, amit ebben a helyzetben kellett: labdát tartott, gólokat lőtt, és ritmust váltott, ha tudott. A második félidőben elkészültek az erejükkel, de ezt a hazaiak nem tudták kihasználni – elemezte a látottakat a Rangadó.hu szakértője, Hartyáni Gábor, a Videoton és a Puskás Akadémia korábbi vezetőedzője. – A Videotonnál a körülmények európaiak, de a mérkőzésekre való felkészítésnek, és a produktumnak nem sok köze van a körülményekhez. Körülbelül tíz mérkőzés óta ugyanazok a hibák láthatóak. Ezzel a sótlan játékkal bajnokságot nyerni álom, most már lépnie kellene valakinek… Már nincs közönség, ezt a folyamatot meg kell állítani, mert sehova nem vezet. A Pápa előtt le a kalappal, mert azt nyújtotta, amit tud, talán még többet is. Igazságos az eredmény, de ez a Videotonra nem vet jó fényt.

Olvasói sztorik