NB I

Légióst a válogatottba?

A legnépszerűbb hazai sportágak között a labdarúgásban terjedt el legkevésbé a honosítás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nyilasi Tibor, a Sport Televízió szakértője, a Ferencváros korábbi legendás játékosa és edzője élő adásban vetette fel az ötletet, miszerint érdemes lenne elgondolkozni a Fradi támadója, Leonardo Santiago honosításán. Az ügy kapcsán a brazil játékos is megszólalt a műsorban, és kifejtette, nem zárkózna el a magyar válogatottság lehetőségétől.

Nemrég a Videoton brazilja, Paolo Vinícius kapcsán is felvetődött a kérdés, vajon érdemes lenne-e kezdeményezni a honosítását, hiszen játékával hasznára lehetne a nemzeti csapatnak. A Rangadó.hu legújabb összeállításában hazánk legnépszerűbb sportágainak ismertebb honosított, válogatott játékosait gyűjtöttük össze.

Labdarúgás

Nem volt népszerű az elmúlt években a labdarúgók honosítása hazánkban: eddig három légiós mutatkozhatott be a felnőtt keretben, de ők sem váltották meg a világot a nyolcvanas évek második fele óta hanyatló együttesben. A nigériai születésű Thomas Sowunmi tíz, a brazil Leandro de Almeída 11 alkalommal jutott szóhoz, míg a Romániából érkező Miriuta Vasile kilencszeres válogatottnak mondhatja magát. Nikolics Nemanja nemrég mutatkozott be a csapatban, és Leandróhoz, illetve Sowunmihoz hasonlóan egy gólja van magyar nemzeti színekben.

Kézilabda

Kézilabdában sokkal gyakoribb, hogy külföldiekhez nyúltak: a kilencvenes évek elején Moszkvából érkezett Veszprémbe Zsitnyikov Jurij és Zubjuk Igor, valamint a Dunaferrhez Kuzmicsov Szergej. Mindhárman megkapták a magyar papírokat, és be is mutatkoztak a válogatottban. Később a kubai vonal erősödött meg Pérez Carlos, Diaz Ivó, Luis Savon, valamint a tragikus hirtelenséggel, 33 évesen elhunyt kapus, Hernandez Vladimir érkezésével. A többi között három meghatározó szerb játékos is magyar mezt húzhatott: Eklemovics Nikola, Krivokapics Milorad és Puljezevics Nenad is erősítést jelentett a csapatnak.

A nőknél is találunk ismerős nevet: az elmúlt évtizedek egyik legjobb női játékosa, Radulovics Bojana például többször is felejthetetlen perceket szerzett a magyar szurkolóknak a nagy tornákon, Sirina Irina pedig bravúros védéseivel örvendeztetett meg bennünket.

Kosárlabda

Nem is olyan fiatalon, 38 évesen lett magyar válogatott a Paks jelenlegi edzője, Dzunics Braniszlav. A férfi válogatott felnőtt keretében jelenleg is találunk két külföldről érkező játékost: a Szolnok kosarasa, Trotter Obadiah még 2011-ben kapta meg a magyar állampolgárságot, míg a soproni Thomas Jermaine 2013 decemberében tett esküt, azóta pedig már a válogatott keretbe is bekerült. A nőknél is találunk tengerentúlról érkező játékost: Quigley Allie például az Egyesült Államokbeli Illinois-ban látta meg a napvilágot, de már magyar színekben is bemutatkozhatott.

Jégkorong

A hokisoknál is szerepelt, illetve szerepel nem egy külföldi a keretben: elég csak megemlíteni a Szlovákiában született, anyai ágon magyar Sikorcsin Ladislav nevét. Szintén magyar édesanya gyermeke a torontói születésű, marokkói apával rendelkező Ennafatti Omar. Vaszjunyin Artyom Ukrajnában látta meg a napvilágot, de hazánk csapatában lépett jégre – a többi között például Ukrajna ellen is. Ondrejcsik Rasztiszlav és Sikorcsin Ladislav neve is jól cseng a jégkorong szerelmesei számára, de nem feledkezhetünk meg a többi között Dubek Vladimirról sem.

Egyéni sportágakban is előfordul

A magyar válogatottat erősíti a kínai asztaliteniszező Li Bin, az orosz jégtáncos Makszim Zavozin, illetve az olimpiai bajnok horvát Janics Natasa is.

Van ellenpéldák is

Sajnos nem egyszer előfordult már, hogy egy kitűnő játékost elvesztett a magyar sport, külföldön pedig tárt karokkal várták. A vízilabdázó Valkay Erzsébet az olaszoknál, a kézilabdázó Szabó Melinda, a vívó Király Hajnalka és a kerékpározó Bodrogi László a franciáknál, a labdarúgó Garics György, a kézilabdázó Rácz Mariann és a gyorskorcsolyázó Hunyadi Emese az osztrákoknál folytatta. Hasonló a helyzet a röplabdázó Ifj. Grózer Györggyel, aki a német válogatottat erősíti, az orosz Belgorod színeiben pedig néhány nappal ezelőtt Bajnokok Ligája-aranyérmet nyert.

Jött, majd ment

A magyar labdarúgás egyik legismertebb játékosa, legendás alakja a mai napig Kubala László, aki előbb a csehszlovák, majd a magyar, aztán pedig a spanyol válogatottban lépett pályára. Ne feledjük, a Real Madridba igazolása után Puskás Ferenc is a spanyol nemzeti csapatot erősítette.

Olvasói sztorik