NB I

Kiélezett verseny lesz a célig

Hat csapatnak lehet reális esélye a magyar bajnoki címre az NB I tavaszi szezonjában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Február 28-án, pénteken folytatódik a bajnokság. Az utóbbi évek egyik legnyíltabb versenyfutása lesz a tavaszi, mivel a bajnoki címre akár még hat csapat is pályázhat, de a kiesés kérdése is legalább ennyire izgalmas.

A Rangadó.hu nagyító alá vette a téli szünet legfontosabb igazolásait, edzőváltásait, és megnézte, melyik csapat milyen esélyekkel indul az OTP Bank Liga folytatásában.

A Puskás Akadémia – MVM Paks mérkőzéssel indul az NB I tavaszi szezonja. A hosszú téli szünet ezúttal sem volt eseménytelen, hiszen például decemberben a Győri ETO vezetőedzőjét, Pintér Attilát kinevezték a magyar válogatott szövetségi kapitányává. A PMFC-Matias tulajdonosa, Matyi Dezső elzárta a pénzcsapot, ami komolyan befolyásolhatja a csapat szereplését.

Részben Pintér kinevezése az oka, hogy több klubnál új szakember irányít. A megüresedett győri kispadra a Paks edzője, Horváth Ferenc ült, míg a tehetséges tréner paksi állásába az ETO, a Haladás és a Kecskemét egykori edzője, Csertői Aurél került. Kaposváron megköszönték Prukner László munkáját, helyét Selymes Tibor vette át, aki kemény fába vágja a fejszéjét, ha szeretné az NB I-ben tartani a Rákóczit.

Ha már téli szünet, akkor nem mehetünk el szó nélkül az erősítések mellett sem. A legnagyobb neveket egyértelműen a kiesés ellen harcoló MTK igazolta. A fővárosi kék-fehérek szerződtették az egykori válogatott támadót, Torghelle Sándort; a tíz év után hazatérő védekező középpályás, Vass Ádámot; és az MTK-nevelésű hátvédet, Rodenbücher Istvánt.

Az átigazolási időszak legnagyobb húzása talán Tisza Tibor szerződtetése volt a DVSC-TEVA részéről. A Loki négy pont előnnyel vezeti a bajnokságot, és Kondás Elemérnek eddig is bőven volt variációs lehetősége csapata összeállításnál, de a korábbi válogatott támadóval a Debrecen támadószekciója még erősebb lesz, mint eddig.

A Ferencváros Thomas Doll érkezésével az edzői posztot erősítette meg vitathatatlanul, de a keretbe is érkeztek tehetséges futballisták. A legnagyobb igazolás talán az NB I legtehetségesebb kapusának, Dibusz Dénesnek a megszerzése, aki a Pécs súlyos anyagi problémái miatt kerülhetett a Fradiba. Kedden napvilágot látott a hír, hogy a Ferencváros kivásárolja a szerződéséből Ugrai Rolandot, a Haladás U21-es válogatott játékosát, akit Szombathelyen minden bizonnyal a szabadon igazolható Hrepka Ádám pótolhat.

A Bp. Honvéd gárdája továbbra is az olasz vonalon halad, ezért szerződtették a 35 éves, egykori egyszeres válogatott Emiliano Bonazzolit, akitől sokat várnak a drukkerek, mert Kispesten ősszel gólszerzőkben volt a legnagyobb hiány.

A Puskás Akadémia szerződtette a védelem tengelyébe a szabadon igazolható Vaskó Tamást, bár az ügyet bonyolította, hogy az ősszel még Mezőkövesden játszó futballistáról azt mondták a borsodi klub vezetői, hogy nyárig van szerződése Véber György csapatánál.

Ez a tél sem múlt el magyaros történetek nélkül. Vannak csőd közeli állapotban lévő klubok, történtek fura átigazolások, de a lényeg úgyis a pályán dől el. Az első tavaszi fordulóban a negyedik helyezett Diósgyőr az első helyen álló Debrecent fogadja, míg az ötödik helyezett Ferencváros a harmadik helyen álló Győr otthonába látogat. Igazi rangadókkal indul tehát az NB I tavaszi szezonja, ha az eredmények és körbeverések is úgy alakulnak, akkor hat csapat is esélyes lehet a bajnoki címre. Hat csapat tíz ponton belül! Tavasszal bármi megtörténhet…

A kiesés kérdése legalább ennyire nyitott, mert egy formahanyatlás, vagy sérüléshullám keresztülhúzhatja bármelyik csapat számításait. Az utolsó helyen kilenc ponttal a Kaposvár áll. A Rákóczi bennmaradásához kisebb csodára lenne szükség. A másik kiesőhelyen az MTK tanyázik, de az erősítések és a keret összetétele alapján nem sokáig lesz ott Garami József csapata. A játékosanyag alapján a Puskás Akadémiának és a Paksnak sem a hátsó régióban kéne tengődnie. Az Újpest most sem vitte túlzásba az erősítést, így egy rossz szériával akár bajba is kerülhet. Pécsen Matyi Dezső vagdalkozásai miatt nem lehet tudni, milyen lelkiállapotban lépnek pályára a játékosok. Állítólag Kecskeméten is komoly gondok vannak, és ez szintén befolyásolhatja a csapat szereplését.

Biztosat csak június elsején, az utolsó forduló hármas sípszava után lehet mondani, de az elmúlt tíz-húsz év tanulságai alapján kijelenthető, hogy a bajnok mindig az a csapat lett, ahol a legrendezettebb volt a háttér. A kiesőhelyekre viszont azok a klubok kerültek, ahol a legtöbb probléma ütötte fel a fejét…

Olvasói sztorik