NB I

Egyetemen képzik a bírókat

Debrecenben – a világon egyedülálló módon – szabadon választható tárgy lesz a játékvezetés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Többéves előkészítő munka után a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és -menedzsment Tanszéke, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának és a Debreceni Egyetem Sportirodájának közreműködésével a világon egyedülálló felsőoktatási képzést indít. Az érdeklődő hallgatók egyetemi szintű labdarúgó játékvezető képzésben vehetnek részt. A cél az, hogy növekedjen a felsőfokú végezettséggel rendelkező labdarúgó játékvezetők száma Magyarországon – írja az unideb.hu.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója felidézte, hogy az intézményben 2011-ben indult el a sportszervező szak, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend, így megfelelő alapot jelent új sportképzések kialakításához. A főigazgató hozzátette: a cél a sportág oktatási és tudományos hátterének minél alaposabb megismerése, illetve a tudás továbbadása. Különösen indokolja ezt az intézményben folyó aktív sportélet és a Debreceni Labdarúgó Akadémiával való együttműködés, valamint erősíti a törekvést a most épülő Nagyerdei Stadion.

Puhl Sándor, az Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának alelnöke kiemelte, hogy az új szak mérföldkő a játékvezetők magyarországi képzésének történetében. Az alelnök szerint minél magasabban kvalifikált egy bíró, annál színvonalasabb az általa vezetett mérkőzés, hiszen annál hatékonyabb a konfliktuskezelés. Puhl Sándor reméli, hogy a többi magyar felsőoktatási intézmény is követi majd a Debreceni Egyetem példáját, és sok jól képzett játékvezetőt adnak majd a magyar labdarúgásnak.

Pető Károly, a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karának dékánja kifejtette, hogy az országos szinten akkreditált szak az intézmény és az MLSZ több éves közös munkájának eredményeként jött létre. A képzésen a Debreceni Egyetem valamennyi karának hallgatója részt vehet.

A szabadon választható féléves tantárgy teljesítéséért két kreditpont jár. Az oktatás az MLSZ Játékvezetői Bizottságának tananyaga alapján nyolcvan százalékban elméleti, húsz százalékban pedig gyakorlati feladatokból áll. Mindezek mellett egy fizikai tesztet is teljesíteni kell a hallgatóknak. Akik a képzésben előírt feltételeknek megfelelnek, a záróvizsgák letétele után az egyetemi, valamint a megyei labdarúgó bajnokságokban vezethetnek mérkőzéseket. A tervek szerint a játékvezető képzés a következő években is folytatódik a Debreceni Egyetemen minden tanév tavaszi félében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik