NB I

Teher alatt nőhet a pálma

Révész Attila szakmai igazgató rutinos futballistákkal erősítene az NB II-ben maradás érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Négy éve szinte rakétaként szárnyal a hazai futballszférában a Kisvárda FC, amelynek volt 575 napos veretlenségi szériája is. Három év alatt három bajnoki osztályt lépett, és immár az egycsoportos NB II-ben szerepel, apró szépséghiba, hogy a téli szünetben a kiesést jelentő 14. helyen áll.

Legutóbb felkészülési mérkőzésen megverték az élvonalban listavezető Debrecent, nagy neveket igazolnak, mellette fejlesztik a stadiont és az utánpótlást is. A Kisvárda szakmai igazgatója, Révész Attila a DigiSport televízió hétfő reggeli adásában elmondta, hogy a csapat célja idén az NB II-ben maradás, illetve szót ejtett Bodnár László példaértékű mentalitásáról, és arról, hogy pozitívan csalódott a Sopronból érkező Bognár Zsoltban.

– A Kisvárda kétezer-tíz óta több osztályt lépett. Ez az egycsoportos NB II egészen más terep már?
– Sokkal erősebb, de élvezzük, és magával ragadott ennek az osztálynak a közege. Szeretnénk is itt megragadni, ezért is vannak ezek az erősítések jelenleg – kezdte Révész Attila.

– Mennyivel kerül többe ezen a szinten működtetni a csapatot? A tavalyihoz képest mennyivel nőtt a Kisvárda költségvetése?
– Jelentős a különbség. Ez abból adódik elsősorban, hogy itt hivatásos labdarúgókat kell alkalmazni, és a hivatásos labdarúgók járulékos költségei lényeges nagyobbak, mint az NB III-ban az amatőr futballistáké. Illetve bővebb kerettel kell rendelkeznünk és sokkal nagyobbak a távolságok. Ezek a játékosok többet is keresnek, nyilván a tudásuk miatt is. Magasabb a nevezési költség is. Sokkal, de sokkal nagyobb költségvetéssel kellett nekivágni ennek a szezonnak.

– Tehát akkor amatőr futballisták már nincsenek is a keretben? Vagyis a tűzoltók tüzet oltanak, a futballisták futballoznak?
– Lehetővé teszi a szövetség két amatőr labdarúgó keretben tartását, illetve van még egy tűzoltónk, Fodor András, aki megbízásos szerződésben jogviszonyilag szinte már profi futballista. Viszont eljár dolgozni, és büszkék is rá a tűzoltóságnál, hogy egy ilyen futballistájuk van. Kapusposzton Petranics Szergej is a tűzoltóságot képviseli.

– Tehát vannak labdarúgóik, akik az amatőr lét után profi futballistává váltak?
– Igen. Mondhatom, hogy ők ezt a lehetőséget maguknak vívták ki, és állást teremtettek maguknak. Lehetne az élet más területén is alkalmazni ezt.

– Hosszabb távon sikerült biztosítaniuk az NB II-es működés feltételét?
– Legutóbb, amikor itt voltam, azt mondtam, hogy a vezetőség erkölcsi alapon kérte tőlünk, hogy azok a játékosok, akik kivívták az NB II-es szereplés jogát, mérettessék meg magukat. Minden játékos lehetőséget kapott, egyetlen futballistát sem küldtünk el. Úgy gondolom, az ősz ennek ismeretében eredményesnek mondható. Viszont a következő szezonban a klubnak már a város érdekeit kell figyelembe vennie, és azokat a játékosokat, akik nem tudtak húzóemberek lenni, vagy folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, azokat most picit elengedtük, kölcsönadtuk, illetve más csapatnál versenyzési lehetőséget biztosítottunk nekik. Azokra a hiányposztokra, ahol erősítésre szorultunk, most profi játékosokat hoztunk, olyanokat, akik az állandó győzelmi kényszer terhét el tudják majd viselni. A vezetőség egyértelmű célja a bennmaradás. Nagyon nagy mértékben fejlődik a város, és szeretnénk mi is hozzá csatlakozni, ami nem könnyű. Kisvárda az elmúlt időkben a sétálóutcákon keresztül egészen a gyönyörű konferenciatermekig nagyon nagy változásokon ment át. A futballcsapat is alakul, bár nem olyan mértékben, de a vezetőségnek már az is a határozott elképzelése, hogy hosszútávon maradjunk meg az NB II-ben. Ez nagymértékben támogatja a csapatot. Magyarországon ez most egy kedvelt téma, de fiatalokat mi is szeretnénk a jövőben nagyobb számban beépíteni a csapatba, és utánpótlásvonalon magasabb szintre emelni.

– Mivel lehet most Kisvárdára csábítani nagynevű, rutinos futballistákat?
– Nehéz, mert amikor még Nyíregyházán vállaltam munkát, már akkor is szembesültem ezzel a problémával az ország keleti felén. Magyarország Budapest-centrikus, és nem szívesen jönnek a futballisták, de most már az autópálya majdnem elér Kisvárdáig, így sokkal előnyösebb helyzetben vagyunk. Illetve az is benne van, hogy most már csak tizenhat NB II-es csapat van a harminckettő helyett, így kevesebb a játékosok választási lehetősége. Nagyon fontos még, hogy a város teljesen korrekt, amit ígér, azt folyamatosan betartja. Nyilván a kapcsolatok is hozzájárulnak ehhez, hiszen Budapesten is vannak támogatóink, akik a korábbi tapasztalataikat átadják nekünk, segítenek a csapatnak.

– A Debrecen legyőzése is jó referencia, még ha csak előkészületi mérkőzés is volt. Bodnár László elég nagy névnek számít. Őt leigazolják?
– Laci leigazolása marketingszempontból is roppant értékes lenne. Ráadásul Szabolcs megyei, mátészalkai lakos, így közel is lenne. Nyilván a tapasztalatával sokat tudna nekünk segíteni. Jó ideje nem futballozott, és erőnlétileg nincs még azon a szinten, ugyanakkor törekszik, és vissza akar kerülni a futball körforgásába. Egy jó szellemű gyerek. Ígéretet tett rá, hogy csak a futballra fog koncentrálni. Próbálkoztam vele a jobbhátvéd poszton, egyre jobb teljesítményt nyújt, és látom, hogy nagyon nagy alázattal teszi a dolgát, nyilván ezért is volt negyvenhatszoros válogatott. Rajta kívül még vannak nagyon tehetséges fiatal játékosok, és ugye vannak a rutinosabbak, mint Bognár Zsolt. Nekem olyan játékosokra van szükségem, akik nem ijednek meg a teher súlya alatt. Zsolti az utóbbi időkben nem játszott, mert különböző okok miatt eljött Sopronból. Én egy kicsit kételkedve is fogadtam, amikor felvetették, hogy hozzuk el, de rendkívül szimpatikus, és pozitív értelemben csalódtam. Nagyon jó társasági ember, és úgy fogja össze a védelmet, ahogy eddig azt Kisvárdán nem tette senki. Nagy segítség lehet. Azt el kell mondanom, hogy az utóbbi időben olyan futballistákat tudtunk Kisvárdára csábítani, akik az előző csapatukban nem voltak meghatározó egyéniségek, illetve elkerültek onnan. Nagyon bízom bennük, és szerintem meg fogják mutatni, hogy méltatlanul kerültek ki az előző csapatukból.

– Az új társaság mást fog játszani taktikailag, mint az őszi gárda?
– Kénytelen vagyok változtatni, mert különböző stílusú labdarúgók érkeztek. Nagy hangsúlyt fogunk most fektetni a labdabirtoklásra, ezért a támadójátékunk is alkotóbb lesz. Az elmúlt szezonban sokszor a véletlenszerűség határozta meg a játékunkat. A szervezettség megvolt, de mivel most sokkal jobb tudású labdarúgók vannak a keretben, így elképzelhető, hogy közelebb leszünk az ellenfél kapujához, mint voltunk. Ezért lehet, hogy másfajta támadásokat kell majd véghezvinnünk. Vannak a keretben labdarúgók, akik a pozíciós játékot tudják erőltetni, és vannak, akik mozgórendszerben is kiválóak. Ebben a brazil Myke nagy segítségünk lehet, de vannak mások is. Üveges Szabolcs eddig védőt játszott, de most a gyorsasága révén átcsoportosítottuk a támadószekcióba. Ebben a felkészülési időszakban már sokkal szélesebb a repertoárunk, mint amilyen az ősszel volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik