NB I

Az első „fagyos finálé”

Dombi Tibor és Kemenes Szabolcs is várja már a Denver Broncos – Seattle Seahawks összecsapást.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az idei, sorrendben 48. Super Bowlon azért várható felettébb izgalmas és érdekes mérkőzés, mert az első sikerére hajtó Seattle révén a liga legjobb védelme küzd meg a bajnokság legjobb támadósorával rendelkező Denverrel. A Seahawks mindössze 231 pontot engedett az alapszakasz 16 mérkőzése során az ellenfeleknek, míg a Broncos ligarekordot jelentő 606 pontot ért el. Ekkora különbség még sosem volt a Super Bowl résztvevői között.

A két gárda kezdő irányítóját (QB) összehasonlítva is jelentős különbség van: a coloradóiaké minden idők egyik legjobbja, a veterán Peyton Manning, aki klasszikus irányítóként legtöbbször passzol, ha nála van a labda, míg a nyugati-partiakat vezető Russell Wilson mindössze második idényét tölti az NFL-ben, és az új generációs QB-kat képviseli, azaz futva is rendkívül veszélyes tud lenni.

A mostani Super Bowl abban a tekintetben is különleges, hogy ez lesz az NFL történetének első „hideg” fináléja, ugyanis az eddigi végjátékokat rendre déli városokban, vagy fedett északi arénákban rendezték. Amennyiben valóban extrém körülmények várják majd a csapatokat a New York-i MetLife Stadionban – az előrejelzések szerint mínusz három-öt fok lesz – az a Seahawks malmára hajthatja a vizet, ugyanis a rendkívüli hideg, vagy éppen a havazás elsősorban a passzjátékot nehezíti, és a futójátékot könnyíti, ráadásul a Seattle játékosai jobban hozzá lehetnek szokva a szélsőséges körülményekhez, mivel a városuk északabbra fekszik Denvernél.

A Super Bowl ugyanakkor nem csupán sportesemény, hanem egy óriási show is, nem lesz ez másként most sem: a meccs előtt Renée Fleming operaénekes énekli majd el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig az egyaránt Grammy-díjas Bruno Mars popénekes, és a Red Hot Chili Peppers rockbanda szórakoztatja a közönséget.

Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít az amerikai futball, így hétfőn éjjel egész biztosan sok sportkocsma lesz tele lelkes rajongókkal. A fanatikusok közé tartozik Dombi Tibor, a DVSC-TEVA legendás játékosa, és Kemenes Szabolcs, a Bp. Honvéd kapusa is.

A Debrecen csapata február 3-tól 13-ig Törökországban edzőtáborozik, így az is kérdéses, hogy Dombi Tibor követheti-e majd a találkozót.

– Számomra pont jó a mérkőzés időpontja, mert reggel fél hatkor indulunk Belekbe, így addigra pont vége is lesz a döntőnek – kezdte Dombi Tibor, akinek megsérült a térde, tehát nem biztos, hogy elutazhat csapatával.

A Loki futballistája egy szűk baráti társasággal már háromszor járt a tengerentúlon, hogy élőben láthasson egy NFL-meccset, tehát vérbeli rajongónak számít. A mostani Super Bowlt is megnézi a tévében, de a körmeit nem fogja lerágni idegességében…

– Jobban vártam volna a döntőt, ha a New England megveri a Denvert. Érdekes, hogy a Super Bowl gyakran esik az edzőtábor idejére. Anno a New England két egymást követő évben is kikapott a Giants-től, csak akkor mindkét alkalommal éjszaka érkeztünk haza, és utána jött a meccsnézés. Ennek ellenére most is megnézem majd a döntőt, csak ilyenkor sokkal lazábban, mert alapjáraton nagyon izgulós vagyok, és sokszor elkapcsolom a televíziót. Van gamepass programom, és azzal mindig visszanézem, amiről lemaradtam. A Giants elleni döntőket is felvettem, de azóta sem néztem meg – folytatta a Loki negyvenéves szélsője, aki már maga is sok döntő részese volt.

A szakértők szerint mindig a védelem nyeri a bajnokságot, bár a nézőket jobban csalogatja a sokpontos támadójáték.

– Én is a támadásokat szeretem. A New England csapatát is akkor kedveltem meg, amikor majdnem százszázalékos idényt produkált. De ha az ember minél jobban belemerül a futballba, annál jobban látja, hogy nem érti, majd rájön, hogy nem csak a negyven-ötvenyardos touchdownok léteznek, hanem egy rakás érdekesség is van még. Ennyi idő után már azt mondanám, hogy mindkettőt szeretem – mesélte a Patriots-drukker futballista.

Dombi Tibor nem szurkol senkinek a döntőben, bár tippje azért van, és személyes indok is vezérli, amiért a Seattle Seahawks győzelmének örülne jobban.

A Bp. Honvéd csapatkapitánya, Kemenes Szabolcs a Green Bay Packers csapatának szurkol, de a döntőt így sem hagyja ki. A kapus a posztjából adódóan biztosan remek elkapó lenne…

– Természetesen megnézem majd a mérkőzést, bár nem vallom magam valami nagy amerikai foci tudósnak, inkább egy „laikus felhasználó” vagyok, de sokan mondják, hogy a legjobb védelem és a legjobb támadósor fog találkozni. Úgy gondolom, hogy a Denver győzelme most eléggé egyértelmű a ligában, ezért mindenképpen Manningék győzelmét várom, és azt, hogy a játék úgy alakul majd, ahogy a Broncos akarja.

A NFL-ben mindenki mást talál vonzónak. Van, aki a hosszú indításokat szereti, de van, akit a védekezés és a kemény ütközések hoznak lázba.

– Én főleg a támadójátékot szeretem. Igazából a nagy ütközésekért nem lelkesedem, mert azokból nagyon komoly sérülések vannak, így ha lehetne redukálni, akkor azt biztosan kivenném a játékból. A védekezés számomra nem annyira látványos, főleg a televízión keresztül, így mindenképpen a támadásra voksolok.

Kemenes Szabolcs még nem tudja, hogy egyedül, vagy társaságban nézi-e a mérkőzést, mivel az éjszakai kezdést nehéz ébren kibekkelni.

– Magam sem tudom még, hol nézem, mert embertelen időpontban van a találkozó, és sokszor az esti meccseket is már félálomban nézem, úgyhogy valószínűleg otthon maradok.

A Super Bowl magyar idő szerint valóban későn kezdődik, de az összecsapás vége már inkább a reggelt súrolja, így edzésen könnyen meglátszódhat, hogy ki éjszakázott a csapatból.

– Szerencsére hétfőn ezúttal délután lesz a tréning, de inkább az a nagy kérdés, hogy végig tudom-e nézni egyáltalán, mert hiába alszik vasárnap délután a meccs előtt az ember, mert reggel hatig bírni nagyon kemény, de megpróbáljuk, aztán meglátjuk, hogy meddig jutunk vele…

A találkozó végeredményét illetően Kemenes Szabolcs magabiztosan tippelt.

– Nem vagyok Denver szurkoló, mert a Green Bay Packerst szeretem, de úgy gondolom, hogy a Super Bowlt a Broncos behúzza – zárta beszélgetést a Bp. Honvéd csapatkapitánya.

Olvasói sztorik