NB I

A Barcelona vendége lesz a DVSC

Állandó szakmai kapcsolat kiépítése, és spanyol szakemberek idecsábítása a cél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és a DVSC vezetői szakmai konzultáció és kapcsolatépítés céljából az FC Barcelona vendégei lesznek a közeli napokban. Az út részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be szerda délután.

A debreceni küldöttség legfontosabb célja állandó szakmai kapcsolatot kiépíteni a világ leghíresebb klubjával, továbbá spanyol szakembereket csábítani a DVSC utánpótlásához.

Az együttműködés előzményként a katalán sztárklub képviselői 2012 szeptemberében már jártak Debrecenben, az egyetem sportszakmai konferenciájára érkeztek. Albert Puig, az FC Barcelona ifjúsági-, és Victor Sanchez, a klub módszertani divíziójának szakmai igazgatója volt a díszvendég. Megnézték az akkor még épülő akadémiát, és nagy elismeréssel nyilatkoztak róla. Victor Sanchez ezután bemutatóedzést is tartott a debreceni gyerekeknek.

A spanyolok akkor azt mondták, úgy érdemes szorosabbra fűzni az együttműködést, ha Debrecenben megteremtik az infrastrukturális feltételeket. Kósa Lajos elmondta, azóta megépült a fociakadémia, és hamarosan átadják az új stadiont is, most kell tehát továbblépni, és megtölteni tartalommal a létesítményeket.

A delegáció – amelynek tagja lesz Kósa Lajos polgármester, Szima Gábor klubelnök, Herczeg András a fociakadémia ügyvezetője, Krecz Tibor a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. kommunikációs vezetője, Bács Zoltán a DVSC elnökségi tagja, és Lente Lajos a Loki Focisuli szakmai igazgatója – csütörtök este indul útnak, és vasárnap tér haza.

A delegáció tagjai megnézik az utánpótlásképző központot, tárgyalnak az esetleges edzőképzésről és újabb szakmai látogatásokról. Pere Gratacos-szal, a Barca infrastruktúrával foglalkozó szakemberével a létesítmények üzemeltetésről folytatnak majd megbeszélést.

Kósa Lajost fogadja Barcelona polgármestere is, Bács Zoltán pedig (aki a Debreceni Egyetem gazdasági igazgatója) a helyi orvostudományi egyetem dékánjával találkozik. Ők a sportorvoslásról és a Debreceni Egyetem tervei közt szereplő sportorvosképzés elindításáról beszélgetnek.

Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetője elmondta, Johan Cruyff tette le a Barcelona játékának alapjait, ő pedig egy magyartól, Kovács Istvántól leste el az alapokat. Most azonban mi, magyarok tanulhatunk a Barcától: a tervek szerint a korosztályos csapatok megmérkőznek majd egymással, a debreceni edzők részt vesznek ottani szakmai konferenciákon, illetve a katalán edzők bekapcsolódnának az itteni edzőképzésbe.

Szima Gábor klubelnök azt mondta, a tervek szerint a jövőben hét-nyolc edző vesz majd részt barcelonai tanulmányúton; most a lehetőségeket térképezik fel. A szakmai utat a Debreceni Labdarúgó Akadémia finanszírozza pályázati forrásból – írja a dehir.hu.

Olvasói sztorik