NB I

Aláírásgyűjtés volt Prukner ellen

„Bizonyos belső és külső körök mindenáron ki akartak nyírni” – mondta az edző, aki nem akar botrányt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Kaposvári Rákóczi menesztett edzője, Prukner László volt a Dinó Sporthíradó hétfői vendége. Elmondta, hogy amikor 2010-ben a Ferencvároshoz szerződött, elhagyta a tanári pályát, úgyhogy most munka nélkül maradt. Egyelőre nem tudja, mikor dolgozhat újra, de az biztos, hogy ő sehol nem fog jelentkezni. Mint mondja, nem telefonálgat sehova, mert nem az a típus, de várja a következő lehetőséget.

– Szeretném megadni magamnak az esélyt arra, hogy az edzői pályán még letegyek valamit az asztalra, úgyhogy egyelőre nem vagyok kellőképpen motivált ahhoz, hogy visszamenjek tanítani a középiskolába – magyarázta Prukner.

Az edző számos bajnoki meccset megtekint majd élőben a tavasz folyamán, de érzelmi okok miatt egyetlen kaposvári találkozóra sem fog kimenni. A Fradi mérkőzéseit sem tudta megnézni a távozása után egy éven keresztül. Illés Jánossal, a Rákóczi ügyvezetőjével nem szakad meg a kapcsolata, hiszen vele baráti viszonyban van.

– Biztosan neki is vannak olyan dolgai velem kapcsolatban, amivel nem értett egyet, és nekem is van olyan érzésem, hogy jobban mellém állhatott volna, de a mindennapok úgy hozták, hogy nem tudott kellő hatékonysággal lépni abban az időszakban, amikor én ezt jeleztem. Nyáron olyanok voltak a mindennapok, hogy ő nem vállalt másfajta döntéseket. Az utóbbi egy-két évben túl sok kompromisszumot kötöttem, de igazolódott, hogy ez nem jó megoldás. Legközelebb ezekre jobban fogok figyelni, mert ezeket nem szabad megkötni. Az előtte lévő időszakban sokkal konokabb voltam, és ez eredményre vezetett, ez a kompromisszumkészség most nem volt eredményes.

Prukner úgy vélekedett: a futball igazságtalan olyan szempontból, hogy egy edző a problémák gyökeréről soha nem nyilatkozhat ott, ahol éppen dolgozik, mert azzal árt a klubnak. A menesztése után egy hónappal azonban konkrét nevek említése nélkül megjelölte a felelősöket, és az őszi időszak nehézségeiről, visszásságairól is beszélt.

– Felhívtam a figyelmet a helyi médiában és itt-ott arra, hogy a csapat és a klub szerintem nem jó felé megy, de bíztam saját magamban, és bíztam az elnökben, illetve a polgármester is bízott bennünk. A körülményeink olyanok voltak, hogy igazából nem volt megoldás, és sajnos ez lett belőle. A kilenc pontot nem lehet megmagyarázni, de sok olyan külső körülmény volt, ami döntően befolyásolta a helyzetet. Ugyanez volt Zalaegerszegen is, ahol szintén igyekeztem csak a dolgok pozitív oldalát kommunikálni, de mindkét esetben ráment a szakmai respektem.

Prukner László emlékeztetett, hogy az első kaposvári időszakában általában három-négy külföldi játékos volt a keretben, de amikor visszatért, akkor 15 légiósa volt a klubnak. Ez is problémát jelentett, hiszen kisebb-nagyobb feszültség, klikkesedés alakult ki.

– Erre felhívtam a figyelmet nyáron, de nem tudtuk megoldani, mert olyan emberek igazoltak el, akiket nem szerettem volna, és olyanok maradtak, akik közül egy-kettőt lehet, hogy el kellett volna engedni. Rosszul kezdtük a bajnokságot, és a harmadik-negyedik forduló után bizonyos belső és külső körök céltáblának használtak engem, tehát mindenáron ki akartak nyírni. Őket nem kívánom megnevezni, de mindenki, aki ismerős Kaposváron, tudja, hogy a klub tulajdonosi szerkezete nem megfelelő, de ezt csak mint edző mondom, akinek ehhez nincs kompetenciája. A kezdeti eredménytelenség hozta ezt a szituációt, de nem hagyom magamból kiprovokálni ezt a témát, mert nem akarok botrányt. Tény és való, hogy megosztották a csapatot kívülről, és ennek az lett a következménye, hogy ez a bizonyos belső kör aláírást gyűjtetett ellenem a játékosokkal. Persze, nem jött neki össze, de innentől kezdve főleg a fiatal játékosok nem tudták, hogy ki kivel van, és egy idő után teljes bizalmatlanság volt.

Az edző leszögezte: korábban tíz év alatt nem történhetett meg, hogy ilyen külső tényezők kárt okozzanak a kaposvári klub életében, amíg volt társadalmi elnök, aki a többségi tulajdonost képviselte.

– Pedig többször is volt erre kezdeményezés, nem csak az én esetemben, hanem másokkal szemben is. Most ez a csoport megerősödött, amely ezt az egészet végigvitte. Belülről és kívülről megosztották a csapatot olyan körök, akiknek nincs erkölcsi alapjuk, hogy felelősök nélkül ilyen károkat okozzanak, és nem rólam van szó, hanem a klubról és a csapatról. Szerintem annyira alacsonyan van a magyar edzői szakma respektje, és olyan a közhangulat ellenünk, hogy szinte valamennyi edzőkollégám rákényszerül a kompromisszumokra. Egy külföldi edző azt mondja, hogy én nem jövök ide, ha nem kapok több ezer eurót, illetve nem hozunk ilyen és ilyen külföldi játékosokat, és kész. Ha a vezető és a menedzser őt akarja, akkor így néz ki a történet. Talán így van ez most Kaposváron is, nekünk viszont nem volt meg ez a lehetőségünk.

Prukner már többször hangot adott annak, hogy az edzők ellen folyó hisztériakampány nem jó irányba visz, mert nem lesz jó vége, ha a szakma ennyire elveszíti a respektjét. Hozzátette: ha engedik, hogy a szakmát ennyire lejárassák, akkor elmarad az előrelépés, hiába ölnek akármennyi pénzt az akadémiákba. Szerinte a médián keresztül negatív reklám folyik a magyar edzőtársadalom ellen, ezért utánpótlás-szinten felhatalmazva érzik magukat a szülők, hogy nyíltan támadják, kritizálják az edzőket.

– Egyszer és mindenkorra meg kellene ismertetni a közvéleményt azzal, hogy meg sem közelítik az itthoni objektív feltételek azt, ahogyan Nyugat-Európában a profi kluboknál dolgoznak. Lehet, hogy megköveznek ezért, de nem tartom tisztességesnek, hogy olyan játékosok bírálják a magyar edzői kart, akik egészen más körülmények között dolgoznak – mondta Prukner László.

Belső körök?

Mivel Prukner László azt mondta, hogy a klub tulajdonosi szerkezete nem megfelelő, a Rangadó.hu utánanézett a Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft-nek. A többségi tulajdonos a városi önkormányzat a futballklubon keresztül, illetve Illés János ügyvezetőnek is van tulajdona. A menesztett edző a cégjegyzék adatai szerint további négy kisebbségi tulajdonosra, az 57 éves dr. Takács Norbertre, a 61 éves Simiglai Józsefre, a 78 éves dr. Stadler Józsefre, és a 66 éves dr. Pandurics Istvánra gondolhatott. Mindhárman kaposvári lakosok, és Stadler természetesen nem azonos az egykori akasztói klubtulajdonossal, annak csupán névrokona.

Olvasói sztorik