NB I

A válogatottság még nem realitás

Dibusz Dénes szeretne kezdőkapussá válni a Fradiban, hogy később a nemzeti csapatba is bekerülhessen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Pécs egykori edzője, Kis László már 19 évesen a felnőtt csapat kapujába állította a saját nevelésű Dibusz Dénest, akit a szakértők már akkor óriási tehetségnek tartottak. A 23 éves kapust a Matyi Dezső távozása miatt anyagilag meggyengült klub eladta a Jova Levente mellé vetélytársat kereső Ferencvárosnak. A feltörekvő hálóőr a DigiSport péntek reggeli műsorában úgy vélekedett: ha a Fradiban folyamatosan védene, és új csapatával kilépne a nemzetközi porondra, akkor a válogatottba is bekerülhetne.

– Hogy érzi magát az Üllői úton?
– Nagyon jól érzem magam. Teljesen pozitívak az első benyomásaim. Úgy gondolom, hogy a társak jól fogadtak. Az edzők elképzelései szimpatikusak, úgyhogy nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába – mondta Dibusz Dénes.

– A riválisa, Jova Levente hogyan fogadta?
– Jó néhány éve ismerjük egymást. Fel is hívtam őt, amikor biztossá vált, hogy Ferencvárosba szerződök, én szerettem volna közölni vele ezt a hírt. Úgy gondolom, hogy ebből semmiféle konfliktus nem lesz köztünk. Szerintem vagyunk annyira profik mindketten, hogy tudjuk kezelni ezt a helyzetet. Természetesen mindkettőnknek az a célja, hogy a lehető legtöbbet védjünk.

– Levélben búcsúzott a PMFC szurkolóitól. Miért volt fontos, hogy egy ilyen gesztussal köszönjön el a pécsi közegtől?
– Gyakorlatilag az egész eddigi pályafutásomat a PMFC-nél töltöttem. Nagyon közel áll a szívemhez a klub és a szurkolók is. Emiatt gondoltam úgy, hogy mindenféleképpen kötelességem leírni, mit érzek, illetve megköszönni azt a támogatást és biztatást, amit eddig kaptam tőlük.

– Mikor hallott először a Ferencváros érdeklődéséről?
– A korábbi években is hallottam, hogy ha esetleg úgy alakulna, és lenne rá lehetőség, akkor látna bennem fantáziát a Fradi. Akkoriban azonban nem volt annyira konkrét a dolog. Most december végén szólt a menedzserem, hogy január elején elkezdődhetnek a tárgyalások, és lehet ebből az ügyből valami.

– Feleki Attila úgy nyilatkozott, hogy a távozó tulajdonossal tárgyaltak már a szerződéshosszabbításról. Ha marad Matyi Dezső, akkor lehet, hogy még Pécsett véd egy félévet?
– Ez inkább a tulajdonos döntése lett volna. Beszélgettünk, hogy a klub részéről megvan arra a szándék, hogy hosszabbítsanak velem, de konkrét tárgyalásig vagy ajánlatig soha nem jutottunk el.

– A szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy akár Európa-szintű karriert is befuthat. Gondolt már arra, hogy egyszer külföldön kellene védenie?
– Természetesen! Szerintem minden labdarúgónak az az álma, hogy minél feljebb jusson. A fokozatosság elvének vagyok a híve, és úgy gondolom, hogy mindenféleképpen előrelépés volt számomra, hogy a Fradiba szerződtem. Kíváncsian várom, mit hoz jövő.

– Az ambícióit ismerve már tavasszal a kezdőbe verekedné be magát?
– Természetesen mindent meg fogok tenni ennek érdekében.

– Mekkora váltás ez az életében? A szülővárosából, ahol mindent ismert, egy vadonatúj közegbe került…
– Az ismeretlenbe csöppentem, hiszen teljesen új a csapat, teljesen új a város, és az egész közeg. Próbálok minél gyorsabban beilleszkedni, és megszokni a közeget, hiszen ez is szükséges ahhoz, hogy jó teljesítményt tudjak nyújtani.

– Mit gondol, mik az erényei, és melyek azok a dolgok, amelyekben szeretne fejlődni?
– Az biztos, hogy mindenben kell még fejlődnöm, még csak huszonhárom éves vagyok. Remélhetőleg a pályafutásom nagy része még előttem áll, és emiatt én nem is szeretek kiemelni semmit. Nyilván érzem, hogy mik azok a területek, ahol jelentősebben tudnék fejlődni. Technikai, helyezkedési dolgokra gondolok, de ezek az idő előrehaladtával, a rutinnal jönni fognak.

– A válogatottság is kardinális kérdéssé válhat az ön esetében…
– Most ugye új szövetségi kapitány van, és ezzel nyílnak új lehetőségek. Van három-négy olyan magyar kapus, aki Európában véd jó ideje. Ők mindenféleképpen előrébb járnak nálam, és tisztában vagyok vele, hogy jelen esetben még nem reális, hogy én ott legyek. Viszont ha a Ferencvárosban folyamatosan tudnék védeni, és ott lennénk a nemzetközi porondon, akkor esetleg ez a helyzet is megváltozhatna.

Olvasói sztorik