NB I

Brazíliába szerződik a magyar kapus

A Fluminense csapatában folytatja a Vasas Kubala Akadémia 19 éves játékosa, Kovács Dániel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A brazil sztárcsapat, a Fluminense idén gyengélkedik, és csak nagy szerencsével, egy pontlevonás után maradhat bent az élvonalban. Talán éppen ezért sürgősen kapus után néztek, és Magyarországon találtak megoldást. Kovács Dániel, a Vasas Kubala Akadémia kapusa fél plusz kétéves szerződéssel a zsebében készülődik Dél-Amerikába, a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában pedig elmesélte, hogyan és mivel győzte meg a szakmai stábot.

– Féléves kemény munkára, és óriási szerencsére is szükségem volt. Először nem is akartam elhinni, és még mindig nagyon nehéz elképzelni magamat úgy, hogy a Fluminense kapusa vagyok – kezdte a fiatal hálóőr.

Kovács azért említheti a szerencsét is, mert nem neki kellett távolra utaznia, hanem a dél-amerikai csapat jött el Magyarországra.

– A Fluminense az elmúlt években komoly sikereket ért el a Brazíliában. Három év alatt két országos bajnoki címet szereztünk, ezért gondoltuk úgy, hogy a klub külföldre is terjeszkedjen. A kapcsolatrendszerünkön keresztül érkezett egy meghívás, így elhozhattuk Magyarországra az U20-as csapatunkat. Első körben nézelődünk a magyar kluboknál, megnézzük, hogy tudunk-e közös projekteket indítani, de ha találnánk olyan játékosokat, akiket elvihetnénk Brazíliába, az lenne a legfantasztikusabb – nyilatkozta Marcelo Teixeira, a Fluminense ügyvezető igazgatója.

A brazil klub szerződtette is Kovács Dánielt. A Fluminense két találkozót játszott májusban a Vasas akadémistái ellen, és a 19 éves kapus rögtön meggyőzte a vezetőket.

– A Fluminense vezetése megdicsérte a teljesítményemet, és én is úgy érzem, hogy az a két meccs jól sikerült, és megállapodtunk, hogy fél évre kikerülök Brazíliába – mesélte Kovács Dániel.

Ha a magyar kapus beválik a korosztályos alakulatnál, akkor további kétéves szerződést kap Brazília egyik legpatinásabb klubjától már a felnőttekhez. A Rio de Janeiro-i hat hónapot még megelőzte kettő, idén ősszel.

– Rögtön ahogy megérkeztünk, három óra alvás után egyből bele is csaptunk a közepébe. Azonnal elkezdtek dolgozni velem, mondták a technikai dolgokat, hogy mit és hogyan kellene csinálni. Egymás után zajlottak a tréningek, utána pedig másfél hónapra felkerültem az első csapathoz. Végig ott voltam, nagyon sokat dolgoztak velem, az volt az egyik legnehezebb időszak – emlékezett vissza a gyulai születésű és nevelésű hálóőr.

A Vasas fiatal kapusa a Fluminense első csapatában olyan nevekkel gyakorolhatott, mint a brazil válogatott csatár Fréd, és az akkor még aktív BL-győztes Deco.

– A legnagyobb élményem az volt, amikor Decót először megláttam, három napig csak mosolyogtam rá. Az első edzésemen, ahol volt egymás közötti játék, kaptam egy félpályás gólt Rafael Sobis-tól, akkor volt egy kis szurkálódás… Utána viszont nagyon jól ment a védés, Deco egyik nagy lövését is sikerült kivédenem. Összességében meg is dicsértek, de mondták, hogy azt a félpályás gólt védhettem volna.

A Vasas Kubala Akadémia kapusedzője, Knotz László szerint minden megvan Kovács Dánielben ahhoz, hogy remek kapus váljon belőle.

– Nagyon jó kapus lehet belőle, mert megvan benne a futball iránti alázat. Edzéseken nem tudom elfárasztani, és kapusoknál ez az alap. Mindig pluszfeladatokat kér, és az adottságai is kiválóak. Sok mindent tanult itt nálunk, és most egy másik irányzatba is belekóstolhatott, hiszen Brazíliában más a kapusképzés – tájékoztatott Knotz László.

Kovács úgy véli, hogy pont azért látnak benne fantáziát, mert nyugodtabban véd a temperamentumos latin kapusoknál.

– Mondták, hogy van bennem potenciál, és hogy más stílusban védek, mint a brazilok. A brazil emberek nagyon temperamentumosak, én meg nyugodtabb személyiségnek tartom magam. Ezt ők is látták rajtam, és azt gondolják, hogy ez jó lehet. Elégedettek velem, és mondták, hogy maradjak ezen az úton. Ne változtassak semmin, csináljam azt, amit eddig, és akkor biztos utam lesz az első csapathoz.

Olvasói sztorik