NB I

Másfél évre jött a Fradi-edző

A nagy titkolózás után kiderült, hogy a német Thomas Doll 2015 nyaráig írt alá az FTC-hez.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda este írta alá szerződését Thomas Doll, a Ferencváros új edzője. A klub illetékesei eleinte nem akarták elárulni, mennyire időre kötelezte el magát a tréner, de csütörtökön kiderült, hogy másfél évere, tehát 2015 nyaráig.

Doll segítője honfitársa, Ralf Zumdick lesz, de Máté Csaba is marad az edzői stábban. Az 55 éves, nyugat-német születésű Zumdick játékos-pálya-futása során kapus volt. Münsterben kezdett védeni, de karrierje jelentős részét a VfL Bochum színeiben töltötte, amelyben 1981 és 1995 között szerepel. Edzőként 1995 és 2001 között tevékenykedett a Bochumnál, majd Ghánában dolgozott. Thomas Doll munkáját kereken tíz éve segíti, együtt voltak a Hamburg, a Borussia Dortmund és a török Genclerbirligi együttesénél is. Legutóbbi állomáshelye az iráni Persepolis FC volt.

Thomas Doll a klub honlapjának adott nyilatkozatában kifejtette, hogy rendkívül megtisztelő számára a feladat, és bátor támadófutballt akar meghonosítani új csapatánál.

– Amikor Kelet-Németországban játszottam, követtem a Fradi eredményeit, így tisztában voltam vele, milyen tradíciói vannak a klubnak és milyen sikereket ért el – fogalmazott Thomas Doll. – Olyan emberekkel találkoztam eddig itt, akik ezer fokon égnek a Ferencvárosért. Az egyesületnek nagyszerű edzőkomplexuma van, és az itt dolgozók óriási szenvedéllyel beszéltek a Fradiról, valamint arról, milyen célokért dolgozunk. Éppen ezért nagyon boldog voltam, amikor kapcsolatba kerültem az FTC-vel. Megmutatták az épülő stadiont, a népligeti edzőpályákat, megismerhettem a munkatársakat. Mindezek után hazautaztam, ahol jó érzéssel gondoltam vissza a Fradira. Úgy éreztem, hogy ez az, amit kerestem. Nagyon boldog vagyok tehát, hogy én irányíthatom a Fradit. Az is nagyon fontos, hogy a játékosok tisztában legyenek vele, mit jelent a Fradiban játszani. Mit jelentenek ezek a hagyományok és a fanatikus szurkolótábor. Ha a csapatnak és a szurkolóknak sikerül egymásra találniuk, mint ahogyan a Videoton elleni meccsen is láttam, és a drukkereink látják az új játékunkat, akkor nagy dolgokat érhetünk el együtt. Ha az egység megszületik, abból az egész klub profitálhat és sikeresek lehetünk. Ez óriási feladat a számomra.

A szakember elmondta: az a célja, hogy az FTC-vel folyamatosan a nemzetközi porondon szerepeljen.

– Aki bátor, támadó, modern futballt lát a pályán, annak tudnia kell, hogy a Fradi játszik. Labdatartást, a labdavesztések utáni azonnali visszatámadást és sok gólszerzési lehetőséget szeretnék látni – magyarázta az új német vezetőedző. – Miután az ötödik helyen állunk, ezért a hátralévő tizenhárom bajnoki mindegyikén úgy kell játszanunk, hogy csak győztesen hagyjuk el a pályát. Célunk, hogy feljebb lépjünk a tabellán, kivívjuk a nemzetközi kupaszereplést, hiszen a jövőben el kell jutnunk odáig, hogy a Fradi rendszeresen az európai kupaporondon szerepeljen. Ezért dolgozik itt mindenki, ezért épül a stadion, ez motivál minket.

Thomas Doll a Hamburggal Intertotó Kupát nyert, valamint szerepelt az UEFA Kupa és a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Borussia Dortmunddal a Német Kupa fináléjába jutott, de emellett több nagy egyéniséget is kinevelt a világfutball elitje számára.

– Minden eddigi állomáshelyemen jól éreztem magam. A Hamburggal természetesen különlegesebb a kapcsolatom, hiszen ott szerepeltem játékosként, és edzői pályafutásomat is ott kezdtem el. A csapattal fantasztikus fejlődésen mentünk keresztül, megnyertük az Intertotó Kupát, bejutottunk az UEFA Kupába és a Bajnokok Ligájába – mesélte Thomas Doll. – Nagyon sok olyan játékost neveltünk, akiből világklasszis futballista lett. Az ott töltött három év kiváló időszaka volt a karrieremnek. Persze, a Borussia Dortmunddal vívott Német Kupa-döntő is szép emlék, amit csak hosszabbítás után veszítettünk el a Bayernnel szemben. Rengeteg szép pillanat volt tehát az eddigi pályafutásomban, és hiszek benne, hogy a jövőben még több ilyet átélhetek majd.

Olvasói sztorik