NB I

„Égből kapott jel volt”

Egy világújdonság is látható lesz a budapesti szabadstílusú futball Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán és csütörtökön rendezik Budapesten a freestyle Európa-bajnokságot, amelyen magyar részről Szász Kittin kívül a világbajnok Kovács Péter és az Európa-bajnoki címvédő Karászi Roland is részt vesz. Az esemény egyik főszervezője a korábbi válogatott labdarúgó, Hrutka János, aki zsűritagnak meghívta az aranylabdás Lothar Matthäust is.

A DigiSport televízió kedd reggeli műsorában Hrutka elmondta, a budapesti Ötkert nevű szórakozóhelyre megrendezésre kerülő esemény ingyenesen megtekinthető.

– Nagyon gyorsan jött ez a felkérés, bár Kovács Péterrel és Karászi Rolanddal nyolc hónapja tevékenykedünk együtt, és már akkor elkezdtünk rajta gondolkodni, hogy milyen módon lehetne ezt a Magyarországon rendkívül dinamikusan fejlődő sportágat fejleszteni – kezdte Hrutka János. – Ezek között nagyon sok jó ötlet volt, az egyik az Európa-bajnokság és a világbajnokság szervezése volt, bár abszolút nem az első évnek a célkitűzése volt, de úgy gondoltuk, hogy ez egy égből kapott jel volt, és ha már erre lehetőséget biztosított a nemzetközi szervezet, akkor próbáljunk valami olyat összehozni, ami máshol még nem volt. Ennek az egyik szegmense a páros viadal, amit máshol még nem rendeztek.

A főszervező elmondta, örült volna, ha csak egynapos lenne a rendezvény, de rekordszámú nevezés futott be. Az előzetes becslések és a nemzetközi szervezettől kapott információk alapján hatvan versenyzőre számítottak összesen, de jelen pillanatban száz fölött tart a jelentkezések száma. Ez három versenyszámot jelent: férfit, nőit és párost, de a korábbi válogatott védő szakmailag nem szól bele a produkciókba.

– Ha onnan közelítem meg a dolgot, hogy van körülbelül százhúsz különféle trükk a freestyle futballban, amelyet Péter próbált is összeírni a verseny előkészületei alatt és én azokból kettőt nem tudnék felsorolni, így nyugodtan mondhatom, hogy szakmailag nem tudnék hozzátenni – mondta Hrutka János. – A versenyre való felkészülésben nyilván tudok adni tanácsokat, de pont a műsor előtt beszéltük, hogy ez teljesen máshogy működik, mint egy profi, jól felkészített sportágban, mert ott megvan már napokkal előtte céltudatosan, hogy mikor mit eszik és a többi. Viszont a többi freestyler folyamatosan érkezik Budapestre, és náluk természetes, hogy ha Magyarországra jönnek, akkor Petinél laknak. Ebből kifolyólag éjjel-nappal városnézés szerepel a programban, ezért nem tud úgy készülni, mint ami egy profi sportágban elvárható lenne.

A főszervező nem tagadja, hogy Lothar Matthäus személye nagyon nagy segítség volt a kommunikációban és az esemény promóciójaként.

– Mellette lesz még négy, mindenki által szaktekintélynek tartott olyan tagja a zsűrinek. Direkt meghívtunk egy olyan személyiséget a freestyle világából, aki Európán kívüli. Ő Dél-Afrikából jön, és a zsűri elnöke – magyarázta Hrutka. – Megpróbáltunk egy olyan helyzetet teremteni, hogy szubjektivitásba belecsempésztünk egy kis objektivitást is. Aki szeretné megnézni az Európa-bajnokságot, annak Budapesten az Ötkert nevű helyre kell eljönnie, és ingyenesen megtekinthető az esemény. Szerdán tizenkét órától indulnak az események, és csütörtökön három órától a döntőket láthatják azok, akik tényleg szeretnének látni show-elemeket, trükköket. És ne felejtsük el a nagyon jó hangulatot sem, mert egy ilyen freestyle-verseny üvöltő zenében, lemezlovasok által kreált nagyon fülbemászó dalokkal van vegyítve. Biztos, hogy nagyon színvonalas program lesz.

Karászi Roland elmondta, hogy lesz egy új számuk, ami nemhogy Magyarországon, de még a világon sem volt eddig. Ez az úgynevezett Double Battle, amely során két ember méri össze a tudását két ember ellen.

A világbajnok Kovács Péter úgy fogalmazott, hogy a világon a legjobban Magyarországon ismert ez a sportág, mert nagyon sok médiafigyelmet kapott, és reméli, hogy a mostani Európa-bajnokság kapcsán ez gyarapodni fog.

Elmesélte azt is, hogy a freestyle futballnak nincs szabályrendszere, hiszen ez egy nagyon szubjektív sportág. A pontozásos rendszerben igazából a zsűri véleménye dönti el, ki van a legjobb formában aznap.

– Mi is gondolkodtunk már egy pontozásos rendszeren, viszont ha egy ilyen rendszert csinálnánk, akkor mindenki azokat a trükköket gyakorolná, amelyek a legtöbb pontot érnek, ezáltal elvesztené azt a szépségét, hogy az ember új trükköket kreáljon és megmutassa önmagát a labdával – mondta Kovács Péter.

Olvasói sztorik