NB I

Megtört az évek óta tartó átok

Az Újpest fordulatos mérkőzésen 4-2-re győzött Pakson az élvonal 16. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 16. forduló
MVM Paks– Kecskeméti Újpest FC 2-4 (2-1)
Paks, 1200 néző. Játékvezető: Solymosi
Paks: Csernyánszki – Fiola, Éger, Horváth G., Szabó J. – Könyves (Báló, 84.), Kecskés, Nagy O. (Tököli, 73.), Nyári (Kiss T., 68.), Bartha – Simon A. Edző: Horváth Ferenc
Újpest: Balajcza – Ngawa, Nego, Juanan, Balogh B., – Simon (Szuljics, a szünetben) K., Eninful (Antón, a szünetben), Szankovics, Vasziljevics, Lázár B. (Kabát, 77.) – Tshibuabua. Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Könyves (9.), Bartha (32.) illetve Eninful (22.), Nego (56.), Vasziljevics (60.), Lázár (65.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindkét együttes jobb őszi szereplésben reménykedett… Az első percben majdnem vezetést szerzett a Paks. A vendégek hátul eladtak egy labdát, amire Könyves Norbert lecsapott, de lövését blokkolták. A kilencedik percben előnybe került a Paks: Nagy Olivér balról befelé cselezett, majd Simon Attilához passzolt, aki tíz méterről Balajczába lőtt, de a kipattanót Könyves értékesítette (1-0).

Továbbra is veszélyeztetett a Paks. A 15. percben Simon Attila tört be a büntetőterületre, majd a rövid alsó sarkot célozta meg, de lövése az oldalhálóba csapódott. A 21. percben az Újpest is megrázta magát: Balogh Balázs beadásába Éger ért bele szerencsétlenül, így az irányt változtató labdát Csernyánszkinak kellett bravúrral hárítania. A 22. percben egyenlítettek a lila-fehérek: Balogh Balázs szögletét Tshibuabua csúsztatta meg, a labda Eninfulhoz került, aki a hosszú saroknál bepasszolta senkitől sem zavartatva (1-1). A 28. percben Szabó János indítását Könyves kezelte le a tizenhatoson belül. A csatár Balajczával találta szembe magát, de tíz méterről az újpesti kapusba lőtt.

A 32. percben ismét előnybe került a hazai csapat. Bartha László vett át egy labdát, majd tolt rajta egyet és húsz méterről kapura lőtt. A labda irányt változtatott egy újpesti védőn, így Balajcza Szabolcsnak esélye sem volt a hárításra (2-1). A 37. percben növelhette volna előnyét a Paks, de Simon Attila centerezése után Bartha öt méterről fölé lőtt. Ezután sem állt le a Paks. Egy perccel később egy hazai szabadrúgás után Szabó János ért oda egy lefejelt labdára, becsúszva lőtt, de elsuhant a léc felett. Az első félidő alapján teljesen megérdemelten vezetett az MVM Paks. Egy kis szerencsével nagyobb arányú is lehetett volna a különbség a hazai csapat javára.

A második félidő valamivel langyosabban kezdődött, majd az 56. percben egyenlített az Újpest: Tshibuabua lövésre szánta el magát, de a paksi védők blokkolták, így a lepattanó labda Negóhoz került, aki a kifutó Csernyánszki mellett elpöckölte (2-2). A hatvanadik percben fordított az Újpest: ismét Balogh Balázs végezte el a sarokrúgást, a hosszú oldalon ezúttal Vasziljevics érkezett, aki az üresen tátongó kapuba passzolt (2-3). A 65. percben tovább növelte az előnyét az Újpest: Lázár Bence 18 méterről lőtt a paksi kapu bal alsó sarkába. Érthetetlen, hogy Csernyánszki miért csak szemmel követte a lövést (4-2)…

A hazai csapat ezután mindent egy lapra feltéve támadott. A 72. percben Simon Attila örült újabb góljának, de a Bartha Lászlótól érkező labda lesen találta, így Solymosi játékvezető érvénytelenítette a gólt. A 76. percben a csereként beállt Tököli Attila felpörgette magának a Szabó Jánostól kapott passzt és nem sokkal a kapu mellé bombázott.

Az eredmény az utolsó negyedórában már nem változott. Az Újpest három és fél év után győzte le újra az MVM Paks gárdáját (ráadásul a tolnai városban először nyert bajnoki meccsen), és nagy önbizalommal várhatja a Magyar Kupa nyolcaddöntő szerdai visszavágóját a Ferencváros ellen.

– Pozitívum volt a sok gól. Agyonnyerte a meccset a Paks, hiszen kettő-egy után is voltak nem kicsi lehetőségei. Az Újpest kétszer is betalált rögzített helyzetet követően – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd edzője. – Idegenben nyerni kimondottan jó dolog, de kellett hozzá némi szerencse is, hiszen a hazaiak nem végezték ki ellenfelüket, amikor lehetőségük adódott rá. Két nem jó formában lévő csapat mérkőzése volt. A végeredményt tekintve teljesen megérdemelten nyertek a vendégek, hiszen rúgtak négy gólt idegenben. A Paks impotens játéka viszont elgondolkodtató. Az Újpest játékosállománya magasabb célok elérésére nem megfelelő. Hogy Pakson mi lehet a probléma, azt nálam okosabb emberek sem tudják megfejteni, hiszen a játékosállomány és az anyagi háttér alapján komolyabb célokért kéne küzdenie a csapatnak, most mégis a kiesés ellen harcol.

Olvasói sztorik