NB I

Jégkorongedzés a füvön

A Videoton 1-0-ra nyert a Mezőkövesd ellen az élvonal 14. fordulójának nyitómeccsén.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 14. forduló
Videoton FC – Mezőkövesd-Zsóry 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 2000 néző. Játékvezető: Erdős
Videoton: Calatayud – Mamadu (Kleinheisler, 68.), Tar (Zé Luis, 54.), Vinícius, Stopira – Sándor Gy. (Tóth I B., 18.), Kovács I., V. Gomes – Gyurcsó, N. Nikolics, Nildo. Edző: José Gomes
Mezőkövesd: Horváth T. – Hegedűs Cs., Szalai V., Fótyik, Gévay – Hegedűs D., Kiss M., Farkas I B., Pilibaitis (Menougong, 88.), Harsányi (Olasz D., 71.) – Balajti (Sigér, a szünetben). Edző: Véber György
Gólszerző: Kleinheisler (85.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videoton sérült támadója, Paraiba megkapta a járógipszét, ezért ő is a helyszínen tudta megtekinteni a mérkőzést. Brachi, Juhász Roland, Gyepes Gábor és Oliveira, valamint az eltiltott Marco Caneira és Szolnoki Roland szintén hiányzott. A hazaiak keretében első alkalommal kapott helyet a brazil Thiago, aki eddig az NB III-as csapatban szerepelt.

Az első percben Fótyik Dominik a tizenhatoson belül ollózva mentett, de esés közben a saját kezét találta el a labdával, ám a játékvezető nem adott büntetőt. Öt perccel később Nikolics lövését védte Horváth Tamás. A fehérváriak a kezdés után rögtön támadásba lendültek, a borsodiak pedig beálltak védekezni. A 11. percben Gyurcsó fejesét védte elvetődve a mezőkövesdi kapus.

A 25. percben Gyurcsó távoli szabadrúgása megpattant a sorfalon, Horváthnak nagyot kellett nyújtóznia, hogy védeni tudjon. Egy perccel később Stopira remek labdáját Nikolics bevetődve sem érte el a kapu előterében. A 29. percben Nildo 25 méterről elvégzett szabadrúgása csak centikkel kerülte el a kaput. A 38. percben Nikolics lövését hárította Horváth, aki az első félidőben minden alkalommal túljárt a hazaiak eszén.

Az 52. percben egy szabadrúgás után Tar Zsolt ellőtte a labdát keresztben a kapu előtt, a becsúszó Nikolics ezúttal sem találta el. A játék képe nem változott, sőt a hazaiak a szerkezeti módosítások hatására még inkább támadószellemű focival rukkoltak elő. A vendégek továbbra is rendkívül fegyelmezetten védekezték, ezért a Videotonnak a nyomasztó fölény ellenére nem voltak ziccerei. A 65. percben Nikolics passzát az őrizet nélkül érkező Nildo kapta, de elcsúszott, ezért nem tudott kapura lőni. Egy perccel később Gyurcsó átlövéséről Nildo lemaradt.

A 75. percben Gyurcsó beadását Zé Luis a keresztlécre fejelte. Három perccel később Nikolics lövése ment a kapu fölé. A folytatásban Nikolics passzát Fótyik mentette nagy bravúrral Zé Luis elől. A nyolcvanadik percben Nikolics került a földre a tizenhatoson belül, de a játékvezető – jogosan – nem adott büntetőt. Két perccel ezután Kleinheisler lövése eltalálta a bevetődő Pilibaitis kezét, de ez sem ért tizenegyest.

Nem bírta ki a nyomást a Mezőkövesd, mert a 85. percben Kleinheisler lövése megpattant a bevetődő Fótyik testén, majd a hálóba került (1-0). Két perc múlva Olasz Dénes közeli fejesét védte Calatayud. A kilencvenedik percben Farkas Balázs távoli lövése a kapufát súrolva hagyta el a játékteret.

Az egész meccs olyan volt, mint egy jégkorongedzés, amelyen a játékosok a kettős emberelőnyt gyakorolják. Bár ezen a találkozón létszámegyenlőség volt, a hazaiak ritkán látható, nyomasztó fölényben futballoztak, és egy szerencsés találattal végül megszerezték a győzelmet. A mezőkövesdiek a védekezés magasiskoláját mutatták be, helyállásukért minden dicséretet megérdemelnek, de ez aligha vigasztalja őket, hiszen pont nélkül maradtak.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Nyíregyháza és a Diósgyőr egykori vezetőedzője elemezte:

Nagyon érdekes meccs volt, kezdve azzal, hogy a labdarúgó-mérkőzéseket mindig befolyásolják a közelmúlt történései. A Videotonnak volt két veresége, és most az volt a kérdés, hogy egy rossz szériáról beszélhetünk, vagy csak két rosszul sikerült mérkőzésről. A fehérváriak is tudják, hogy csak akkor tudnak bajnokságot nyerni, ha a törvényszerű hullámvölgyeken mihamarabb átlendülnek.

Véber György saját elvei ellen fordulva rendkívül szervezett védekezést, defenzív felállást választott, de gyakorlatilag kontra nélkül játszották végig az első félidőt. A Videoton azért nem szerzett előbb vezetést, mert hiányzott a szélsőjáték, illetve egy tankszerű centerük sem volt a pályán, akinek be lehetett volna ívelni a labdát, csak a bepasszok maradtak. Tegyük hozz: nem kaptak meg két tizenegyest.

A második félidőben is több érdekesség volt, taktikailag mindent megtett a Videoton, amely átállt két védőre, kockázatot vállalt, és a Nikolicsnál fajsúlyosabb Zé Luis is beállt, Véber György rátett egy követő emberfogót Kovács Istvánra. Mindegy, hogy ez a taktikai variáció modern vagy nem, mert jó húzásnak bizonyult. Úgy nézett ki, hogy döntetlen marad a meccs, ami megérdemelt lett volna a Mezőkövesd szempontjából, de nem lett volna igazságos.

Végül egy megpattanó döntött. Amit a vendégek csináltak, az megöli a látványosságot, de borzasztóan nehéz hiba nélkül kivitelezni. A gól után szinte varázsütésre elkezdett támadni a borsodi együttes, és volt is két nagy lehetősége. Nagyon érdekes mérkőzés volt, sajnálom a Mezőkövesdet, de a szívem örül, mert a kezdeményező csapat nyert.

Olvasói sztorik