NB I

Örül a belga edző távozásának

Göröcs János szerint a szerb Vignjevics vezetésével jó irányba mennek a dolgok a csapatnál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest egykori legendás labdarúgója, Göröcs János volt a Digi Sport televízió vendége, és ezúttal is markáns véleményt fogalmazott meg arról, ahogy mostanában mennek a dolgok a klubnál.

Örül, hogy Marc Leliévre távozott, azt viszont sajnálja, hogy Kozma Istvánra nem tartottak igényt. Szerinte nem kell változtatni a játékoskereten, mert egyénileg jó futballisták alkotják a csapatot, csak jól kell összerakni őket, és most úgy tűnik, Vignjevics vezetésével ebbe az irányba haladnak.

– Milyen volt a csapatot kieső helyen látni a tabellán?

– Ilyet tényleg rég láttam, hogy az Újpest passzív gólaránnyal kieső helyen állt még a múlt pénteki meccs előtt – mondta Göröcs János. – Ilyen nem volt az én életemben, de az utánam következő játékosoknak sem, mert hétszer egymás után nyert bajnokságot az Újpest. Ha jól emlékszem, tavaly is itt voltam és ugyanerről beszélgettünk. Én örülök neki, hogy ez a belga vonal megszűnik. Azt sem tudom, hogy hívják, mert nem tudom kiejteni sem az edző nevét. Mármint azét, aki most lemondott. Az viszont elszomorít, hogy Kozma Pistát nem tartották ott. Mégiscsak újpesti játékos volt. Legalább két-, vagy háromszáz meccset játszott, aztán így elbántak vele. Odavitték bábnak, hogy adja a nevét, mert neki van licence, a belgának meg nincs. Azt hittem, ha már az előző edző felmondott, akkor Pista meg fogja kapni a csapatot legalább négy-öt meccsre. Ha meg vele sem megy, akkor hozhatnak mást. Végül váltottak, és jogosan tették. Egész jó dolgokat láttam már az MTK ellen.

– A klub az elmúlt időszakban számos fiataltól elköszönt, akik most más élcsapatokban játszanak. Túlságosan elherdálja a tehetségeit az Újpest?
– Ez sem volt túl okos dolog. Tizenhárom embert elengedni, köztük olyanokat, mint Barczi… Amikor még itt volt nálunk, akkor is jó futballistának tartottam. Nézzük meg, hogy futballozik a Diósgyőrben. A többiekről nemigen hallottam. Egy új csapatot összehozni akkor is nagyon nehéz, ha sok jó játékos érkezik, mert azt össze kell rakni. Nem véletlenül kapott ilyen sok gólt a csapat. Nem értik meg egymást. Régen a válogatott védelmét az MTK adta, csatársort meg a Honvéd. A védelem tagjainak ismerniük kell egymás minden gondolatát. Amilyen gólokat kaptak a Győr ellen is, ilyen régen nem fordulhatott volna elő. Nincsenek összeszokva, vagy nem értik egymást, mert annyi külföldi van.

– Kovács Zoltán, Fehér Csaba, Szélesi Zoltán. Mind megbecsült újpesti kötődésű emberek, de nem tartottak rájuk igényt. Mi lehet az oka?
– Magam sem értem. Nem is gondolkodnak újpesti edzőben, vagy magyarban. Minden külföldi tulajdonos a külföldi edzőben bízik. Mire a külföldi edző eljut oda, hogy megismerje a huszadik játékost is, ne csak az első ötöt, addigra lehet, hogy el is küldik.

– Mi a helyzet most a klub legendáival? Olyanokkal, mint amilyen ön is. Mikor kérdezték meg legutóbb, hogy mi a véleménye a látottakról?
– Ne is kérdezze. Általában ki szoktak hívni, ha éppen kerek születésnapom van. Kapok egy mezt, egy kosarat, amiben van egy pezsgő, két nyolcvangrammos földimogyoró, és két nyolcvangrammos nápolyi. Összesen érhet hétszáz forintot, bár nem is ez a lényeg. Majd az ünnepség végén azt mondja az elnök, hogy menjen fel lifttel a díszpáholyba. Majd megyek ön után. Majd odamegyek és a liftnél egy kislány a jegyemet kéri. De nekem nem adtak jegyet, ezért nem engedhettek fel. Ilyen történetek vannak sajnos. Ezek után ne csodálkozzon, hogy nem is kérdeznek semmiről.

– Nagy László, Tóth András, Szabó András, Várhidi Péter, Véber György, Szlezák Zoltán. Ők sem tudnának segíteni?
– Éppen ezt mondom. Meg sem kérdezik őket. Az idősebbik Várhidivel szorosan tartjuk a kapcsolatot, és kérdeztem tőle, hogy az újpesti edzőváltás előtt a fiadat megkereste valaki? Mégiscsak az utolsó edző, aki bajnokságot nyert az Újpesttel. Azt mondta, nem tud róla, hogy keresték volna.

– Milyennek látja a belgák stratégiáját? Azért fizetnek rendesen. Merre haladnak?
– Ők mentették meg a klubot. Ez az előnyükre vált, de valami nem stimmel a csapat és a szurkolók körül sem. Nem szimpatikusak a szurkolók előtt. Azok a szurkolók, akik összegyűltek az óra alatt, még tavaly is megtöltötték a szektort. Úgy szurkoltak, hogy öröm volt hallani őket. Most ezeknek az embereknek már a negyede sincs már ott, mert tüntetnek a tulajdonos ellen. Ezzel a regisztrációval is várni kellett volna egy olyan periódusig, amikor megy a csapat szekere. Teljesen másképp sült volna el, mint most. Így még azt a három-négyezer embert is elüldözik, akik eddig buzdították a csapatot.

– A hely és a valóság ismeretéből van hiány a belgák részéről?
– Sajnos igen. Rendes ember ez a Duchatelet, de nagyon kivonja magát a dologból. Nem is nagyon nyilatkozik, de most legalább igazoltak néhány jó futballistát. Ezért is kellett az edzőváltás. Néztem az MTK-meccset és arra gondoltam, hogy ez a jobb bekk (Nego) eddig hol volt? Ragyogóan játszott. Ezt eddig nem látták? Hozták ezt a szerb szélsőt, azt a vékony gyereket (Szuljics), ő is kimondottan jó futballista. Szerencsére most már ilyeneket igazolnak, de Litauszki is jól játszott, aki Vermest helyettesítette.

– Minden meccset megnéz?
– Mindegyiket, persze.

– Télen sokat kell változtatni ezen a kereten?
– Nem kell itt változtatni, mert egyénileg jó futballisták. Jól kell összerakni őket. Most úgy tűnik, ebbe az irányba halad a dolog. Az MTK-meccsen az ellenfélnek nem volt egy ziccernél több helyzete. A régi edzőnél az ellenfeleinknek mindig volt legalább négy-öt ziccerük, és abból kettőt-hármat gólra is váltottak. Azt sem értem, hogy Lázár Bence miért nem kap több lehetőséget. Úgy tudom, már teljesen meggyógyult. Gyors, erőszakos. Így nem fog soha formába kerülni, ha csak öt perceket adnak neki.

– Úgy gondolja, hogy Kozmát meg kellett volna tartani, de ha nem tették, és itt van Nebojsa Vignjevics, akkor őt már hagyják békében dolgozni?
– Hátra van még három-négy meccs, és ha a csapat tovább folytatná, amit az MTK ellen elkezdett, akkor a közönség visszajöhetne, és hagyhatnák a játékosokat nyugodtan játszani. Úgy tudom, anyagi probléma nincsen, fizetnek rendesen. Nincs semmi akadálya, hogy összeszedjék magukat.

– Mi a véleménye a világbajnoki selejtező kudarcáról? Ön szerint is külföldi szövetségi kapitány kellene a válogatottnak?
– Hogy őszinte legyek, én nem vagyok külföldi párti. A kluboknál igen, mert ott meg lehet ismerni a játékosokat egy hónap alatt, mert minden nap van edzés. De ez itt nem Spanyolország, vagy Németország, ahol mindenki ismer mindenkit. Legalábbis a jó futballistákat ismeri minden edző. Ha idehoznak egy külföldi edzőt, az nem fogja tudni, hogy ki legyen a balszélső, vagy a jobbszélső. Itthon is vannak nagyon jó edzők. Külföldiek is. Azokból kellene válogatni. Ők ismerik a magyar labdarúgást. De ha egy újat hoznak, azt lehet, hogy addigra le is váltják, mire megismeri a viszonyokat.

Olvasói sztorik