NB I

Azok a régi szép idők

Kik azok az edzők, akik volt csapatuk ellen bizonyíthatnak az élvonal jelenlegi idényében?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A válogatott-szünet után a 11. fordulóval folytatódik az élvonalbeli pontvadászat. A hétvége több érdekes párosítást is rejteget. A Paks–Diósgyőr találkozón például Tomiszlav Szivics előző csapata ellen vezetheti újabb győzelemre a DVTK-t, a Prukner László által irányított Kaposvár pedig a szakvezető korábbi csapatát, a Ferencvárost fogadja.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, kik azok az NB I-es vezetőedzők, akiknek volt csapatukkal kell farkasszemet nézniük az idei kiírásban.

A Diósgyőr vezetőedzője, Tomiszlav Szivics tavaly ősztől a szezon végégig irányította a Paksot. Jól mutatkozott be a kispadon, de tavasszal már ő maga is sokszor hangot adott az elégedetlenségének, nem volt meg az összhang a csapat és a vezetőedző között, ez is eredményezte, hogy csak a 13. helyig jutottak. Szivics 2007 és 2009, valamint 2010 és 2011 között irányította a Kecskemétet is, amelyet első időszakában az NB I-be juttatott, majd visszatérésekor Magyar Kupát nyert a csapattal.

Prukner László neve szinte összeforrott a Kaposvárral, azonban időközben megfordult a Ferencvárosnál is. Egy teljes szezont töltött el az Üllői úton, ekkor bajnoki bronzéremig vezette a csapatot. A következő idény rajtja viszont gyengére sikerült, így hamar távozott.

Szintén irányította a Ferencvárost Pintér Attila, a bajnoki címvédő Győri ETO vezetőedzője. A korábbi Fradi-játékos a 2003–2004-es szezon második felében bizonyíthatott. Élt is a lehetőséggel, hiszen a Garami Józseftől átvett csapattal bajnokságot és Magyar Kupát nyert, kisvártatva mégis megköszönték a munkáját. A Győr az előző idényben pont a Ferencváros elleni sikerével biztosította a bajnoki címét, és Pintér szerdán is borsot tört volt csapata orra alá: a Ligakupában 4-1-re verték a Fradit.

Az MTK-t – második időszakában – immáron kilenc éve irányító Garami József Pécsen kezdte meg edzői karrierjét. Az élvonal rangidős trénere 1985 és 1992 között segítette a csapatot, amellyel 1990-ben Magyar Kupát nyert. 1993 és 1996 között az Újpestet irányította, majd az első MTK-s időszaka után Győrben is dolgozott (1999–2001), de komolyabb sikereket nem ért el. A Ferencváros irányítását 2002-ben vette át, és egészen a következő szezon felééig volt a csapat vezetőedzője. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a klub 2004-es bajnoki címében. Az MTK a fent említett négy csapatból hárommal találkozott már az idei kiírásban: a Pécs, a Győr és a Fradi is legyőzte. Az Újpest elleni rangadót a 12. fordulóban rendezik.

A Paks vezetőedzője, Horváth Ferenc tavaly mutatkozott be a kispadon az NB I-ben, és egy remek szezont futva a hetedik helyig vezette a Kecskemétet. Volt csapatával ő is a 12. fordulóban találkozik ellenfélként.

A kecskeméti szakvezető, Bekő Balázs pályaedzőként volt részese a Videoton 2011-es bajnoki címének. A következő idényben méltatlan körülmények között „köszönték meg” munkásságát. Bekő egy hősies, 1-0-s vereséggel tért vissza a Sóstói Stadionba ebben a kiírásban.

Véber György, a Mezőkövesd vezetőedzője ezelőtt a Lombard Pápa csapatát irányította. Csakúgy, mint mostani együttesét, a bakonyi alakulatot is az NB I-be vezette egy emlékezetes tavaszi hajrával, még 2009-ben. Az élvonalban a középmezőnyt csípte meg az akkori újonc, azonban a következő szezon rajtja gyengére sikerült, így távozott a klubtól. Véber korábban nem csak játékosa, hanem pályaedzője is volt az Újpestnek, amellyel 2004-ben ezüstérmet szerzett Mészöly Géza oldalán.

Benczés Miklós is feljutást ünnepelhetett korábbi csapatával, a Diósgyőrrel. A Puskás Akadémia jelenlegi vezetőedzője 2011 tavaszán a Mezőkövesd, Nyíregyháza, Vác trió előtt nyerte meg az NB II Keleti-csoportját. A következő évben a csapat gyenge tavaszi rajtja pecsételte meg a sorsát, 2012-ben köszönt el a klubtól. A Puskás Akadémia idén nem tudta megnehezíteni a menetelő DVTK dolgát, 2-0-ra nyertek a miskolciak a hetedik fordulóban.

A Pécs vezetőedzője, Lőrincz Emil korábban az MTK-t szolgálta játékosként, majd pályaedzőként is részese volt egy bajnoki címnek. Szép emlékek kötik a Hungária körúthoz, ennek hangot is adott a két csapat találkozásakor. Azonban a pályán nem volt helye az érzelemnek, a Pécs idei első győzelme az MTK otthonában született meg.

A Lombard Pápát irányító Tóth Bálint 2002-ben került a Pécsre. Az akkor még másodosztályú csapatnál fél idényt töltött. A Pápa a remek idei rajt után megtorpant kissé, és az elmúlt időszakban pontosan csak a Pécset tudta legyőzni.

Olvasói sztorik