NB I

Segítenek szerencsét kovácsolni

Hosszú évek után a Hivatásos Labdarúgók Szervezete újra játékosbörzét szervez.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem NBA, nem kosárlabda, mégis lesz draft. Hosszú évek után a Hivatásos Labdarúgók Szervezete újra játékosbörzét szervez. A kéthetes minitáborba várják a szerződéssel nem rendelkező, korábban magasabb osztályokban is megfordult magyar focistákat, akiket egész évben szabadon igazolhatnak. A táborban komoly edzőmeccsek segítik majd a mustrát.

A játékos-pályafutása során Belgiumban, Törökországban, és a válogatottban is szereplő Pető Zoltán, a HLSZ csapatkoordinátora a Digi Sport csütörtök reggeli műsorában elmondta, a csepeli edzőtáborban leginkább a mérkőzéseken lesz a hangsúly, és a technikai dolgokon.

– Miért indul újra a börze, és miért éppen most ősszel?
– Úgy gondolom, hogy ennek nem is lett volna szabad megszakadnia, ugyanis külföldön mindig van ilyen játékosbörze. Magyarországon az átalakítások miatt sokkal kevesebb csapat játszik most az NB III-ban, valamint az egycsoportos másodosztályban, mint korábban. Nagyon sok szabad játékos lett, akiknek helye lenne az első- vagy másodosztályban, de mégsem kaptak lehetőséget. Itt most lehetőségük nyílik arra, hogy megmutassák, mit tudnak.

– Tehát a mezőny szűkülése hozta a lehetőséget, hogy most kell ezt újraindítani?
– Igen, ez adta magát. Események sorozata juttatta el a szervezőket oda, hogy erre szükség van. Úgy véljük, ha csak egy játékosnak is sikerült csapatot szereznünk, akkor már megérte ezt az egészet megcsinálni – mondta Pető Zoltán.

– Van számuk arról, hogy mennyi munkanélküli hivatásos labdarúgó van ma hazánkban?
– Nem nagyon szeretnénk számszerűsíteni ezt a dolgot, mert nem szeretnénk senki megsérteni azáltal, hogy ki milyen kasztba sorolja magát. Úgy gondolom, számottevő ezeknek a játékosoknak a száma, tehát komoly potenciál lenne ebben a dologban. Azt tudni kell, hogy Magyarországon az újdonságokat mindenki nehezen fogadja, de ez nem ciki.

– Ha jól sikerül a börze, előbb-utóbb nyilván feloldódik ez a gátlás, de nem lehet, hogy tartanak tőle elsőre?
– Ez biztosan sok játékosban fel fog vetődni, de nem értem, miért. Angliában és Belgiumban ez működőképes dolog. Amikor Brüsszelben fociztam, ott minden második héten volt ilyen kiválasztás. Zömmel színes bőrű játékosok voltak, akik próbáltak elhelyezkedni. Nem ismerte őket senki, szerencsét próbáltak, és többjüknek is sikerült karriert befutnia. Ez jó példa lehet a magyarok számára is. Ha működik nyugaton, akkor itt is működnie kell. A saját sikerét mindenkinek magának kell előkészítenie, és meg kell ragadni minden lehetőséget.

– Több munkanélküli labdarúgó van, mint tavaly ilyenkor?
– Sokkal több. Tavaly hatcsoportos NB III-as mezőny volt, ebből most három lett. Az NB II pedig egycsoportos lett, és nem minden játékosnak jutott hely. Én is ismerek olyan focistát, akinek magasabb osztályban lenne a helye a tudása szerint, de a szűkült lehetőségek miatt nincs olyan csapat, ami megfelelne neki, ezért alacsonyabb osztályban kényszerül játszani. Ez nem tragédia, de itt a lehetőség bárkinek, aki úgy gondolja, hogy vissza szeretni kerülni a vérkeringésbe. Nagyon meglepődtem, amikor Vácról hívtak, hogy Csank János szeretne kijönni, tehát úgy gondolom, hogy ez az edzők érdeklődését is felkelti. Ez egy komolyabb dolog lesz, mint sokan gondolnák.

– Milyen tipikus helyzetek vannak, amiért egy játékos kiszorulhatott a korábbi NB-s csapatából? Például milyen jövedelemesés lehet egy ilyen esetben?
– Komoly. Magyarországon nem szeretnek számokat mondani a játékosok fizetésével kapcsolatban, de úgy gondolom, jóval százezer forint fölött lehetett, amitől egy játékos elesett. Ha nem tudott elhelyezkedni mondjuk NB II-ben, akkor száz-kétszázezer forinttól is elesett. Harmadosztályban is vannak egész jó fizetések, pláne munka mellett. Mindenkinek szüksége van a pénzre, és ha olyan dologgal tudja megszerezni, amit szeret is, akkor nem azt mondom, hogy kötelező megjelenni, de mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Szekér István például úgy került ki Hollandiába, hogy kivitte egy barátja egy kamionnal. Ezt vállalta, kiment próbajátékra, és megfelelt.

– Kétezer-ötben miért szakadt meg ez a dolog?
– Nem tudom. Talán az érdeklődés hiánya, vagy anyagi okok miatt. Pályákat kell bérelni, a játékosoknak étkeztetést kell biztosítani, tehát vannak költségei. A HLSZ most jó pozícióba került, a játékosok szervezetei egyre jobban megerősödnek Európában. Jelentős tényezővé váltunk. Most került a HLSZ egy olyan erős pozícióba, hogy nagyon sok dolgot el tud érni. Van egy másik dolog, amit úgy hívunk, hogy karrieralap. A lényege az, hogy a játékosok pályafutásának kezdetétől a pénzüknek egy bizonyos részét egy alapba teszik, amihez nem nyúlhatnak hozzá. Amikor befejezi a karrierjét a labdarúgó, akkor veheti ki. Az ember fiatalon hajlamos jól élni, de amikor harmincévesen eszébe jut, hogy lassan vége a focinak, akkor mit fog csinálni? Ez kvázi egy újrakezdési lehetőség, hogy legyen egy nagyobb összeg a pályafutás lezárásakor. Ezt próbáljuk megvalósítani, és úgy gondolom, sikeres lesz. Most fog indulni ez a program. Vannak teendőink, és fel kell ismerni, hogy szükség van egy ilyen szervezetre, mert képviselni kell a sportolók érdekeit.

– Ez a karrieralap kötelező lesz?
– Most még nem kötelező, de szeretnénk, hogy az legyen. Ez külföldön is kötelező jellegű. Azt szeretnénk, hogy itthon is így legyen. Most még újdonságnak tűnhet, de ha valaki odakerül, befut egy bizonyos karriert, és mellette meg tud spórolni egy komoly összeget, és van egy lehetősége elkezdeni a civil életet.

– A csepeli edzőtáborban hány embert tudnak fogadni? Milyen típusú edzések várhatóak?
– Bármennyit! Egy hét alatt azért nem lehet megmutatni senkinek, hogy itt ő a Maradona. Nehéz mindenfajta edzést belevonni a programba. Inkább az edzőmérkőzéseken lesz a hangsúly, és a technikai dolgokon. A játékosok létszámától is függhet ez a dolog. Megfelelő edzések lesznek, amelyre az edzőtábornak szüksége van.

– Mit gondol, melyik osztályból jön a legtöbb érdeklődés? Külföldi játékosmegfigyelőkre számítanak?
– Szerintem lejjebbről, az alsóbb osztályokból. Nem vagyok benne biztos, hogy jönnek külföldről, először be kellene ennek indulni. Ha a játékosok most megmutatják, hogy el tudnak helyezkedni egy olyan csapatban, amit gondolnak maguknak, akkor tavaszra még többen fognak jönni, és akkor kialakul egy olyan rendszer, ami működőképes lehet. Még egyszer mondom, hogy szerintem ez egy nagyon hasznos dolog.

Olvasói sztorik