NB I sport

Odahaza verhetetlen a Loki

A 75. percen keresztül emberhátrányban játszó Debrecen a csapatkapitány, Szakály Péter góljával 1-0-ra győzött az MTK ellen.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 9. forduló
Debreceni VSC-TEVA – MTK 1-0 (0-0)
Debrecen, 3000 néző. Játékvezető: Erdős
DVSC: Verpecz – Lázár P., Mészáros N., Trninics, Korhut – Szakály P., Zsidai, Vadnai (Seydi, 92.), Ferenczi J. (Brkovics, 34.) – Volas (Kulcsár T., 58.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
MTK: Hegedüs L. – Poór, Vukmir, Kálnoki Kis, Fejes A. – Pölöskei Zs., Batik (Hajdú Á., 77.), Kanta J. (Ayub, a szünetben), Vass P. (Varga Sz., 59.) – Eppel, Bese. Edző: Garami József
Gólszerző: Szakály P. (65.)
Kiállítva: Trninics (16.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiaknál Máté II Péter, Selim Boualda, Bódi Ádám, Damahou, Morozov és Nagy Zolán nem állt rendelkezésre sérülés miatt. A vendégek öt támadószellemű játékosukról voltak kénytelenek lemondani, hiszen a sérült Csiki Norbert és Horváth Zsolt mellett a beteg Horváth Péter, Frank Richárd és Ladányi Tibor is hiányzott.

A negyedik percben Bese Barnabás lőtt az oldalhálóba, ez volt a meccs első említésre méltó lehetősége. Mindkét együttes lendületesen kezdett, szó sem volt óvatoskodásról. Három perccel később Zsidai nagy helyzetben magasan a kapu fölé lőtt. A tízedik percben Zsidai mentett becsúszva egykori csapattársa, a tizenhatoson belül lövőhelyzetbe kerülő Pölöskei Zsolt elől. Két perc múlva Sidibe fejesét védte Hegedüs Lajos, a másik oldalon pedig Verpecznek kellett kivetődve mentenie Vass Patrik elől.

A 15. percben Trninics lerántotta a gólhelyzetben kilépő Kanta Józsefet, ezért a játékvezető kiállította. A szabadrúgás után Kanta lövését Ferenczi János rúgta ki Batik Bence elől, közvetlenül a kapu előtt. A huszadik percben Bese lövése ismét az oldalhálóban halt el. A kiállítás után többet támadott az MTK, amely egyértelműen dominálni akart. Kisvártatva Bese ismét próbálkozott, 18 méterről eleresztett lövése a kapu fölé szállt. A folytatásban kiegyenlítettebb lett a játék.

A 37. percben Pölöskei Zsolt beadása a keresztlécet érintve hagyta el a játékteret. Négy perccel később Volasn már csak az MTK kapusával állt szemben, de nem tudta átemelni felette a labdát, mert Hegedüs bravúrosan védett. A szünet előtt Bese fejesét Brkovics szintén fejjel mentette. Az első negyedórában jól játszott a Debrecen, de a kiállítás után nagy nyomást gyakorolt az MTK a hazaiak kapujára. A támadásokból nem született gól, az idő múlásával egyre kiegyenlítettebbé vált a játék képe, és mindkét együttes veszélyes akciókat vezetett.

A 48. percben Vadnai veszélyesen középre passzolt, de Vukmir kivágta a labdát. Egy perc múlva Sidibe és Volas is gólt fejelhetett volna, végül mégis Hegedüs kezében kötött ki a labda. Az 53. percben Korhut Mihály került a földre a tizenhatoson belül, de a játékvezető nagyon helyesen nem adott büntetőt. A létszámkülönbség ebben az időszakban sem látszott a játék képén. Sőt! A 65. percben Korhut passza egyedül találta Szakály Pétert a kapu előtt, a DVSC csapatkapitánya a hálóba lőtt, a bíró pedig megadta a gólt, bár a fővárosiak lest reklamáltak, de nem volt igazuk (1-0).

A 72. percben Vadnai lőtt a kapu fölé. A kapott gól után sem látszott, hogy az emberelőnyben lévő MTK nagyon törekedne a pontszerzésre. A 87. percben Fejes András lövése (vagy beadása?) a hazai kapufán csattant. Egy perc múlva Eppel állt szemben a kapuval, de mentettek előle. Mivel több gól nem született, a debreceniek a 75 perces emberhátrány ellenére is megőrizték tökéletes hazai mérlegüket a jelenlegi szezonban.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte:

A két csapat utóbbi hetekben nyújtott teljesítménye alapján meglepő volt, hogy az első negyedóra kimondottan jó iramú játékot hozott, és mindkét csapat vállalta a támadófocit. A Debrecen már ellenfele térfelén visszatámadott, próbált labdát szerezni, sok átlövése, helyzetecskéje volt, gyorsan, jó ritmusban játszott. Az MTK most is a szokásos rövidpasszos, kombinatív futballját hozta, a támadóharmadban kimondottan szép dolgokat produkált, elsősorban Kanta József révén.

A tizenötödik perc nagyon megváltoztatta az egész mérkőzés képét. Az általam finoman fogalmazva nem jó légiósnak tartott Trninics utolsó védőként talppal próbált rálépni a labdára, és a burleszkfilmbe illő jelenet végén, egy labdavesztés után lerántotta Kantát. Nem érzem jogtalannak a piros lapot. Meglepő volt, de tetszett Kondás Elemér húzása: a hazaiak nem álltak vissza 4-4-1-be, megmaradt a két támadójuk Sidibe és Volas személyében, és az egész első félidőben 4-3-2-ben játszottak.

A DVSC nyíltan vállalta a támadójátékot, de visszazárni nem volt lehetősége, ezért a létszámfölényét helyzetekre váltotta az MTK. Kanta ezúttal is szenzációsan játszott, kiváló ütempasszokkal, remek átadásokkal, a szélek használatával. Csak a gyenge helyzetkihasználásukat okolhatják a vendégek, hogy nem fordultak előnnyel.

A szünetben szerkezetet váltottak a hazaiak, átálltak 4-4-1-re. Kondás átvitte Sidibét a baloldalra, elől pedig maradt Volas. Fizikálisan kezdett visszaesni a DVSC, amely nagyon mélyen visszazárt, Szakály révén mégis képes volt helyzetecskéket teremteni, és a vezetést is megszerezte. Fejes András jól játszott, de ekkor hatalmasat hibázott, a hazaiak szinte a semmiből lőttek gólt.

Az MTK nagyon visszaesett. Bár a mondás szerint egy fecske nem csinál nyarat, egy Kanta mégis nyarat tud csinálni, ezzel azt akarom mondani, hogy a hiánya nagyon meglátszott a második félidőben. Garami József mindennel próbálkozott, három védővel és három támadóval játszottak a fővárosiak, de nem nagyon jutottak el a kapu elé, kivéve az utolsó tíz percben. A vége felé bennük volt a gól, de a hajdúságiak tíz emberrel játszva, fáradva is kontroll alatt tartotta a játékot, még lehetőségeik is voltak. Az MTK támadójátéka csak az utolsó tíz percben pörgött föl, de addig szinte momentuma sem volt. A hősiesen játszó DVSC megérdemelten nyert.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!