NB I

Odahaza verhetetlen a Loki

A 75. percen keresztül emberhátrányban játszó Debrecen a csapatkapitány, Szakály Péter góljával 1-0-ra győzött az MTK ellen.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 9. forduló
Debreceni VSC-TEVA – MTK 1-0 (0-0)
Debrecen, 3000 néző. Játékvezető: Erdős
DVSC: Verpecz – Lázár P., Mészáros N., Trninics, Korhut – Szakály P., Zsidai, Vadnai (Seydi, 92.), Ferenczi J. (Brkovics, 34.) – Volas (Kulcsár T., 58.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
MTK: Hegedüs L. – Poór, Vukmir, Kálnoki Kis, Fejes A. – Pölöskei Zs., Batik (Hajdú Á., 77.), Kanta J. (Ayub, a szünetben), Vass P. (Varga Sz., 59.) – Eppel, Bese. Edző: Garami József
Gólszerző: Szakály P. (65.)
Kiállítva: Trninics (16.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiaknál Máté II Péter, Selim Boualda, Bódi Ádám, Damahou, Morozov és Nagy Zolán nem állt rendelkezésre sérülés miatt. A vendégek öt támadószellemű játékosukról voltak kénytelenek lemondani, hiszen a sérült Csiki Norbert és Horváth Zsolt mellett a beteg Horváth Péter, Frank Richárd és Ladányi Tibor is hiányzott.

A negyedik percben Bese Barnabás lőtt az oldalhálóba, ez volt a meccs első említésre méltó lehetősége. Mindkét együttes lendületesen kezdett, szó sem volt óvatoskodásról. Három perccel később Zsidai nagy helyzetben magasan a kapu fölé lőtt. A tízedik percben Zsidai mentett becsúszva egykori csapattársa, a tizenhatoson belül lövőhelyzetbe kerülő Pölöskei Zsolt elől. Két perc múlva Sidibe fejesét védte Hegedüs Lajos, a másik oldalon pedig Verpecznek kellett kivetődve mentenie Vass Patrik elől.

A 15. percben Trninics lerántotta a gólhelyzetben kilépő Kanta Józsefet, ezért a játékvezető kiállította. A szabadrúgás után Kanta lövését Ferenczi János rúgta ki Batik Bence elől, közvetlenül a kapu előtt. A huszadik percben Bese lövése ismét az oldalhálóban halt el. A kiállítás után többet támadott az MTK, amely egyértelműen dominálni akart. Kisvártatva Bese ismét próbálkozott, 18 méterről eleresztett lövése a kapu fölé szállt. A folytatásban kiegyenlítettebb lett a játék.

A 37. percben Pölöskei Zsolt beadása a keresztlécet érintve hagyta el a játékteret. Négy perccel később Volasn már csak az MTK kapusával állt szemben, de nem tudta átemelni felette a labdát, mert Hegedüs bravúrosan védett. A szünet előtt Bese fejesét Brkovics szintén fejjel mentette. Az első negyedórában jól játszott a Debrecen, de a kiállítás után nagy nyomást gyakorolt az MTK a hazaiak kapujára. A támadásokból nem született gól, az idő múlásával egyre kiegyenlítettebbé vált a játék képe, és mindkét együttes veszélyes akciókat vezetett.

A 48. percben Vadnai veszélyesen középre passzolt, de Vukmir kivágta a labdát. Egy perc múlva Sidibe és Volas is gólt fejelhetett volna, végül mégis Hegedüs kezében kötött ki a labda. Az 53. percben Korhut Mihály került a földre a tizenhatoson belül, de a játékvezető nagyon helyesen nem adott büntetőt. A létszámkülönbség ebben az időszakban sem látszott a játék képén. Sőt! A 65. percben Korhut passza egyedül találta Szakály Pétert a kapu előtt, a DVSC csapatkapitánya a hálóba lőtt, a bíró pedig megadta a gólt, bár a fővárosiak lest reklamáltak, de nem volt igazuk (1-0).

A 72. percben Vadnai lőtt a kapu fölé. A kapott gól után sem látszott, hogy az emberelőnyben lévő MTK nagyon törekedne a pontszerzésre. A 87. percben Fejes András lövése (vagy beadása?) a hazai kapufán csattant. Egy perc múlva Eppel állt szemben a kapuval, de mentettek előle. Mivel több gól nem született, a debreceniek a 75 perces emberhátrány ellenére is megőrizték tökéletes hazai mérlegüket a jelenlegi szezonban.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte:

A két csapat utóbbi hetekben nyújtott teljesítménye alapján meglepő volt, hogy az első negyedóra kimondottan jó iramú játékot hozott, és mindkét csapat vállalta a támadófocit. A Debrecen már ellenfele térfelén visszatámadott, próbált labdát szerezni, sok átlövése, helyzetecskéje volt, gyorsan, jó ritmusban játszott. Az MTK most is a szokásos rövidpasszos, kombinatív futballját hozta, a támadóharmadban kimondottan szép dolgokat produkált, elsősorban Kanta József révén.

A tizenötödik perc nagyon megváltoztatta az egész mérkőzés képét. Az általam finoman fogalmazva nem jó légiósnak tartott Trninics utolsó védőként talppal próbált rálépni a labdára, és a burleszkfilmbe illő jelenet végén, egy labdavesztés után lerántotta Kantát. Nem érzem jogtalannak a piros lapot. Meglepő volt, de tetszett Kondás Elemér húzása: a hazaiak nem álltak vissza 4-4-1-be, megmaradt a két támadójuk Sidibe és Volas személyében, és az egész első félidőben 4-3-2-ben játszottak.

A DVSC nyíltan vállalta a támadójátékot, de visszazárni nem volt lehetősége, ezért a létszámfölényét helyzetekre váltotta az MTK. Kanta ezúttal is szenzációsan játszott, kiváló ütempasszokkal, remek átadásokkal, a szélek használatával. Csak a gyenge helyzetkihasználásukat okolhatják a vendégek, hogy nem fordultak előnnyel.

A szünetben szerkezetet váltottak a hazaiak, átálltak 4-4-1-re. Kondás átvitte Sidibét a baloldalra, elől pedig maradt Volas. Fizikálisan kezdett visszaesni a DVSC, amely nagyon mélyen visszazárt, Szakály révén mégis képes volt helyzetecskéket teremteni, és a vezetést is megszerezte. Fejes András jól játszott, de ekkor hatalmasat hibázott, a hazaiak szinte a semmiből lőttek gólt.

Az MTK nagyon visszaesett. Bár a mondás szerint egy fecske nem csinál nyarat, egy Kanta mégis nyarat tud csinálni, ezzel azt akarom mondani, hogy a hiánya nagyon meglátszott a második félidőben. Garami József mindennel próbálkozott, három védővel és három támadóval játszottak a fővárosiak, de nem nagyon jutottak el a kapu elé, kivéve az utolsó tíz percben. A vége felé bennük volt a gól, de a hajdúságiak tíz emberrel játszva, fáradva is kontroll alatt tartotta a játékot, még lehetőségeik is voltak. Az MTK támadójátéka csak az utolsó tíz percben pörgött föl, de addig szinte momentuma sem volt. A hősiesen játszó DVSC megérdemelten nyert.

Olvasói sztorik