NB I

Huszti nagy csapathoz kerülhet

Filipovics Vladan szerint Gera ott lehet a hollandok ellen, Tőzsérnek és Guzmicsnak pedig új csapatot akar találni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Játékosai közül Huszti Szabolcs szárnyal, de csak a német élvonalban, a válogatottban sajnos nem… Gera Zoltán hamarosan visszatér az angol Premier League-be, Buzsáky Ákos hazatért a Fradihoz, Varga József nyáron Angliába igazolt, Kovács István sérült, Guzmics Richárot még nem adta el külföldre. A magyar játékospiaci mozgások, a mieink értéke, eladhatósága, kontra külföldiek itthon. Ez volt a téma Filipovics Vladan FIFA-licences játékosmenedzserrel, aki a Digi Sport péntek reggeli műsorának vendége volt.

– Miért olyan drága a magyar játékos?
– Azokat a játékosokat, akik külföldön is tudnak játszani, elsősorban oda próbálják eladni. Ezért amikor egy magyar klub egy másik magyar klubhoz fordul egy igazolással kapcsolatban, akkor olyan árat kérnek, ami inkább külföldön adható meg. Valószínűleg ez az oka, hogy a klubok inkább légiósokat igazolnak, amivel én egyébként nem értek egyet.

– Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kéne az árakat, az elvárásokat?
– Nehéz lesz most csökkenteni az új szabály miatt, ami meghatározza, hány fiatal magyar játékosnak kell lennie egy keretben. Ha jövőre ennek a számát növelik, akkor a klubok is tartani fogják az árakat. Nem mondom, hogy ez a megoldás rossz, csak emiatt nőni fog a magyar játékosok ára.

– Az olyasfajta törekvéseket nem tartja rossznak, hogy ösztönözzék, ne legyen olyan sok idegenlégiós a csapatokban?
– Jó idegenlégiósra szükség van a magyar futballban, de ez nem csak Magyarországon igaz, hanem bárhol máshol is. Többször is megmondtam, szerintem a magyar fiatal játékosnak is lehetőséget kell adni. Nem most, mert ez kötelező lesz, hanem már előbb kellett volna a kluboknak meghozniuk ezt a döntést. Maguktól azt kellett volna mondaniuk, hogy minden évben két-három fiatal játékost beépítenek, és most nem egy húszévesre gondolok, hanem akár már a tizenhét éves korosztályra. Egy magyar játékost szerintem már nyugodtan lehetne abban a korban az első csapatba dobni, és lehetőséget adni neki, hogy folyamatosan játszhasson, mert a magyar bajnokság színvonala még mindig nem olyan magas, hogy egy fiatal ne játszhatna.

– Egyre több magyar játékos, korábbi vagy jelenlegi válogatott hazatér külföldről. Például Gyepes, Buzsáky, Horváth Gábor, Futács Márkó. Ez trend? Mi az oka?
– Gyepes Gábor és Buzsáky Ákos esetében elsősorban az volt az oka, hogy hosszú sérülés után tértek vissza. Ilyenkor a magyar kluboknak lépniük kell, és ha van egy magyar játékos, aki külföldön játszott, de most valamilyen oknál fogva nem tud ott elhelyezkedni, akkor őt vissza kell hozni, ami nagyon sok másik országban abszolút normális dolog. Magyarországon nem könnyű, mert tényleg nem csak Gyepes Gábor és Buzsáky Ákos esetében látjuk, hogy az utolsó pillanatban igazoltak haza. Úgy gondolom, aki nem tud külföldön játszani valamilyen oknál fogva, annak sokkal jobb, ha visszatér Magyarországra, játszik fél vagy egy évet, és utána ismét megpróbál külföldre igazolni. Szerintem még mindig nem jó a magyar bajnokság színvonala, és nincs nemzetközi szinten, de egyre jobb.

– Tehát ezeknek a játékosoknak a magyar bajnokság ugródeszka, hogy megerősödjenek.
– Így van, mert ismerik őket, tudják, hogy mire képesek, és nem lesz olyan, hogy egy-két rossz meccs után kiteszik őket, ami esetleg előfordul külföldön. Persze, a legideálisabb az lenne, hogy egy magyar játékos hosszú évekig tudna kint játszani, és nem kellene visszatérnie, majd újra kimennie, de ha ilyen eset van, akkor ez a jó módszer.

– Az egyik legnagyobb magyar érték minden bizonnyal Huszti Szabolcs. Arról volt szó, hogy a nyáron eligazol egy igazi nagy csapathoz, aztán maradt. Mi történt?
– Szerintem a legnagyobb probléma, hogy volt egy komoly sérülése. Egy izomsérülés, amit április környékén szedett össze, és július végén tért vissza a pályára. Voltak lehetőségek, több csapat is érdeklődött iránta, de mindenki arra várt, hogy mi lesz vele, felépül-e, vagy sem. Amikor felépült, elkezdett játszani, és megint jól ment neki. Beszéltem a Hannover igazgatójával és edzőjével, és sajnos azt mondták, ha a Manchester United jön, akkor sem engedik el, mert ilyen játékost nem tudnak hozni. Ez persze jó, de én kicsit csalódtam, mert szerintem Szabinak helye van egy Hannovernél jobb csapatban, és bízom benne, hogy lesz még lehetősége egy topcsapatban játszani.

– Legközelebb mikor nyílik erre lehetőség reálisan?
– Januárban.

– De a Bundesligán belül kell azt a csapatot keresni, vagy ebben sem biztos?

– Azt mondom, hogy igen, reális a Bundesligán belül, de nem zárom ki, hogy akár másik országban.

– Van arra esély, hogy visszatérjen a válogatottba?
– Nem szeretnék erről beszélni, ezt vele kell megbeszélni, mert ez egy olyan téma, ami eléggé necces. Én nagyon örülnék neki, ha visszatérne, és remélem, hogy lesz is lehetőség a visszatérésére.

– Lát még rajta kívül olyan idegenlégiósokat, akiknek az esetében meg van lepődve, hogy nem kezdők a válogatottban?
– Vannak. Nem csak azok, akik külföldön játszanak, hanem a magyar bajnokságban is vannak olyanok, akiknek véleményem szerint helyük lenne a keretben. Az más kérdés, hogy kezdőként, vagy sem, de a keretben lenne hely olyannak, aki hosszú évek óta jól teljesít a magyar bajnokságban. De ez a szövetségi kapitány döntése, ez pedig az én privát véleményem.

– Gera Zoltán elkezdett játszani, javul az állapota. Van-e esély rá, hogy visszakerüljön a válogatottba, még a hátralévő meccsek valamelyikére?
– Bízom benne. Beszéltünk legutóbb az Arsenal-meccs után, és úgy nyilatkozott, hogy nagyon élvezte újra a focit. Nála szerintem az a kérdés, hogy a Hollandia elleni találkozó előtt tudna-e legalább egy vagy két tétmeccset játszani. Ha igen, akkor szerintem bevethető a hollandok ellen.

– Mi van Tőzsér Dániellel? Mi lehet az ő esetében a megoldás? Mi az oka a mellőzöttségének?
– Ez egy jó kérdés, mert mi sem tudjuk. Igazából csak a felkészülés előtt közölték, hogy nem számolnak vele, és nem ment a csapatával edzőtáborozni. Nem csak ő, hanem öt-hat játékos, és nagyon érdekes, hogy köztük volt egy szlovén válogatott is, aki az előző szezonban kevesebbet játszott, mint Dani. Azóta Milánóba igazolt, és a hétvégén is kezdőként játszott. Tényleg nem lehet tudni, ez egy nagyon érdekes csapat, ez már sokszor előfordult, sok játékossal. Mi is csak annyit tudunk, hogy az edző nem számol vele, az okát nem. Azért, mert új edző, és annyira nem ismeri? Nem tudjuk.

– Télen el kéne mozdítani onnan?
– Szerintem igen. Bármilyen lehetőség jól lehet, a lényeg, hogy azon a szinten tudjon játszani, ahol neki kellene.

– Pintér Ádámot mennyire volt nehéz eladni?
– Ádámot nem volt nehéz eladni. A Zaragoza olyan pénzt kért érte, amit kevés klub tudott megadni, és ahogy ment az átigazolási időszak, a klubok természetesen igazoltak játékosokat. Felbontottuk a szerződését, szabadon igazolhatóvá vált. Az érdeklődő csapatok már nem tudták leigazolni, mert nem volt hely. Lett volna lehetősége szabadon igazolható játékosként bizonyos országokban, mint például Anglia, de ez az orosz lehetőség szerintem nem rossz. Sőt, azt mondom, olyan bajnokságban fog játszani, ami egyre jobb, és sikerült olyan szerződést kötni, ami csak egy évre szól, így jövőre megint szabadon igazolható lesz. Rendszeresen fog játszani, mert nagyon akarták őt. Most is végig játszott az első meccsen, szóval szerintem jövőre jobb csapatba, vagy komolyabb bajnokságba, vagy Oroszországon belül komolyabb csapatba fog tudni igazolni.

– Guzmics Richárd most nem ment el Izraelbe. Ő meddig fog itthon játszani ön szerint?
– Bízom benne, hogy januárig.

– Egy olyan tehetségnek, mint Kovács István, aki sokszor kezdő, és meghatározó játékos egy meghatározó magyar csapatban, meddig érdemes itthon játszania?
– Én mindig azt mondom, hogy attól függ, milyen teljesítményt fog nyújtani. Az biztosan nem segít, hogy nemzetközi porondon nem fog játszani a Videoton, és sérülés miatt most lehet, hogy nem is tud menni a nagy válogatottba. Ez sajnos külföldi játékosokkal kapcsolatban nagyon számít. De szerintem István jövő nyárig itthon fog maradni, aztán utána külföldre kerül.

Olvasói sztorik