NB I

Tököli lebuzizta a játékvezetőt

Haladás-siker a szombathelyi Király Kupa döntőjében; román élvonalbeli csapattal játszott döntetlent a Kaposvár.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Péntek délután jubileumi, tizedik alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Király Kupa nemzetközi felkészülési tornát. Négy csapat kétszer 30 perces mérkőzéseket játszik egymással az Újperinti sportlétesítményben.

Mivel az osztrák kupagyőztes FC Pasching lemondta a részvételt, helyette az FK Slavija Szarajevó a külföldi induló. Döntetlen esetén a lefújást követően öt sorozatban tizenegyes rúgások következnek. A selejtezőket követi egy félórás bemutatómeccs, amelyen szombathelyi utánpótlás-csapatok szerepelnek.

A péntek esti döntőben a házigazda Haladás és a címvédő Diósgyőr találkozott. Radó András sérülése nem jött rendbe, így ő csak civilként nézte társait.

A nyolcadik percben Rudolf Gergely próbálkozott húsz méterről, de Rózsa Dániel vetődve szögletre ütötte a veszélyes lövést. A 18. percben Nagy Gábor lőtt szemből, 14 méterről, ezt még oldalra tudta ütni Rajics, de éppen ott érkezett Andorka Péter, aki a hálóba lőtt (1-0). A 22. percben Gyurján beadása után Rajics a labda alá szaladt, Halmosi azonban nem tudott élni a lehetőséggel, gyenge emelésére már felpattant a vendégkapus.

A 35. percben Seydi veszélyeztetett, de életerős bombáját vetődve védte Rózsa. Három perccel később Halmosi tanárian tekert be egy szögletet, Ugrai megelőzte a védőjét, és egy szép fejessel szerezte meg a Haladás második gólját (2-0). Az 54. percben Fehér Zoltán döntötte fel Seydit 18 méterre a kaputól. A szabadrúgás mögé Gohér Gergő állt, és mértani pontossággal eltekerte a labdát a sorfal mellett, a bal kapufát találta telibe, ahonnan a labda a hálóba pattant (2-1).

A hajrában nagyon nyomott a Diósgyőr, beszorult saját kapuja elé a Haladás. A játékvezető végül bő öt percet hosszabbított, de több gól nem született, így a házigazda Haladás lett az aranyérmes, a tavalyi győztes Diósgyőrnek pedig az ezüst jutott.

Döntő

Szombathelyi Haladás – Diósgyőri VTK 2-1 (1-0)

500 néző. Játékvezető: Bognár T.

Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Fehér Z., Tóth P. – Iszlai, Szakály A. – Gyurján, Nagy G., Halmosi – Andorka. Csere: Mursits, Rajos, Bosnjak, Németh M., Ugrai, Kalász, Zsirai, Kulcsár K., Medgyes. Edző: Artner Tamás

DVTK: Rajics – Vadász, W. Alves, Kádár, Husics – Gallardo, Elek Á., Kosztics, Bacsa – Rudolf G., Seydi. Csere: Herceg, Csirszki, Takács P., Hanek, Nikházi, Gohér. Edző: Tomiszlav Szivics

Gólszerzők: Andorka (18.), Ugrai (38.), illetve Gohér (54.)

Különdíjasok

A legjobb kapus: Rózsa Dániel (Haladás)

A legjobb edző: Artner Tamás (Haladás)

A legjobb mezőnyjátékos: Zoran Kosztics (Diósgyőr)

Gólkirály: Andorka Péter (2 gól)

Artner Tamás, a Haladás edzője: – Gratulálok a csapatomnak. A nagy terhelés közepette egy felüdülés volt ez a torna, amely maximálisan szolgálta a felkészülésünket. Két nagyon jó mérkőzést játszottunk két erős ellenféllel. Örülök, hogy megnyertük a tornát. Most voltunk a fizikális terhelés csúcsán, a folytatásban a frissítésen és a játékok pontosításán lesz a hangsúly.


A harmadik helyért a Paks és a bosnyák csapat mérkőzött. A tolnaiak játékát látva megállapítható volt, hogy a játékuk nem állt még össze, vagy ha igen, akkor nagy bajban lesznek az előttünk álló szezonban. A támadójátékuk teljesen veszélytelen, a védelmük pedig nem egyszer kapitális hibát vétett. A 22. percben a paksiak bizonyították, hogy focizni is tudnak, ha akarnak: Bartha László lépett ki a lesre játszó védők között, majd a kifutó kapus mellett okosan elpasszolta a labdát, érkezett Simon Attila, és az üres kapu közepébe gurított (1-0).

A bosnyákok húsz másodperc alatt egyenlítettek, de les előzte meg a találatot, ezért a bíró nem adta meg. A 39. percben Bori szabadrúgását a bosnyák kapus elnézte, éppen Nyári Tibor elé ütötte, aki köszönte szépen, élt a lehetőséggel, és hét méterről az üres kapuba gurított (2-0). A 42. percben Udoricsics kapott remek labdát, lefutotta a védőjét, majd ajtó-ablak helyzetben a kifutó Molnár Péter mellett a kapu mellé pörgetett.

A 48. perc Tököli Attila és egy bosnyák védő kakaskodásának ökölpárbaj lett a vége. A meccset borzasztóan gyengén vezető Pintér Csaba mindenki megrökönyödésére csak sárga lapot adott a két játékosnak. Nem az első kiállítás, amit hiányolt a publikum, teljes joggal… Az 54. percben Tököli lebuzizta a játékvezetőt, ezért megkapta jogos piros lapját. Gúnyos vastaps és fújolás közepette hagyta el a pályát, mez nélkül.

Király Kupa, nemzetközi felkészülési torna, Szombathely

A 3. helyért

MVM Paks – FK Slavija Szarajevó (bosnyák) 2-0 (1-0)

500 néző, játékvezető: Pintér Cs.

Paks: Molnár P. – Fiola, Nyári, Kovács G., Báló – Kecskés, Bartha, Kiss T., Bori – Heffler N., Simon A. Csere: Csernyánszki, Szabó J., Csorba, Eppel, Hullám, Tököli, Éger, Heffler T., Lázok. Edző: Horváth Ferenc

Gólszerzők: Simon A. (22.), Nyári (39.)

Kiállítva: Tököli (54.)


A második mérkőzésen a címvédő Diósgyőr kezdett jobban, hiszen a hetedik percben Kosztics cselezgetett a tizenhatoson belül, majd Éger László buktatta, ezért büntetőt kaptak a borsodiak. Rudolf Gergely ezúttal nem hibázott, mint néhány nappal ezelőtt: jobbra lőtt, és bár Csernyányszki Norbert eltalálta a szöget, hárítani nem tudott (0-1).

Két perccel később Bacsa Patrik ment el a bal szélen, mesterien középre adott, a hosszú oldalon érkezett Gallardo, aki a kapu torkából fölé lőtt. Ezt nehezebb volt kihagyni… Sokkal jobban játszott a Diósgyőr, a Paks a félpályát sem nagyon tudta átlépni. A folytatásban éledezett a tolnai együttes, de az első félidő hajrájában ellaposodott a játék.

A 34. percben Csernyánszki rosszul szabadított fel, a labda Kosztics elé került, aki kapásból kapura emelt, jó harminc méterről, a labda pedig hulló falevélként szállt a gólvonal mögé. Nem mindennapi potya volt (0-2). A negyvenedik percben Lázok János beadását Bartha fejelte kapura az ötösről, de Rajics kapus óriási bravúrral a felső lécre tornászta a labdát.

MVM Paks – Diósgyőri VTK 0-2 (0-1)

450 néző. Játékvezető: Pintér Cs.

Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Kovács G., Szabó J. – Fiola, Csorba, Kecskés, Hullám – Lázok, Eppel. Csere: Molnár P., Könyves, Báló, Bartha, Tököli, Simon A., Kiss, Bori, Nyári, Heffler N. Edző: Horváth Ferenc

DVTK: Rajics – Vadász, W. Alves, Kádár, Husics – Gallardo, Elek Á., Kosztics, Bacsa – Rudolf G., Seydi. Csere: Herceg, Gohér, Bogáti, Csirszki, Takács P., Tisza T., Hanek, Nikházi. Edző: Tomiszlav Szivics

Gólszerzők: Rudolf G. (tizenegyesből 7.), Kosztics (34.)


A házigazda Haladás délután a bosnyák első osztály hetedik helyezettjével találkozott.

A huszadik percben Radó András adott zseniális passzt a lesre játszó védők között kilépő Németh Máriónak, aki betört a tizenhatoson belülre, majd elfektette a kapust, és higgadtan a hálóba gurított (1-0).

Három perccel később Predrag Bosnjak nagy bedobása után Radó indult meg, a tizenhatoson belül buktatták, ezért a játékvezető büntetőt ítélt. A sértett állt a labda mögé, a kapus állva maradt, Radó pedig hanyag eleganciával a bal felsőbe pörgetett (2-0).

A 36. percben Kulcsár Kornél pörgette ki a bal szélen a labdát Bosnjaknak, aki megtolta, majd középre adott, a hosszú oldalon érkező Andorka Péter előbb levette, majd a kifutó kapus mellett a kapu bal oldalába lőtt (3-0).

A 45. percben Devecseri húzta el Radovanovics lábát a tizenhatoson belül. A bosnyákok tizenegyest kaptak, majd a Haladás védője beszólt Bognár játékvezetőnek, így villant a piros lap. Mursits Roland balra vetődött, Dudics viszont jobbra lőtte a büntetőt (3-1).

Szombathelyi Haladás – FK Slavija Szarajevó (bosnyák) 3-1 (2-0)

500 néző. Játékvezető: Bognár T.

Haladás: Mursits – Schimmer, Guzmics, Devecseri, Bosnjak – Iszlai, Szakály A. – Gyurján, Németh M., Kalász – Radó. Csere: Rózsa, Rajos, Ugrai, Andorka P., Kulcsár K., Zsirai, Medgyes. Edző: Artner Tamás

Gólszerzők: Németh M. (20.), Radó (tizenegyesből 23.), Andorka (36.), illetve Dudics (tizenegyesből 45.)


Bécsben lépett pályára a Kaposvári Rákóczi FC a román Sageata Navodari ellen. Prukner László együttese az első félidőben Pavlovics találatával szerezte meg a vezetést, a második játékrészben azonban egyenlített a román élvonal újonca.

Nemzetközi felkészülési mérkőzés, Bécs

FC Sageata Navodari (román) – Kaposvári Rákóczi FC 1-1 (0-1)

Gólszerző: Pavlovics

Olvasói sztorik