NB I

A Videoton csatlakozott az ECA-hoz

Az Európai Labdarúgó Klubcsapatok Szövetségének negyedik magyar tagja a székesfehérvári klub.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videoton FC felvételt nyert az ECA (European Club Association), azaz az Európai Labdarúgó Klubcsapatok Szövetsége tagjainak sorába.

Az ECA a korábbi G-14 (a 14, később 18 legnagyobb európai klubcsapat) és az Európai Klubcsapatok Fóruma helyett megalakult nemzetközi szervezet. Az eddigi 207 tag között megtalálható Európa legnevesebb klubjainak szinte mindegyike, így a többi között a Bajnokok Ligája-címvédő Bayern München, az utóbbi évek legsikeresebb európai klubja, az FC Barcelona, vagy éppen a Bajnokok Ligája rekordgyőztese, a Real Madrid is.

Minden UEFA-tagszövetség legalább egy csapat révén szerepel a tagok sorában, a legtöbb, tíz-tíz csapat Angliából és Németországból származik. A szervezet elnöke a Bayern München ügyvezető igazgatója, Karl-Heinz Rummenigge.

Az Európai Labdarúgó Klubcsapatok Szövetségének tagjai közé azok a klubok kerülhetnek be, amelyek kiemelkedően szerepelnek a nemzetközi porondon. A Videoton az elmúlt öt év során három alkalommal kvalifikálta magát valamely nemzetközi kupasorozatba (a mostani a negyedik), így az említett kritériumoknak megfelel. A tagság 2013. július elsejétől egy ciklus erejéig, 2015. június 30-ig érvényes, annak lejártakor meghosszabbítható.

Magyarországról korábban a Debrecen, a Ferencváros és a Győri ETO nyert felvételt a szövetség tagjai közé – írja a fehérvári klub honlapja.

Az ECA célkitűzései

· Kiemelten védelmezni és képviselni az európai klubcsapatok és általánosságban a klubfutball érdekeit.

· A klubok mint munkáltatók érdekeinek képviselete.

· Az UEFA által szervezett nemzetközi sorozatok jó irányba történő fejlődéséhez való hozzájárulás és a döntési mechanizmusokban való részvétel.

· Az európai labdarúgás helyes kormányzásához való hozzájárulás az UEFA megfelelő bizottságaiban való részvétellel.

· A klubok és klubtulajdonosok közti információ és szakvélemény áramlásának elősegítése.

· Azon elvek támogatása és fenntartása, amelyekre az európai futballkultúra felépült.

· A kapcsolatok, együttműködés és tárgyalások kézben tartása bármely futballban érdekelt szervezettel vagy köz-, illetve magánintézménnyel csakúgy, mint a nem tag csapatok képviselőivel.

Olvasói sztorik