NB I

2000 óta tíz vidéki arany

A TAO-támogatást élvező öt látványsportágat – köztük a labdarúgást is – tekintve mára odáig jutott a főváros, hogy csapatainak egy-egy dobogós helyezése szinte bravúrnak számít.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A női röplabdán, illetve a kisebb presztízsű női labdarúgáson és jégkorongon kívül a csapatsportok egyetlen bajnoki versengésében sem avattak budapesti bajnokot idén sem, s ez tulajdonképpen már évek óta papírformának nevezhető – írja az MTI.

A TAO-támogatást élvező öt látványsportágat – labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, vízilabda – tekintve a kép még egyértelműbb, ugyanis mára odáig jutott Budapest, hogy csapatainak egy-egy dobogós helyezése is szinte bravúrnak számít. A női labdarúgással és jégkoronggal együtt is mindössze két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérem a mérleg.

Az egyedüli kivétel a Ferencváros női kézilabdacsapata, amely a Győrt megelőzni ugyan nem tudja, második helye ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen a hazai mezőnyben. Bajnoki és kupa- ezüstérme egyértelmű papírformának nevezhető idén is.

A női labdarúgásban és jégkorongban a vidéki együttesek háttérbe szorulnak a budapesti csapatok mögött, a férfi futballbajnokságban azonban a Bp. Honvéd harmadik helye meglepetés, különösen úgy, hogy a kispestieknek a többi között a címvédő Debrecent is sikerült maguk mögé utasítaniuk a tabellán. Az OTP Bank Ligában ugyanakkor erős a fővárosi jelenlét, s nem csak létszámban (Honvéd, MTK, FTC, Újpest), hanem eredményt tekintve is, mivel a Honvéd mögött az MTK a negyedik, a Fradi pedig az ötödik helyen zárta a szezont.

Amíg a futballban még tényezőt jelentenek Budapest klubjai, addig a mostani szezonra már férfi vízilabdában is szinte teljesen háttérbe szorultak a fővárosi együttesek. A bajnoki dobogóra reálisan csupán a címvédő Vasasnak volt esélye már a szezont megelőzően is, a végére ugyanakkor meg kellett elégednie a negyedik hellyel, ami azt jelentette, hogy a sportág történetében először csak vidéki gárdák állhattak fel a dobogóra.

A többi bajnokságban még a dobogó közelébe sem került egy budapesti együttes sem. Férfi kosárlabdában a legrosszabb a helyzet, 2009 óta ugyanis élvonalbeli csapata sincs a kétmillió lakosú Budapestnek.

Az ezredforduló új korszakot nyitott a honi labdarúgás élvonalában: az addigi 97 idényből mindössze öt alkalommal győzött vidéki csapat, míg 2000 óta 14 szezonból tízszer nem budapesti együttes végzett az élen.

Korábban az aranyérem szinte bizonyosan Budapesten maradt, de az sem volt ritka, hogy a dobogós helyeken, sőt, akár az első ötben kizárólag fővárosi gárda végzett. Mindössze a Nagyvárad (1944), a Győr (1963, 1982, 1983) és a Vác (1994) tudta megtörni a Ferencváros, az MTK, az Újpest, a Honvéd és a Vasas nagy ötösének hegemóniáját.

Az ezredforduló óta viszont a patinás budapesti csapatok csak elvétve tudnak kiemelkedő eredményt elérni a hazai bajnokságban, ráadásul az Újpest kivételével valamennyi megjárta a másodosztályt. Az elmúlt bő évtizedben a Ferencváros és az MTK két-két bajnoki címe mellett hatszor lett első a Debrecen, egyszer-egyszer a Dunaferr, a Zalaegerszeg, a Videoton és a Győr.

A 28 bajnoki címével legeredményesebb Ferencváros legutóbb 2004-ben lett bajnok, a 2006-os kizárását követően három évet a másodosztályban töltött, majd két éve dobogós helyen végzett, azóta viszont nem sikerült a legjobb háromba verekednie magát. A 23-szoros bajnok MTK-t két esztendeje érte utol a fővárosi hanyatlás, mert bár 2008-ban még bajnok volt, 2011-ben utolsó előttiként búcsúzott az élvonaltól. Igaz, a kék-fehérek azonnal visszajutottak az élvonalba, sőt, másodosztályúként kupadöntőt is vívtak, mostani újonc évükben pedig a dobogóért harcoltak, de végül lemaradtak róla.

A hússzor aranyérmes Újpest 1998 óta nem végzett a tabella élén, igaz, négy éve második lett. A 13-szoros bajnok, legutóbb 1993-ban győztes Honvéd 2004-ben jutott vissza az első osztályba, ahol évekig a bennmaradásért küzdött, vagy a középmezőny tagja volt. A kispestiek aztán tavaly már ismét az élcsapatok közé tartoztak, akkor negyedik helyen zártak, ezúttal pedig – 19 év után először – ismét dobogón végeztek. Emellett a Magyar Kupát kétszer elhódította a gárda a 2000-es években. A hatszor, legutóbb 1977-ben bajnok Vasas mostanáig utolsó, 2001-es dobogós helyét követő évben kiesett, fél év múlva másodosztályúként megszűnt, majd újraalakulva a Kecskemét jogán indulhatott ismét a második vonalban, s 2004-es visszajutása óta nem végzett előrébb az ötödik helynél, mígnem tavaly ismét búcsúzott az élvonaltól, s idén nem is sikerült visszakerülnie.

Az elmúlt öt idény statisztikáját vizsgálva is szembetűnő a fővárosi gárdák hanyatlása, ugyanis a lehetséges 15 dobogós helyből mindössze hármat szereztek meg budapesti csapatok: az Újpest 2009-ben ezüst-, az FTC pedig 2011-ben bronzérmes volt, míg idén a Honvéd harmadik lett.

A jóval kisebb presztízsű női labdarúgásban – egyelőre – továbbra is a fővárosi csapatok dominálnak az MTK és az Astra jóvoltából.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!