Kiemelt hírek

„A fővárosban senkit nem érdekel semmi!”

Egybehangzó vélekedés, hogy a látszat ellenére nincs válságban a fővárosi labdarúgás.

Az MTK kiesett az NB I-ből, a Ferencváros, a Vasas és az Újpest pedig a tízedik hely alatt található az OTP Bank Liga tabelláján, négy forduló után. Egyedül a jól szereplő Honvéd tartja a frontot. Ebből arra lehet következtetni, hogy válságban van a budapesti futball! A Rangadó.hu annak próbált utánajárni, hogy beszélhetünk-e tendenciáról, folyamatról, vagy ez csak egy átmeneti állapot, és az egyes klubok, csapatok pillanatnyi nehéz helyzetének nincs közük egymáshoz?

Érdekesség, hogy a Rangadó összeállításában megszólaló három sportszakember egymástól teljesen függetlenül állítja, hogy a jelenlegi helyzetből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Dr. Elbert Gábor

Sportvezető, menedzser, korábban sport-szakállamtitkár.

– Szerintem ebben nincs tendencia. Fradinak és Újpestnek lennie kell mindig, ez nem kérdés! Az MTK az egyetlen fővárosi nagyegyesület, amely földrajzilag nem köthető sehova, emiatt kiüresedett. George F. Hemingwayt lehet szeretni vagy nem szeretni, de ha ő nincs, akkor most nem lenne Honvéd sem! A Vasasnál nagy problémát látok. A klub nem tudta fenntartani az élvonalbeli labdarúgást, amelyről nem is nagyon tudni, hogy kinek szól?! A Fradi az egész országnak szól, nem csak kilencedik kerületieknek. Az Újpest már inkább szól az újpestieknek, de az is országos érdeklődésre számot tartó, akárcsak a Honvéd. A Vasasról nem lehet ugyanezt elmondani, mert ez az egyesület sokkal inkább kötődik a kerülethez, mint a többi. A fővárosban senkit nem érdekel semmi. Vidéken sokkal inkább ügy a labdarúgás! Ebből következik, hogy azokon a településeken – Győrben, vagy Székesfehérváron – nehezebben fogadják el a klubot, ahol nem helyi a tulajdonos. Ez az egész kérdéskör egyébként nem leegyszerűsíthető, és még nem is vagyunk a folyamat végén, tehát nem tudjuk, kinek van igaza.

Vincze Ottó

Játékos, televíziós szakkommentátor, jelenleg a Győri ETO FC kötelékében dolgozik.

– Ez csak egy átmeneti állapot. Azt kell látni, hogy a budapesti csapatok más-más filozófia, koncepció mentén dolgoznak. Az MTK és a Honvéd elitakadémiát működtet. A Ferencváros és az Újpest nem ezt az utat választotta, és hisz abban, hogy akadémia nélkül, normális körülmények mellett a fiatalok tudnak felfelé, a felnőtt csapat felé áramlani. A vidék azért is dominál, mert Budapesten egyre kevesebb gyerek sportoló. Egyre nehezebb megoldani, hogy a szülők levigyék sportolni a gyerekeket. Vidéken ez is könnyebb, ezért a merítési lehetőség is nagyobb. Az akadémia az ország minden részéről igyekeznek összeszedni a legjobbakat. Már nem csak a 14-15 éves, helyi gyerekekre fókuszálnak, hanem országos kiválasztás zajlik. A Honvéd és az MTK esetében a baj csak az, hogy pillanatnyilag nem jönnek ki olyanok az akadémiáról, akik megváltanák a világot.

Vincze kiemelte, hogy vidéken a helyi önkormányzatok, a régiók a csapatok mögé állnak, ez az eredményeken is látszik. Az egyik legjobb példa erre a magyar szintén jól működő paksi klub, ahol helyi kötődésű, csak hazai játékosokkal szép sikereket érnek el. Ez a Ferencvárosra nem jellemző, ott tapasztalt játékosokból igyekeznek felépíteni a csapatot. Újpesten jobban odafigyelnek a sajátnevelésű labdarúgókra, de többen nem érik el azt a szintet, ami elvárható lenne a klubnál.

– A tradicionális, komoly múlttal, komoly történelemmel rendelkező budapesti csapatokkal szemben mindig nagyok az elvárások, amelyeknek évről-évre meg kell felelniük, tehát a táblázaton elől kell szerepelniük. Az már kommunikáció kérdése, hogy mit mondanak a szurkolóknak, és mi az, amit a drukkerek elhisznek. Ha azt mondják, fiatalítás zajlik és türelmet kérnek, azt a szimpatizánsok általában tolerálják. Ha viszont azt kommunikálják, hogy ott lesznek a dobogón, és végül mégsem, azt már nehezebben viselik.

– A megítélést az MTK és a Vasas esetében az is befolyásolja, hogy nem lehet tudni, mi zajlik a kulisszák mögött. A Honvéd más kávéház, a Ferencvárosnál pedig Kubatov Gábor irányításával rendeződni látszik a helyzet. A Honvédra visszatérve, a kispesti klub régebben, az én időmben a legjobb utánpótlással rendelkezett, nem tudom, ez miért változott meg. Összegzésként elmondható, hogy a fővárosi csapatok nyögik a napi szintű problémákat, nem is csodálkozom, hogy a vidékiek lehagyják őket!

Supka Attila

A témában egyetlen pozitív ellenpélda, a Honvéd vezetőedzője.

– Szerintem ez csak egy átmeneti állapot. A budapesti csapatok múltja mindenkor arra kötelezi a vezetőket és a játékosokat, hogy törekedjenek a minél jobb eredmény elérésére. A Vasasnál nem megfelelő koncepció mentén igazoltak. A Ferencváros bár szintén nagy tradíciókkal rendelkezik, az elmúlt évek problémái, a csapat tulajdonviszonyainak problémája befolyásolja a szereplést. Az Újpest egyrészt nagy fiatalításba kezdett, másrészt a tulajdonossal kapcsolatos hírek sincsenek jó hatással a teljesítményre. Szegény Gézát támadják, de mindezt az edző nyakába varrni nem szerencsés, hiszen nem ő tehet róla. Az MTK sajátos szisztéma szerint kezdett dolgozni, az akadémia játékosaival töltötte fel a keretét. Hosszú ideig eredményes volt, de most valami megtört, valami nem stimmelt, és a külföldiek sem tudtak az együttes segítségére lenni.

Olvasói sztorik