NB I

Kiütésés Videoton-siker

A székesfehérváriak meglepően nagy különbséggel, 5-1-re győztek a Kecskemét otthonában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 29. forduló
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano – Videoton FC 1-5 (1-2)
Kecskemét, 1500 néző. Játékvezető: Oláh G.
KTE: Borszéki – Mogyorósi, Póti, Vaskó, Forró – Nagy P. (Patvaros, 78.), Vukaszovics, Szavics (Balázs Zs., a szünetben), Mohl – Rajczi (Salami, 67.), Burgos. Edző: Horváth Ferenc
Videoton: Tujvel – Szolnoki, Juhász R., Caneira, Stopira – Gyurcsó, Gomes, Kovács I. (Lupeta, 72.), Mitrovics (Tóth I B., 77.), Paraiba (N. Nikolics, 77.) – Torghelle. Edző: José Gomes
Gólszerzők: Mohl (38.), illetve Juhász R. (16., 87.), Szolnoki (22.), Torghelle (53.), Paraiba (63.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiak közül Antal Botond, Ebala, Pekár László és Sós Márkó hiányzott, a vendégeknél pedig Brachi, Haraszti Zsolt, Oliveira, Álvarez és Vinícius nem játszhatott, viszont Nemanja Nikolics már leülhetett a kispadra.

A meccs elején Nagy Patrik lövésére Torghelle Sándor kettővel válaszolt, de egyikből sem lett gól. A 11. percben Rajczi Péter passzolt Burgos elé, ő viszont nagy helyzetben a kapufa mellé lőtt. A 16. percben Gyurcsó Ádám nagyjából a félpályától végzett el szabadrúgást, Juhász Roland pedig visszafelé mozogva, Mogyorósi Józsefet megelőzve, tíz méterről a hálóba fejelt (0-1). A 22. percben egy másik vendégvédő, Szolnoki Roland volt eredményes. Távolról kapura lőtt, Borszéki Csaba vetődött, bele is ért a labdába, amely azonban a hálóba vágódott (0-2). A fiatal csapattárs példáján felbuzdulva később Mitrovics és Torghelle is távolról próbálkozott, de célt tévesztettek.

Csoda volt, ha olykor folyamatos játék alakult ki, mert a pályán bokáig ért a víz a heves esőzések miatt.

A 38. percben Burgos tört kapura, de lövés helyett Rajczihoz passzolt, ő pedig váratlanul, de pontosan a mögötte érkező Mohl elé sarkazott, aki a hálóba lőtt (1-2). Kisvártatva ugyancsak Burgos lépett ki, de Tujvel a kapujából messze kifutva, becsúszva mentett. A kapott gólok megfogták az alföldieket, de amikor magukhoz tértek, egyenlő partnerei voltak a fehérváriaknak.

Az 52. percben Gyurcsó Ádám lövése Póti lábáról az oldalhálóba vágódott. Egy perccel később egy vendégszöglet után Juhász Roland fejesét Borszéki még hárította, de a kipattantót Torghelle nem hibázta el (1-3). Az 59. percben Mohl lövése után a labda túljutott Tujvel kapuson, de a becsúszó Balázs Zsolt nem tudta a hálóba passzolni. A 63. percben újabb szép támadás végén Caneira passzolt Paraibának, aki 15 méterről bátran vállalkozott, és nagy gólt lőtt (1-4). A 81. percben Tóth I Balázs rántotta el Burgoszt a tizenhatoson belül, ezért a játékvezető jogosan büntetőt ítélt a hazaiaknak, amit Mohl Dávid lőtt, de Tujvel hárított!

A 86. percben Gyurcsó szabadrúgása veszélyesen csapódott a jobb felső sarok felé, de Borszéki szögletre mentett. A sarokrúgás után Juhász védhetetlenül fejelt a kapuba (1-5). A végén még Tóth Balázs veszélyeztetett távolról, a labda ezúttal mellé ment, de a székesfehérváriak öröme nyilván így is teljes! Sikerével a Videoton gyakorlatilag biztosította második helyét a tabellán.

A mérkőzésről a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített részletes elemzést:

A mérkőzés enyhén szólva nem a legideálisabb körülmények között kezdődött, hiszen Kecskemétre megérkezett az özönvíz. Olyan eső esett, hogy első ránézésre a kezdésnél az is elgondolkodtató volt, hogy lehet-e egyáltalán futballozni ezen a talajon. Az első percekben lehetett látni, hogy a technikás futball bizony nem lesz egyszerű. A csapatok hozzáállása tetszett, mert a nehéz körülmények ellenére próbálták játszani a rövid passzokon alapuló játékukat, persze, a talaj miatt sok hiba csúszott be, mégsem tértek el ettől.

A lehető legerősebb összeállításban kezdtek mindkét oldalon. A Videoton gyorsan magához ragadta az irányítást, többször került a hazaiak kapuja elé, az elején mégis két KTE-helyzetet jegyezhettünk fel. Ilyen pályán leginkább rögzített helyzetekből lehetnek veszélyesek a csapatok, ráadásul ez a két együttes tele van jó pontrúgókkal és jó befejezőkkel. A vendégek éltek is ezzel. A második góljukhoz nagy kapusbaki is kellett, de dicséret illeti Szolnoki Rolandot is, hiszen ilyen talajon bátran vállalkozni kell.

A következő tíz-tizenöt percben kivégezhették volna a Kecskemétet. Nem talált vissza mérkőzésbe a házigazda, kellett egy szép akció végén Mohl gólja, hogy nyitottá tegyék a második félidőt, bár a játék képe alapján már akkor is úgy láttam, hogy nem kérdéses, ki fog nyerni. Horváth Ferenc változtatott, lehozta Szavicsot, az öregurat. Nem akarom megbántani, de ezen a talajon úgy mozgott, ahogy én mozogtam volna… A szünet után már lefutott volt a mérkőzés, mert gyenge futballt játszott, és nem tudott kibontakozni a Kecskemét. A Videoton egyre magabiztosabbá vált, és a rögzített helyzetek elvégzésénél, végrehajtásánál nagyon hatékony volt.

Az alföldiek közül Póti és Vaskó akkora, mint Michael Jordan volt fénykorában, Juhász Roland mégis úgy fejelt mellettük, mintha Balatonalmádiban lett volna, egy kettő-kettő elleni fejelőversenyen. Magyarul: gyengén védekeztek a hazaiak, így semmi esélyük nem volt. A két csapat között akkora volt a különbség, hogy azt zongorázni lehetett volna. A fehérváriak simán hozták három pontot, pedig nem csináltak semmi különöset, csak alkalmazkodtak a pályához, a rögzített helyzetekre nagyon odafigyeltek támadásban és védekezésben is. A pontrúgásokkal hamar hátrányba, de előnybe is lehet kerülni. A Kecskemét az első félidőben úgy-ahogy, de a másodikban egyáltalán nem tudott alkalmazkodni a talajhoz, ráadásul egy büntetőt is kihagyott, de nincs szégyenkezni valója az egész szezon miatt.

Olvasói sztorik