Leállítják a stadionépítéseket?

A kormány a stadionépítéseket is hajlandó feláldozni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Háromlépcsős javaslatot fogadott el a kormány annak érdekében, hogy az Európai Unió által elvárt szint alá vigyék a költségvetési hiányt – írja az origo.hu.

Varga Mihály péntek délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány háromkörös javaslatcsomagot fogadott el. 93 milliárd forintot zároltak az államháztartásban, ha azonban jobban teljesít a gazdaság, akkor ezeket feloldják, és beépítik a jövő évi költségvetési bázisba.

A zárolás majdnem minden állami intézményt érint. A minisztériumokat mindenképp, de a kormány irányítása alá nem tartozó intézmények sem ússzák meg: az alkotmánybíróság, a bíróságok, állami pénzalapok is a zárolás alá tartoznak majd. Ha ez nem lenne elég, akkor az egyszeri beruházások költségvetési finanszírozását felfüggesztik. Ez érintheti a parlament előtti mélygarázst, a stadionépítéseket, a debreceni református egyház kollégiumának felújítását.

Csak akkor lehet majd a beruházásokat folytatni, ha vagyonelemeket elad az állam, és abból az idén lesz bevétele. Az első két intézkedés az idén 93, jövőre 150 milliárd forintot érint. Ha még ez sem volna elég, akkor újragondolhatják a pénzügyi tranzakciós illetéket, bankadót, energetikai különadót, hogy még több bevétel legyen.