NB I

Gá-gá-gá, nyert az MTK!

Az MTK hazai pályán 4-2-re győzött a Ferencváros ellen az OTP Bank Liga 13. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 13. forduló
MTK – Ferencvárosi TC 4-2 (2-1)
Hidegkuti Stadion, 4000 néző. Játékvezető: Kassai
MTK: Hegedüs – Wolfe, Vukmir, Kelemen, Hidvégi – Ladányi (Nikházi, 57.), Zsidai – Kanta J., Vadnai, Csiki (Könyves, a szünetben) – Tischler (Poór, 77.). Edző: Garami József
FTC: Jova – Alempijevics, Otten (Perics, 65.), Besics, Jovanovics (Csukics, 71.) – Jenner, Gyömbér, Böde, Józsi, Ionescu (Orosz M., 54.) – Somália. Edző: Ricardo Moniz
Gólszerzők: Csiki (10., 44.), Hidvégi (91.), Könyves (94.), illetve Józsi (37.), Böde (80.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az örökrangadón mutatkozott be az MTK kabalaállata, Gedeon, a liba, így most már nem számít szitkozódó rigmusnak a gágogás az ellenfél szurkolótábora részéről.

Nagyszerű iramban és ferencvárosi helyzetekkel kezdődött a meccs, de az első nagy ziccert az MTK alakította ki. A kilencedik percben az FTC kapusa, Jova Levente kiütött egy beívelést, de éppen Dragan Vukmir elé, aki azonnal lőtt, ám Jova bravúrral hárított. A szöglet után Csiki Norbert lövésébe Mark Otten beleért, így a labda a tehetetlen kapus mellett a hálóban kötött ki (1-0). A vendégek természetesen nem hagyták annyiban a dolgot, és többször is eljutottak a hazai kapu elé, a legnagyobb lehetőség a 16. percben adódott előttük, de az MTK-játékosok végül felszabadítottak. A harmincadik percben egy szabadrúgás után egyenlíthetett volna a látogató, de Somalia pontatlan volt, két perccel később pedig előbb Józsi György, majd Somalia veszélyes lövését védte Hegedűs Lajos kapus.

Nagyon érett a ferencvárosi gól, és a 37. percben meg is született: Böde Dániel passzát a középen, teljesen egyedül várakozó Józsi György a hálóba passzolta (1-1). Hiába azonban az FTC offenzívája, az MTK helyzetkihasználása szinte tökéletes volt az első félidőben: a 44. percben Kanta József gyönyörű, tért ölelő átadása egyedül találta a kiugró Csiki Norbertet, aki megszerezte saját maga, és csapata második gólját a szünet előtt (2-1). Mivel megsérült, a második félidőben már Könyves Norbert játszott helyette.

Az iram nem változott, de sajnos a színvonal sem, ráadásul kevesebb helyzetet alakítottak ki a csapatok. Sokáig csupán lüktető mezőnyjáték zajlott a pályán, nagy volt a küzdelem, majd a 81. percben Jenner beadását Böde Dániel fejelte be bravúros mozdulattal az MTK kapujába (2-2). A pályán egyébként folyamatosan landoltak a sörös dobozok, de valaki bedobott egy félig megrágott zsemlét is. A látogatók Jenner révén majdnem megszerezték a győztes gólt is, de a légiós hibázott, így a hajrában úgy nézett ki, marad a döntetlen. De nem maradt, mert a hazaiak olyan tettek, amit a második félidő során alig: ellenfelük kapuja elé merészkedtek, és a 91. percben Hidvégi Sándor belőtte az MTK harmadik gólját (3-2)! A Fradi a hosszabbítás pillanataiban is támadott, Jova Levente is előrement, majdnem gólpasszt adott a házigazdák tizenhatosán belül, de a mezőny egyik legjobbja, Vukmir végül elpiszkálta a labdát Böde elől. A játékszer Könyves Norbert elé pattant, aki a félpályán túlról célba vette az üres kaput, de nem hibázott (4-2), így az üresjáratok ellenére is emlékezetes meccsen nyert az MTK.

„Négy kapura lövés, négy gól” – így foglalta össze tömören a mérkőzés lényegét a győztes csapat szemszögéből a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán, de aztán természetesen részletes elemzést is készített.

Az első félidő

Az MTK nagyon okosan megszervezte a támadójátékát, ennél jobban talán nem is lehet. Hazai pályán sem változtattak a megszokott négy-kettő-három-egyes felállási formán. A Fradi is ezt játszotta, de labdakihozatalban nagyon sokszor láttam négy-egy-négy-egyet, nagy újdonságok tehát nem voltak. Nagyon agresszíven letámadták egymást a középpályán, valamint a támadó harmadban, labdavesztés után a csapatok, ez adta a meccs jó ritmusát. A Ferencváros szerzett némi mezőnyfölényt, rá tudta erőltetni az akaratát ellenfelére, de az MTK a semmiből szerzett egy gólt. Feltűnő volt, milyen gyengén védekezi le a pontrúgásokat a vendégcsapat. A hazaiak területet védtek ilyenkor, az FTC viszont ennél a szituációnál nem tudtak mit kezdeni Kanta József szögletével. A labda pattogott a tizenhatoson belül, sokat ügyetlenkedtek a védők, megint Kantához került, aztán Wolfe passzolt ragyogóan Csiki Norberthez.

A gól után a Ferencváros nagyon nagy fölénybe került, sokat birtokolta a labdát, és rendre a védelem mögé tudott kerülni. Jöttek a helyzetek futószalagon, Hegedűs Lajos részéről komoly bravúrokra volt szükség, hogy őrizze vezetését a házigazda. Jenner volt a jobboldalon, Somalia a balon, de Ricardo Moniz jót húzott azzal, hogy a kapott gól után megcserélte őket. Ez bejött, de a helyzeteiket kihagyták. Ellenben az MTK kontrákra rendezkedett be, ám feltűnő volt, hogy ezeket a félidő közepétől megindítani sem tudta, mert az FTC letámadott a középpályán, és rendre labdát szerzett. Várható volt, hogy ennek meglesz a gyümölcse, és egy szépen megkomponált, begyakorolt figura végén Józsi György szép gólt rúgott. Ez már nagyon érett és járt a látogatónak. Az MTK-nak az első tíz percet kivéve momentuma sem volt, de itt jött az első csattanó, hiszen Csiki Norbert a semmiből kihasználta a Fradi baloldalának gyenge védekezését, így előnnyel tudott fordulni a házigazda.

Sváb Dániel sérülésével Jovanovics került a védelem baloldalára. Ő előrefelé kifejezetten jól futballozik, hatékonyan segíti a támadásokat, de védekezésben nagyon sokat hibázik, és asszisztált neki Mark Otten is, aki az utóbbi hetekben csak az indolens dolgaival tűnt ki. Otten egyébként az első gólnál nem hibázott – bár megpattant a testén a labda, de teljesen vétlen volt –, ám a második hazai találatnál igen, gyenge helyezkedtek, s nem vették fel Csiki Norbertet.

A második félidő

A ferencvárosiakban eleinte nem volt benne az a tűz, ami korábban, de túrták a pályát, mentek előre, tették a dolgukat, ám a második félidő már nem hasonlított arra, amit az elsőben láttunk. Az MTK ismét az első tíz percben erőltette a támadásokat, az ötvenötödik perctől csak az előnyét akarta tartani, és szemmel láthatóan nem akart futballozni. Az FTC szakmai stábja váltott, ahogy várható volt, háromvédős rendszerre álltak át. Jenner, Somalia, Böde és Orosz személyében már négy támadó volt a pályán a vendégeknél, mögéjük zárkózott fel Jovanovics és Alempijevics, a két szélső védő. Egyre nagyobb lett az FTC fölénye, de ezt nem tudta helyzetekre váltani, inkább csak pontrúgásokban mutatkozott meg, de ezeket az MTK területvédekezéssel remekül semlegesítette.

Ennyire defenzív csapat ellen csak egyéni kvalitással, váratlan döntéssel lehet eredményt elérni, és a nyolcvanadik percben jött Jenner, aki megbontotta az MTK szűk védekezését, a beadását pedig Böde értékesítette. Ekkor úgy ítéltem meg, hogy a Ferencváros behúzhatja a győzelmet. Nem tudom, hogy gondolták a hazaiak, hogy támadójáték nélkül kihúzhatják, ám végül nem csak kihúzták, hanem ki is ütötték ellenfelüket! Ezt nevezem totális helyzetkihasználásnak! Az MTK nagyon sokat tett ezért a győzelemért. Bár a saját játékát nem tudta hozni, mert nem volt nála a labda, a mezőnyben sokat tett azért, hogy jó eredményt érjen el. Ez jó adag szerencsével párosulva három pontot eredményezett. A Fradi tökéletes fizikális állapotba került, kellő agresszivitással, le- és visszatámadással játszik, de a védekezésben nagyon sok hibát követ el, ez hozza a sok kapott gól, és ez bosszulta meg magát ma is. A játék képe alapján csalóka a végeredmény, a Ferencváros ezt a vereséget magának köszönheti, saját magát hibáztathatja, hogy ezt a meccset elvesztette.

Olvasói sztorik