kis
NB I

Készül a visszatérésre

Kis Károly szerint fontos a naprakészség, hiszen egy edző nem időt, hanem bizalmat kap a kinevezésekor.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Folyamatosan követi az OTP Bank Liga eseményeit, mérkőzéseit a Paks korábbi vezetőedzője, Kis Károly. A 48 éves szakember mátraballai otthonából indulva járja az országot, és igyekszik minél több NB I-es mérkőzést élőben megtekinteni, hogy kellően feltérképezze a csapatokat. Többször megfordult már Budapesten, de még Szombathelyre is ellátogatott egy Haladás-meccs kedvéért.

A szakember a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, naprakész az élvonal csapataiból, folyamatosan elemzi az első osztályú együtteseket, és készül a mihamarabbi visszatérésre.

– Nem tagadom, nagyon hiányzik a napi szintű munka – válaszolta a Paks csapatát az Európa Ligába vezető Kis Károly. – Türelemmel kell lennem, várom, hogy ismét leülhessek egy csapat kispadjára. Amíg nem érkezik olyan ajánlat, amelyre igent mondok, addig folyamatosan képzem magam.

– A képzés alatt mit ért pontosan?
– Rendszeresen járok meccsekre, ráadásul így, hogy szinte az összes NB I-es találkozót adja a televízió, gyakorlatilag egyetlen találkozóról sem maradok le. De emellett, mint mondtam, járom az országot, hogy a csapatokat élőben is lássam. Voltam Ferencváros-mérkőzésen, Újpesten, és például Szombathelyen is. Szerintem egyéni csúcsot döntöttem az élőben megtekintett első osztályú mérkőzések számával. Fontos, hogy képben legyek a csapatokat tekintve, hiszen készülök a visszatérésre, ehhez pedig elengedhetetlen a kellő tájékozottság. Ha egy edző munkába akar állni, tisztában kell lennie vele, hogy nem türelmet, hanem bizalmat szavaznak neki azzal, hogy kinevezik egy csapat élére. Elvárják tőle, hogy kellő tájékozottsággal, felkészültséggel vegye át az adott együttest. Arra tehát nincs sok idő, hogy – főleg szezon közben – a csapattal ismerkedjen, hiszen ez nagyon hamar az állásába kerülhet. Én így látom a dolgokat, ezért próbálok minél több csapatot feltérképezni, megismerni. Elemzéseket készítek magamnak, készen állok a beugrásra, nem akarom, hogy váratlanul érjen egy lehetőség.

– Pápán felmerült az ön neve is. Voltak ajánlatai azóta? Mikorra várható, hogy visszatér a kispadra, illetve kizárólag az NB I-ben gondolkodik?
– Élvonalbeli megkeresésem nem volt a pápaiak ajánlata óta. Hozzá kell tennem, nagyon korrekt szerződést kínáltak a Lombard vezetői, de akkor még korainak éreztem, hogy újra munkába álljak. Azóta az első osztályból nem volt ajánlatom, de a második vonalból több csapat is megkeresett. Egyelőre várok, megfelelő ajánlat esetén viszont azt sem tartanám kizártnak, hogy az NB II-ben vállaljak munkát. Több mint kétszázötven mérkőzésen ültem a kispadon a másodosztályban, nem érezném derogálónak, ha ismét egy NB II-es csapat élén térnék vissza. Viszont, természetesen, hosszabb távon egy élvonalbeli csapatban gondolkodom.

– Mint mondta, sok mérkőzésről készített elemzést. Így kívülről milyennek írná le a magyar bajnokságot? Mennyire elégedett azzal, amit a lelátóról látott?
– Hallom, hogy sokan fanyalognak a bajnokság színvonala miatt. Én viszont nem értek egyet velük, szerintem folyamatosan javul a magyar bajnokság nívója. Sok mérkőzést láttam, ezek között volt nem egy kifejezetten remek színvonalú találkozó. Rendkívül kiélezett harc folyik a csapatok között, mind az élmezőnyt, mind a középmezőnyt tekintve. A Győr már tavaly is bizonyította, hogy számolni kell vele, nem véletlen, hogy egy ilyen jó sorozat után vezetik a bajnokságot. Az elmúlt évek állandó bajnokesélyese, a Debrecen is nagyon jól tartja magát, míg az MTK és a Videoton is látótávolságon belül követi a két éllovast. Igazából két-három csapat van, amely kiemelkedik a mezőnyből, a többiek gyakorlatilag háromesélyes találkozókat vívnak egymással. Nem fanyalgok, úgy érzem, emelkedett a színvonal, biztató az, amit láttam.

– Említette a Videotont. A Paks vezetőedzőjeként tapasztalta, hogy milyen nehézségekkel szembesül egy olyan csapat, amelynek két fronton kell helytállnia. A fehérváriak bajnoki szereplése ön szerint mennyire reális, figyelembe véve az Európa Liga-meccseket is?
– Úgy érzem, fel fog zárkózni a Videoton az élmezőnyhöz. Nagyon jó csapatuk van, bár a szezon elején kicsit beragadtak. Ugyanezt éltük át mi is Pakson, mikor az Európa Ligában szerepeltünk. Igaz, mi nem jutottunk el a csoportkörig, de a bajnokság elején mi is megéreztük a kettős terhelés hátrányait. Nem is igazán a játék okozza a legnagyobb gondot, hanem az utazás. Akármilyen hihetetlen, rettentő részletességgel ki kell dolgozni az idegenbeli találkozók menetrendjét, hiszen nagyon nagy hatással lehet az utazás okozta fáradság a következő mérkőzésre. Amikor mi szerepeltünk az Európa Ligában, gyakorlatilag hat idegenbeli találkozón léptünk pályára, hiszen nem játszhattuk Pakson a hazai mérkőzéseinket. A Videoton vezetősége mindenben nagy segítségünkre volt, köszönettel tartozunk nekik azért, hogy a stadionjukban rendezhettük meg a találkozóinkat, de az utazást, még ha nem is beszélünk a hazai meccsek esetében nagy távolságról, rendre meg kellett oldanunk. Egy konkrét példa: amikor az egyik idegenbeli mérkőzésünkről jöttünk haza, úgy döntöttünk, hogy nem sokkal a mérkőzés után indulunk is. Ennek az lett a következménye, hogy a játékosaink a hétvégi bajnokin szinte mozdulni sem tudtak. A rákövetkező nemzetközi mérkőzésünk után még kint levezényeltem egy edzést, és úgy indultunk haza. Két nappal ezután bajnokit játszottunk, és nagyot küzdve megnyertük azt a találkozót. Ilyen sok múlik ezeken az apró részleteken. Nagyon fontos az időzítés és a lehetőségek felmérése.

– És volt csapata, a Paks szereplését hogy értékelné?
– Megfogadtam, hogy az ő szereplésükről nem mondok véleményt. Nagyon sok szép emléket őrzök a paksi időszakomról, szurkolok nekik, hogy minél jobb helyezést érjenek el a bajnokságban.

Olvasói sztorik