NB I

Dominancia és helyzetkihasználás

Józsi György elmesélte, hogy az FTC holland edzője úgy látja a játék összefüggéseit, ahogyan az a mai modern futballnak megfelelő.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Két győztes Ligakupa-meccs után az OTP Bank Ligában is nyert a Ferencváros, méghozzá a hetedik fordulóban a Haladás ellen. A közelmúltban új vezetőedző érkezett a klubhoz a holland Ricardo Moniz személyében, és új játékosokat is igazoltak. Valami megmozdult tehát, hiszen a bajnoki rajt nem éppen a terveknek és a szurkolói elvárásoknak megfelelően sikerült, és ez a tréner, Détári Lajos állásába került. Aki szakértői szemmel nézte az FTC meccseit mostanság, már láthatott előrelépést, nem csak az eredményességben, hanem a stílusban is.

A Rangadó.hu érdeklődésére Józsi György elmesélte, hogy a helyzetkihasználás javulásán is gőzerővel dolgoznak a holland mester irányításával. A 29 éves középpályás szerint ennek sok összetevője van, az első a képesség, utána a koncentráció, illetve az önbizalom.

– A Rangadó.hu szakértője, Arany László azt mondta a Haladás elleni meccs után, hogy a Ferencváros csapatán máris érződik már a holland edző munkája. Mit szól ehhez?
– Én is érzek előrelépést. Annyit kér a mester, hogy legyen szervezettebb a társaság. Elég keményen dolgozunk fizikálisan is, és más stílust kér, másként látja az összefüggéseket, ami a mai modern futballnak megfelelő. A mérkőzések elején nyomást kell gyakorolni az ellenfélre, és lehetőleg dominálni az egész meccs folyamán. Persze, ez nem sikerülhet kilencven percen keresztül, de nagy dolog lenne, ha a helyzetkihasználásunk is javulna.

– Ez pusztán az összpontosítás függvénye, vagy gyakorlás kérdése is?
– Sok összetevője van. Az első a képesség, utána a koncentráció, illetve az önbizalom. Nem úgy sikerült a rajtunk, ahogy terveztük, pedig akkoriban is megvoltak a lehetőségeink, de nem mentek. be. Néhányan rosszul viselték, hogy többnyire domináltunk, adódtak helyzeteink is, ennek ellenére az ellenfelek úgy szereztek pontot ellenünk, hogy egy vagy két kapura lövésük volt az egész meccsen. Ilyen volt a Honvéd, illetve az Eger elleni találkozó is. Sokat beszéltünk erről az öltözőben, és gyakorlunk is annak érdekében, hogy ez változzon. Ezen az úton megyünk tovább, az edzőnk is ezt sulykolja.

– A szezonrajt előtt szóba került a bajnoki cím is a Ferencvárossal kapcsolatban. Nem volt ez túlzott elvárás? A játékosok körében ez hogyan csapódott le?
– Elég régóta vagyok benne a labdarúgásban, ezért tudom, hogy kellenek a célok, de a legfontosabb, hogy mindenki a jelenben éljen, és az aktuális feladatát a legjobban végezze el. Nem tekintek annyira előre, hiszen mindenki bajnokságot akar nyerni, és minden meccsen győzni szeretne, de ez csak úgy lehetséges, ha mindig csak a következő feladatra koncentrálunk. Természetesen a szurkolók elvárják, hogy bajnokságot nyerjünk, de ha szerda van, akkor én csak arra figyelek, hogy ma milyen edzés van?! Százszázalékos odafigyelés arra, amit éppen csinálunk, abból lesz az eredmény! A siker csak akkor fog jönni, ha egységesek vagyunk, és ez majd magával hozza, hogy oda tudunk érni az élmezőnybe. Lehet, hogy a bajnoki cím merész kijelentés volt, hiszen van pár csapat, amely előbbre tart anyailag és csapatépítésben, mondjuk a Debrecen, a Videoton vagy a Győr. Nehéz lesz oda bekerülni, de azért dolgozunk nap mint nap, hogy sikerüljön.

– Vasárnap a Siófokhoz látogatnak. A mentális felkészülést ilyen esetben befolyásolja, hogy egy sikertelen csapattal, a nyeretlen sereghajtóval találkoznak?
– A játékukból készülünk, az nem is volt a fejemben, nem is tudtam, hogy még nyeretlek. Megvan mindenkinek a feladata a posztjából kifolyólag, az edzőnk is azt kéri, hogy azt végezzük el a lehető legjobban. Nem becsüljük le az ellenfeleket, de elsősorban nem azt nézzük, hogy ki ellen játszunk, hanem arra törekszünk, amiről már beszéltem, hogy domináljunk és helyzeteket alakítsunk ki.

– A közelmúltban érkezett új játékosokkal még erősebb lesz a Ferencváros?
– Ezt nehéz megjósolni, de az látszik, hogy két jó játékos érkezett. Majd akkor lehet kijelenteni bármit velük kapcsolatban, ha több tétmeccset is játszanak. Az kevés, hogy edzésen látjuk, milyen jól cseleznek vagy pontosan passzolnak. Bízom benne, hogy képesek lesznek beépülni a társaságba, és mihamarabb hasznos tagjai lesznek a csapatnak. Az edzőnk is elmondta, az a célja, hogy minden posztra legalább két játékosa legyen. Most ez is sikerült, nőtt a variációs lehetőség.

Olvasói sztorik