NB I

Nem a Vidinek áll a zászló

Kevés olyan mutatót találtunk, mely a fehérváriak győzelmét vetítené előre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ma este a Videoton látja vendégül a bajnok Debrecen csapatát a Szuperkupa döntőjében. A 20 óra 15 perckor kezdődő találkozón két, a felkészülés utolsó szakaszába lépő csapat találkozik majd. A Videoton 19-én Pozsonyban játszik Európa-liga mérkőzést, míg a debreceniek két nappal korábban, szintén idegenben lépnek pályára az albán bajnok ellen.

A két csapat felkészülése zavartalannak mondható, bár a debrecenieknél két hiányzóra is számíthatunk: várhatóan Varga József és Selim Bouadla sem lép pályára a találkozón. A Videoton részéről hasonló hírek eddig nem érkeztek, így valamivel jobb előjelekkel várhatják a fehérváriak a találkozót. Vagy talán mégsem.

Az újrakezdés óta a bajnokok dominálnak

Átnézve az elmúlt évek eredményeit, láthatjuk, hogy amióta ismét megrendezik (2002) a magyar Szuperkupát, nem sok babér termett a kupagyőztesként vagy bajnoki másodikként szereplési jogot szerző csapatoknak. Utóbbi kategóriába tartozik a Vidi is, hiszen a 2011–2012-es bajnokságot és a kupát is a Debrecen nyerte, így a tabella második helyezettjével mérheti össze tudását. Érdekesség, hogy a kupa történetének első felében (1992–1995) viszont mindig a kupagyőztes hódította el a trófeát (egyszer a Fradi duplázóként, játék nélkül nyert ebben az időszakban).

Nem éppen elhanyagolható tény, hogy az elmúlt kilenc évben mindig a bajnok nyerte a párharcot. Egyetlen alkalom volt az új Szuperkupa történetében, mikor a kupagyőztes kezdte sikerrel az új, vagy zárta le győzelemmel az előző szezonját. Az Újpest volt ez a csapat, 2002-ben. Azóta nem nyert MK-győztes ebben a sorozatban (Némi kivétel a 2004-es FTC, akik duplázóként megkapták a trófeát, illetve a 2010-es Debrecen, amely szintén duplázóként, pont a Videotont verte 1-0-ra).

Bajnoki másodikként kifejezetten rossz ómen döntőt játszani

A 14 eddigi kiírásból egyszer fordult elő, hogy az ezüstérmes bajnoki helyezése alapján jogot szerzett a részvételre. Akkor szintén Debrecen–Videoton párharcra került sor, és a Loki győzött hazai pályáján, 1-0 arányban.

Abban a mutatóban sem a fehérváriaknak áll a zászló, melyben kifejezetten a bajnoki ezüstérmes és a bajnok csatáját vizsgáljuk. Háromszor fordult elő ilyen párosítás. 2003-ban az FTC (bajnoki 2. és kupagyőztes) és az MTK találkozott egymással, ekkor is a bajnok győzött, 2-0-ra. A Debrecen is megtapasztalta az „ezüstérem átkát”, méghozzá szintén az MTK ellen, 2008-ban, igaz, csak tizenegyes-párbajban maradtak alul. Az utolsó második az elsővel találkozó a már említett 2010-es Vidi–Loki volt, itt is a bajnoké lett a serleg.

A két csapat összesen kilenc alkalommal szerepelt a döntőben, a Debrecen mérlege imponáló, öt győzelem mellett egyszer nem tudták elhódítani a Szuperkupát. A Videoton eddig háromszor próbálkozott, egy sikert értek el, tavaly a Kecskemét ellen. A másik két mérkőzésüket elveszítették (2006 és 2010), mindkétszer a mostani ellenfelük múlta felül a csapatot.

Van remény?

Talán némi bizakodásra adhat okot az egyik fél hazai pályáján játszott mérkőzések mérlege. Kilenc alkalommal fordult elő, hogy valamely csapat otthon léphetett pályára (2005–2007-ig két mérkőzés döntött, ekkor minden résztvevő kapott egy lehetőséget saját otthonában). Ezen találkozókon ötször született hazai siker, egyszer lett döntetlen a mérkőzés és három alkalommal nyert a vendégcsapat (egy alkalommal a Loki, pont Fehérváron, egyszer az MTK, Debrecenben, tavaly pedig a Vidi, Kecskeméten). Rossz előjel viszont, hogy utoljára a Sopron volt az a kupagyőztes (2005), amely hazai pályáján győzelmet ért el a bajnok ellen.

Nem a Videotonnak áll tehát a meccs, de semleges nézőként bízunk egy jó, színvonalas találkozóban. Az elmúlt években a kupaszereplők nem csak, hogy nem tudtak győzni, de gólt sem rúgtak a döntők során. Ezen a gyenge teljesítményén mindenképpen javíthat a bajnokság egyik legerősebb csapata, és talán a kilenc éve tartó átkot is megtöri majd a Fehérvár.

Olvasói sztorik