Magyar foci

Marco Rossi rámarkolt a kézifékre – öt tanulság a magyar válogatott októberi meccseiről

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Látható következményei lettek a Düsseldorfban kapott méretes pofonnak, így a magyar labdarúgó-válogatott visszatért a kockázatkerülő futballhoz, ami négy pontot eredményezett az októberi mérkőzéseken.

Hollandia ellen bravúros iksz (1-1) otthon, Boszniában a sportsajtó egy része szerint „magabiztos” győzelem (2-0) – ez a magyar válogatott mérlege az októberi Nemzetek Ligája-meccseken. Egy biztos: a németektől Düsseldorfban elszenvedett megsemmisítő vereség után (0-5) a nyilvánosság több szintjén egyaránt megkongatott vészcsengők most egy időre elhallgathatnak, Marco Rossi ugyanis összekapta a csapatot, amely négy forduló után csoportja harmadik helyén áll az NL A-divíziójában, és nagy valószínűséggel elkerüli a biztos visszahullást a második vonalba. (A Nemzetek Ligája A-divíziójában a csoportok első két helyezettjei negyeddöntőbe jutnak, a negyedikek biztosan kiesnek, a harmadik helyre befutók pedig osztályozót játszanak valamely B-ligás csoportmásodikkal a bennmaradásért.)

Nézzük, mi az öt legfontosabb tanulság, amelyeket elvihetünk magunkkal a válogatott októberi meccseiről.

1. Rossi berántotta a kéziféket

A szeptemberi, németek elleni NL-nyitány legfontosabb tanulsága az lett, hogy a szokásos Eb utáni „másnaposságtól” szenvedő magyar válogatott nincs abban az állapotban, hogy leálljon focizni nála erősebb csapatokkal – ha pedig mégis megteszi, abból olyan csúnya taslik eshetnek le, amelyektől a Rossi-érában teljesen elszokott a közvélemény. „Bumerángként ütött vissza Rossi kockázatos meccsterve” – írta elemzésében Bakos Kristóf a 24.hu-n, fő megállapítása pedig az volt, hogy

hiába működött 10–15 percig remekül a válogatott emberezős presszingje, kisvártatva teljesen szétesett a csapat játéka.

Rossi a szeptemberi buktákból – hiszen, ne feledjük, Boszniát sem sikerült megverni a Puskásban – azt a tanulságot vonta le, hogy el kell venni a lábunkat a gázpedálról, és visszaállni arra a kockázatkerülő futballra, ami a 2021-es Eb-bravúrok idején jellemezte a válogatott játékát. Míg a németek ellen idegenben átlagosan 45,9 méteren védekezett a csapat, addig itthon a hollandok ellen 34 méteren húzta meg a védővonalat a szövetségi kapitány. Míg a németek ellen Gulácsi átlagosan 19 méterre passzolt – azaz sokszor próbáltuk meg a labdakihozatalokat kicsiben, még a kőkemény német letámadás ellenére is –, addig Dibusz a hollandokkal vívott meccsen átlagosan 43 méterre bombázta el a labdákat a kapu előteréből.

Markstatsbot / X

Gulácsi a németek ellen általában kicsiben próbálta megoldani a labdakihozatalokat

Markstatsbot / X

Dibusz a hollandok ellen: hosszú indítások, magasan fellőtt labdák. 

A németek ellen a meccs első felében nem ritkán 6–7 emberrel támadtunk le az ellenfél térfelén:

Hollandia ellen viszont inkább a sündisznóállást választotta Rossi, hermetikusan elzárva az ellenfél elől a tizenhatos előterét, így szinte semmilyen lehetőséget nem adva a centrális felpasszokra:

Az eredményben beállt radikális változás (0-5 helyett 1-1) nyilván a kapitányt igazolta, más kérdés, hogy

az első félidőben produkált 16 százalékos labdabirtoklás és a mindössze 49 sikeres passz konkrétan inkább a törpeállamok szintjét idézte meg,

nem pedig azt a futballt, amelyet 2022 nyarán olyan ellenfelekkel szemben is megvillantotta a válogatott, mint Anglia, Németország vagy Olaszország.

Az igazi meglepetést azonban nem a hollandok elleni meccs hozta, hanem Szoboszlaiék boszniai vendégjátéka. A magyar csapat úgy nyert „magabiztosan” 2-0-ra, hogy ellenfele jelentősen többet birtokolta a labdát (66 százalék vs. 34 százalék), majdnem kétszer annyi passzkísérlete volt a támadóharmadban (124 vs. 66), dupla annyiszor jutott el a tizenhatoson belülre (40 vs. 17), és Szoboszlai büntetőjét nem számítva xG-ben is verte a magyar csapatot (1,09 vs 0,58).

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik