Élő Magyar foci

Szoboszlai Dominik duplájával nyert a magyar válogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar válogatott Szoboszlai Dominik duplájával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát a Nemzetek Ligájában.

Torkunknak ugrottak a bosnyákok az első tíz percben, ráadásul 35 másodperc alatt akár a vezetést is megszerezhette volna Gazibegovic egy pontosabb lövéssel, de hat-hét méterről a kapu előtt keresztbe lőtt. Bolla váratlan lövésénél és Varga Barnabás lefejelt labdájánál is észnél volt Vasilj kapus, ráadásul egy labdavesztés után Tahirovic szerezhetett volna vezetést, de centikkel eltévesztette a kaput.

A nagy rohanásból mi jöttünk ki jobban, nagyjából húsz perc után kiegyenlítődött a játék képe, egy bal oldalra átforgatott labdát követően Nagy Zsolt indította Szoboszlai Dominikot, ő pedig egy átvétel után estében talált a hosszú alsóba. Még a szünet előtt egyenlíthetett volna a hazai csapat, de Edin Dzeko hiába cselezte ki Willi Orbánt, kapu fölé durrantott.

Szünetben cseréltek a bosnyákok, de rajta vesztettek, mert Nagy Zsoltot három perc alatt buktatta a frissen beálló Omerovic. A büntetőt Szoboszlai értékesítette, majd több kontrából lezárhattuk volna a találkozót, de az utolsó passzokba, beadásokba rendre hiba csúszott.

Elvis Barukcic / AFP

Ezt követően nőtt a bosnyák nyomás, beszorultunk a saját térfelünkre, de csupán két nagy helyzet alakult ki. Először Dzeko közeli fejesét hárította, majd jött egy hatalmas bravúr is: szabadrúgást kaptak jobb oldalról a bosnyákok, de trükkösek voltak és laposan az ötösre lőtték Dzekónak. A sztárcsatár sarokkal vette célba a rövid alsót, Dibusz nagy vetődéssel kitenyerelte a labdát.

A hajrában újoncot avatott Marco Rossi, amikor beküldte Szűcs Kornélt, a válogatott pedig öt ponttal messzire került a kieséstől. Apró üröm az örömben, hogy az egyik cserénél rossz szám villant fel és Fiola Attila emiatt sárga lapot kapott időhúzásra hivatkozva. Emiatt egy meccset ki kell hagynia.

Illyés Tibor / MTI Szoboszlai Dominik két gólt rúgott, Nagy Zsolt gólpasszt adott és büntetőt harcolt ki. Ők voltak a meccs hősei.

A másik találkozón Németország 1-0-ra verte Hollandiát, amivel tíz pontja van, szinte biztosan csoportelső lesz. A magyarok és a hollandok is öt pontott gyűjtöttek, a bosnyákoknak viszont négy meccs után csak egy van.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló

Bosznia-Hercegovina – Magyarország 0-2 (0-1)
Zenica, Bilino Polje Stadion
v.: Taylor (angol)

Bosznia-Hercegovina: Vasilj – Gazibegovic (Omerovic – szünetben), Bicakcic, Katic, Kolasinac – Hajradinovic (Basic – 79.), Gigovic (Huseinbacic – 65.), Burnic (Tabakovic – 65.) – Tahirovic (Saric – 79.), Dzeko, Bajraktarevic

Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Botka – Bolla (Gera – 67.), Schäfer, Nikitscher, Nagy Zs. – Sallai (Gazdag – 67.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám – 78.)

gól: Szoboszlai (38., 50. – tizenegyesből)

Vasilj most szépen védett

Nem sikerült jól Szoboszlai szöglete, a röviden eleve nem is volt magyar, de így is rosszul fejelte ki a labdát egy bosnyák. A tizenhatos jobb sarkáról Bolla Bendegúz nem a beadást választotta, hanem kapura lőtt, de Vasilj észnél volt és oldalra kitolta a labdát.

Jött a válasz a magyaroktól

Az első tíz perc korántsem a magyarokról szólt, a bosnyákok megpróbáltak dominálni és sok energiát öltek a támadások építésébe. A mieink fegyelmezetten védekeztek, egyszer tudtak Nagy Zsolt mögé kerülni a bal oldalunkon, de a centerezés nem volt veszélyes. Egy felívelés után viszont Sallai Roland csúsztatását követően Varga Barnabás lőtt cikra húsz méterről, de pont a kapust találta telibe középen.

Egészen magasan védekeznek a bosnyákok

Percek alatt kiderült, hogy megnyomja a találkozó elejét a hazai csapat. Négy-öt játékos is magasan, a mi térfelünkön próbál zavarni, labdát szerezni. A védősora viszont nincs nagyon közel, így aztán a pálya közepén sok az üres terület, ezt lenne jó kihasználni a mérkőzés folyamán.

Elkezdődött a mérkőzés!

És könnyen hátrányba is kerülhettünk volna! Először egy távoli lövés akadt el a blokkban, de a lendületből érkező Gazibegovic jól tolta meg a labdát és kiszorított szögből ellőtte a kapunk előtt keresztbe a labdát. Nem vacakoltak a bosnyákok!

Sportszerű volt a bosnyák közönség

Ahogyan Budapesten, úgy hazai pályán is csöndben hallgatták a magyar himnuszt, a végén pedig meg is tapsolták. Szép gesztus, pedig korábban rendesen ki is fütyülték a mieinket bemelegítés közben.

A szurkolók már körülnéztek

Az MTI beszámolója szerint a zenicai stadion környékén már két-három órával a meccs előtt gyülekeztek a szurkolók, akik a szerb konyha remekeit kóstolhatták meg. Azonban a magyar szurkolók nemcsak a Szarajevótól hetven kilométerre északnyugatra fekvő településen fordultak meg, hanem a bosnyák fővárosban is, ahol sokan kisebb csoportokban ellátogattak a Gazi Husrev-bég mecsethez, vagy éppen az Emberiesség Elleni Bűncselekmények és Népirtás Emlékmúzeumába. Akik korábban érkeztek, azoknak az esti meccs előtt még volt idejük az éppen negyven évvel ezelőtti, szarajevói téli olimpia elhagyatott bobpályáját is megtekinteni. Estére aztán Zenicába is megérkeztek a magyar szurkolók, akik mind az 550 jegyet megvették a vendégszektorba.

Olvasói sztorik