Magyar foci

Révész: Az edzői stábból egyszer sem kért elnézést senki, szerintem nem is ismerik a felelősség szót

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A hat év élvonalbeli szereplés után búcsúzó Kisvárda sportigazgatója, Révész Attila felajánlotta a kiesést követően a lemondását, de a vezetőség ezt nem fogadta el, és megerősítette pozíciójában. Révész most az m4sport.hu-nak adott nagyinterjújában mesélt a kiesés okairól, a felelősségvállalás hiányról és az MLSZ fiatalszabályának kudarcáról.

Révész úgy érzi, hogy azzal együtt, hogy nagyok lettek, elveszítették az identitásukat és már nem a korábbi családias légkör jellemzi a klubot:

„Korábban a kisebb klubokra jellemző családias légkör, egymásért való küzdés, sokkal több találkozás a munka után fölfelé tornázták a motivációt, de amikor elérünk egy magasabb szintre, akkor már másfajta módszereket kell bevetni, hogy a motiváció megmaradjon és a sikeréhség is jelen legyen. Tulajdonképpen ezt nem sikerült a – magyarországi viszonylatban – naggyá válásunkkal tökéletesen megvalósítanunk” – mondta a sportigazgató, aki szerint az NB II ebből a szempontból jól jön a Kisvárdának, mivel így visszatalálhatnak a korábbi útjukra.

Az edzői stáb mossa kezeit

Révész a 2022 nyarán kapott két agyi infarktus után inkább az akadémiai munkára koncentrált, és úgy véli, hogy ezzel párhuzamosan túl nagy szabad kezet adott az edzői stábnak, aminek látszik az eredménye.

A kisvárdai igazolások és a kiválasztás sem sikerültek igazán a sportigazgató szerint: „A mostani bérkeret 62%-át használtuk fel, amikor másodikok lettünk a 2021/22-es szezonban. A második hellyel együtt járt, hogy magasabb polcra került a játékosmenedzserek gondolkodásában a fizetési szintünk. Az alázat, a kötődés, a magas motiváció és sikeréhség nem volt meg az újakban, de a kiválasztás sem volt megfelelő.

Régen nem volt ritka, hogy még családlátogatásra is elmentem Romániába Grozavhoz például, de azzal, hogy ezt a részt átadtam az edzői stábnak, ez az alaposság elveszett.

Révészt rettentően bántja, hogy az edzői stábból senki nem kért bocsánatot, nem vállalta a felelősséget a pályán elért eredményekért, amire szerinte nem mentség az, hogy a szezonban négy vezetőedző is irányította a csapatot.

„Az edzői stábból nem érzik magukat felelősnek. Egyetlen egyszer nem kért elnézést senki, szerintem nem is ismerik a felelősség szót. Lerázták magukról, mondván majd a következő szezonban jobb lesz. Ez vállalkozásoknál nem így működik.”

„A kieső szezonunkban a három legdrágább játékosunk töltötte a pályán a legkevesebb percet.”

A kisvárdai sportigazgató nagyot csalódott a téli igazolásokban is. Többükkel azért bontottak szerződést még a szezon vége előtt, mert úgy ítélték meg, hogy nem volt megfelelő a hozzáállásuk és mérgezően hatottak a csapatra.

Nem akartuk, hogy a többiek azt nézzék, hogy valaki felveszi a fizetését és közben mosolyogva figyeli a lelátóról az edzést. Mindennap nagyon zavart, amikor azt láttam, hogy milliók ülnek ott a lelátón. Sokkal jobb helye lenne ennek a pénznek.

Az interjúban külön kitértek a kétszeres magyar válogatott támadóra, Balogh Norbertre, aki a Dunaszerdahelytől érkezett 2023 nyarán Kisvárdára. Révész szerint Balogh képességei vitathatatlanok, de a pályán nem tudott a segítségükre lenni, a pozícióját nem sikerült megtalálni. Azonban azt pozitívumként emeli ki Révész Baloghgal kapcsolatban, hogy

megtanult edzeni, keményen edzeni, mert ez rá nem volt jellemző korábban. Ideérkezése után rengeteg kisebb sérüléssel bajlódott, mert nem bírta az edzéseinket.

Kudarc az MLSZ fiatalszabálya

Révész eddig sem rejtette véka alá véleményét az MLSZ fiatalszabályával kapcsolatban, ehhez a szokásához a mostani interjújában is tartotta magát. Szerinte azok, akiket be kellett tenniük a szabály következtében a csapatba, még nem álltak készen, ezáltal pedig a keretük is lényegesen gyengült és a kezdőjátékosok is kevésbé láttak a fiatalokban konkurenciát.

Szerinte nagyon sokan félreértelmezik az MLSZ szabályát:

„Azt mondják, hogy pénzt kapunk azért, hogy játszassuk a fiatal játékosokat, de ez nem így van. Minden országban pénzt kapnak a klubok a közvetítési jogdíjakból, a reklámokból, a bajnokság névadó szponzorától – mindez jár alanyi jogon. A románok sokkal többet adnak például, a szerbek pedig  azért játszatják a fiatalokat, mert el kell őket adniuk és náluk ez egy alap filozófia.

A ’22/23-as szezont követő szabályváltoztatással megzsaroltak minket. Nem arról volt szó, hogy plusz pénzt adnak, hanem elvették a pénzt. Azt mondták, hogy amit korábban megkaptatok, akkor kapjátok meg – és kaphattok még ennél is többet opcionálisan -, ha játszik a fiatal.

Révész úgy fogalmazott, hogy a „fiatal játékosok kötelező jellegű szerepeltetése az elmúlt két év adatai alapján hatalmas csőd. Nem lehet, hogy büntetlenül hozzanak ilyen szabályokat, mert ez nem szolgálja a fiatalok fejlődését és a kluboknak sem ez az elsődleges érdekük. Érdekük, hogy fiatalokat neveljenek, de nem kötelező jelleggel”.

Úgy véli, hogy a szabályozás azért sem éri el a kívánt célját, mert jelenleg mindenki inkább a bentmaradást választja a fiatalok játszatása helyett. Hozzátette,„ha egy fiatal alkalmas rá, akkor egyébként is be fogják tenni a csapatba, de ezt nem lehet kötelező szabályokkal elérni”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik