Magyar foci

3,5 milliárdos veszteséggel zárta 2023-at a fehérvári focicsapat

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

3,5 milliárdos veszteséggel zárta a 2023-as esztendőt a Fehérvár FC, írja a 444.hu. A Garancsi István tulajdonában lévő klubot 2010 óta szponzorálta a Mol, majd 2018-tól kezdve névadó szponzora is volt a csapatnak (és a fehérvári stadionnak is), ám tavaly nyáron a magyar olajipari vállalat bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a klubbal kötött szerződését – ezt követően pedig több szponzor is elhagyta a Vidit.

Mindezek következtében a korábbi közel 9 milliárdos költségvetés tavaly a harmadára, 3 milliárd forintra esett vissza.

A szponzori bevételekben óriási volt a visszaesés, a korábbi 5,4 milliárdos bevétel 1,47 milliárdra csökkent. A közvetítési jogdíjakból befolyt összeg a fele volt a korábbinak, 692 millió forint, míg játékjogok eladása után a korábbi 904 millió helyett ezúttal 27 millióhoz jutott a klub.

A fizetéseken majdnem másfél milliárdot faragtak, az átlagos dolgozói létszám 195-ről 178 főre csökkent, és vélhetően kellett csökkenteni a béreken. Az átlagos fizetés (amibe a játékosok és a szakmai stáb mellett a klub többi alkalmazottja is beletartozik) habi bruttó 1,9 millióra csökkent a korábbi 2,3 millióról.

Az elmúlt években megtermelt milliárdos profitokat Garancsi István bent hagyta a cégben, így a tartalékok bőven elbírják ezt a hatalmas mínuszt, írja a 444.hu, ám hosszútávon aligha fenntartható a jelenlegi állapot.

A Mol egyébként azóta visszatért az NB I-be, ugyanis a tavasszal az egyik leányvállalatán keresztül megvásárolta az Újpestet.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik