Magyar foci

„Ami a Haladással történik, az a magyar futball problémája”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Szombathelyi Haladás szezonbeli legnehezebb meccsét nem az NB II-ben, hanem a pályán kívül játszotta, és veszített: eldőlt, hogy a klub nem kap licencet a másodosztályra. Történet hűségről, reményről, Haladásról.

Pünkösdvasárnap délután van. A Szombathelyi Haladás pályájára néző tízemeletesekre tűz a nap, igazi futballidő. A klub Rohonci úton élő szurkolói egészen 2015-ig buzdíthatták csapatukat a saját erkélyükről – az volt ám a valódi skybox! Aztán 2017-ben átadták az új létesítményt, ami köré tetőt terveztek, így odalett a madártávlatból való meccsnézés.

A mérkőzés kezdetéig még másfél óra hátra van, amikor megállunk a stadion jegypénztáránál, hogy jegyet váltsunk a B középbe a Hali szezonbeli utolsó hazai NB II-es mérkőzésére, az Ajka ellen. Látogatásunk oka, hogy csődközelbe került a patinás vasi klub, a játékosok hónapok óta nem kaptak fizetést, az MLSZ pedig a reklámbevételek elmaradása miatt elutasította a klub licenszkérelmét a 2024/2025-ös szezonra, és bár a vasiak fellebbeztek a döntés ellen,

könnyen elképzelhető, hogy egy időre véget ér a szombathelyi profi labdarúgás története, a klubnak pedig a megyei osztályból kell megpróbálnia talpra állni. Azóta biztossá vált, hogy az NB II-ben nem indulhat a csapat, és az NB III is kérdéses.

Annak megértéséhez, hogy miként állt elő ez a szomorú helyzet, előbb egy másik történet végébe kell bepillantanunk.

Szajki Bálint / 24.hu

Homlok Zsolt 2022-ben érkezett meg a már akkor is nehéz helyzetben lévő Haladás többségi tulajdonosát megillető székbe, nagy reményekkel és kormányzati háttérrel. Az előbbiekről a nyilatkozatai tanúskodtak, miszerint a Haladás célja egy-két éven belül a bajnoki cím és a gazdasági stabilitás megteremtése, az utóbbira pedig Mészáros Lőrinc lányával, Ágnessel köttetett frigye utalt.

Homlok a korábban Haladás mögött névadó szponzorként álló Swietelsky magyarországi ügyvezető igazgatója volt 2016 őszéig, amikor az osztrákok megváltak tőle. De nem ez a válás tett be a Haladás-tulaj ambícióinak, csillaga ugyanis a munkaviszonyának megszűnését követően felívelőben volt a NER-ben. Kicsivel később kiderült, hogy Homlok elvált korábbi feleségétől, és házasságot kötött Mészáros Ágnessel. Elérkezettnek láthatta az időt arra, hogy saját lábra álljon: megalapította a Homlok Építő Zrt.-t, és bevásárolt többségi tulajdonrészt szerezve egy cseh cégen keresztül a Vasútvill Kft.-ben is. Az addig a Haladás VSE társadalmi elnökeként tevékenykedő üzletember 2022 nyarán a Haladás 80 százalékát megszerezve többségi tulajdonossá lépett elő.

Nem sokkal később azonban baljós árnyak mutatkoztak, a Homlok és Mészáros Ágnes közötti viták odáig fajultak, hogy Homlok kiesett a pikszisből. Az addig győzelmi szériát futó és a csapat fő támogatójává előlépő Homlok Építő Zrt. 2022-ben 332 millió forint veszteséggel zárt az egy évvel korábbi több mint 700 milliós nyereséghez képest. A szintén a csapatot szponzoráló másik Homlok-érdekeltség, a Vasútvill pedig elvesztette fővállalkozóját (Mészáros Lőrinc R-Kordját), és a 2021-ben még 541 millió forintos adózott eredmény 28 millió forintra apadt. Idén márciusban a Haladás pénzügyi nehézségeit is a nyilvánosság elé tárták:

a klub közleményben jelentette be, hogy a februári béreket likviditási nehézségek miatt nem tudja kifizetni.

Belengettek azonban egy kétmillió euró értékű szerződést, ami gyógyír lehetett volna a csapat gondjaira: „Tavaly novemberben a Haladás Marketing Kft. egy 2024. 06. 30-ig szóló szerződést kötött az SGS Csoporttal 2 millió euró (mintegy 800 millió forint) értékben, amely a 2023-24-es szezonhoz szükséges pénzügyi források jelentős részét fedezné. Az SGS Csoport tájékoztatása szerint az általa bizonyítottan 2023 decemberében átutalt összeget az MBH Bank érthetetlen okokból a mai napig nem írta jóvá, ami fizetésképtelenséghez közeli helyzetet teremtett a labdarúgó klubnál.”

Erre a szerződésre még visszatérünk, azonban most kanyarodjunk el történetünk főszereplőihez, a Haladás szurkolóihoz. A stadiontól két sarokra található egy kocsma, ahol a drukkerek a találkozók előtti bemelegítést végzik. Névvel és arccal senki sem szeretett volna szerepelni a riportban, de beszélgetésünk során a belenyugvás és reménykedés sajátos egyvelege érződött ki szavaikból. Egyikük szerint ha nem kap licencet a csapat, akkor mennek majd a megyei osztályban is szurkolni, legalább kevesebbet kell majd utazni – látta meg az örömöt az ürömben a sörös üveget markoló Hali-drukker.

Szajki Bálint / 24.hu

Visszaindulunk a stadionhoz, útközben egy csapat fiatalba botlunk. Egyikük, Kristóf kis túlzással eszmélése óta Haladás-szurkoló, ugyanis kétévesen már a lelátóról buzdította a csapatot, most a tizenkilencet tapossa. A klub az élete szerves része.

„Apukám vitt ki az első meccsre, most is jár még, ott van a kocsmában, de tesóm is hasonló kora óta jár ki a meccsekre, mint én – ő most 17 éves. Sopronba is mindig a csapattal tartottunk, meg nagyon sok idegenbeli túrára, most a Vasas ellen is kint voltunk. Hétfő este volt, de megoldottuk, mert úgy gondoltuk, hogy a klubunkért ezt meg kell tennünk, meg akkor még az sem volt biztos, hogy ezeket a meccseket lejátssza a csapat.”

A Vasas elleni meccset követően aztán kiderült, hogy az Ajka, valamint az utolsó fordulóban esedékes idegenbeli, Gyirmót elleni összecsapást is vállalja a Haladás.

„Felelősségre kellene vonni azokat, akik idáig juttatták a klubot, de attól félek, hogy ez nem fog megtörténni. Tudjuk, milyen országban élünk, úgyis megússzák. Hogy kinek a felelőssége? Elsősorban a tulajdonosé, aki várja a pénzeket, és nyilvánvalóan kamuzik a szurkolóknak, hamis ígéreteket tesz. A szurkolói ankéton azt mondták, hogy a Haladás lesz a magyar Ajax. Ez olyan jól megy, hogy most a megszűnés szélére került a klub” – folytatja Kristóf.

Czifra Gyula nem tősgyökeres szombathelyi, Gyuláról költözött a vasi megyeszékhelyre még a kilencvenes években, ’96 óta jár Haladás-meccsekre. Amikor a kialakult helyzetről kérdezem, mélyről jövő választ ad:

Dráma, katasztrófa. A Hali a mindenünk, mintha templomba jönnénk. Nekem a szívem csücske, második otthonom Szombathely. Nagyon sajnálom ezt a csapatot, és ez a város szerintem sokkal többet érdemel.

Szajki Bálint / 24.hu Czifra Gyula

Gyula is az utolsó pillanatig kitart a csapat mellett, és örülne, ha a városvezetés újra nagyobb szerepet vállalna a Haladás életében: „Remény mindig van, de mi nem látunk bele a kártyákba. A klubvezetés beszél a szurkolókkal, meg is vagyunk hívva most a taggyűlésre, a négy szurkolói csoportból egy-egy ember, aztán nem tudom, hogy mire lesz ez elég. A városvezetésnek minimális beleszólása van 10 százalékos tulajdonrésszel, de én örülnék neki, ha a szombathelyi önkormányzat nagyobb részt vállalna, mert akkor stabilabb háttérrel nagyobb esélyünk lenne bent maradni, vagy akár a bajnoki cím elérésére is, mert ugye ez úgy indult tavaly, tavalyelőtt, hogy egy-két szezon, és vissza kell kerülnünk.”

A korábbi Haladás-játékos, Illés Béla érdekeltségeinek többségi tulajdonlását megelőzően (az Illés Sport Alapítvány most 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik), egészen 2015-ig az önkormányzat volt a Haladás többségi tulajdonosa, majd Homlok érkezésével a tulajdonrésze 10 százalékra csappant a városnak. Jelenleg az MSZP-s Nemény András vezette önkormányzat ezen a szinten aprópénzzel, évi 40 millió forinttal támogatja a Haladást.

„Szerintem, ha marad legalább 50 százalékban a tulajdon az önkormányzatnál, akkor nem lett volna semmi gond. Látjuk a Falco esetét, ahol 800 milliós a költségvetés vagy egymilliárdos. Ha annak ide adták volna a harmadát, akkor ez a csapat most nagyon jó helyen lenne. A városvezetés adna pénzt, de hova? Most, hogy kilopják a másik oldali tulajdonosok? Gondolom, emiatt nem lehet” – zárja gondolatait Gyula.

A Falco Szombathely kosárlabdacsapata, ami a minap zsinórban ötödik magyar bajnoki címét szerezte meg. A városvezetés 2024-ben 400 millió forinttal támogatta, azonban a Haladással ellentétben a Falco 100 százalékban az önkormányzat tulajdona.

A sólymok után térjünk vissza a földre, Chesterhez és gazdájához, Gazsihoz, aki az ötvenhez közelít, és 11 éves kora óta jár Haladás-meccsekre: „A Haladás a fiatalságunk, a sport, a hétvégi összejövetelek, az idő és a pénz, amit erre fordítottunk. Azt, hogy emberek élnek a futballból, nem is tudom, hogy lehet megítélni. Nyilván mindenkinek van oka pénzügyi vonalon belépni a sportba, de az, hogy ennyi ember szórakozását tönkre teszik, az elfogadhatatlan.”

Szajki Bálint / 24.hu Gazsi

A Haladásnak nem ez lenne az első csődje ebben az évezredben. A 2000-res évek elején a Lombard-tulajdonos, Bíró Péter kezébe került a csapat, akinek köszönhetően Lombard FC Haladás megnevezéssel szerepeltek a 2002–2003-as szezonban a másodosztályban. Egy szezon után sikerült visszakerülni az élvonalba, majd egy évvel később osztályozót követően kiharcolta a Hali az NB I-ben maradást. Csakhogy Bíró úgy döntött, elköltöztetné a csapatot Szombathelyről, végül azonban a csapat élvonalbeli indulási jogát vitte csak el Pápára. A Haladásnak újjáalakulva, visszatérve a Szombathelyi Haladás névhez és a korábbi címerhez, a Pápai ELC indulási jogát megvásárolva a második vonalban kellett folytatnia, ahonnan négy év után visszakerült, majd története legnagyobb sikerét elérve 2008-ban újoncként bronzérmes lett az első osztályban a Debrecen és az Újpest mögött.

Érthető tehát az a reménykedés és reziliencia, ami a Haladás-szurkolókból – Gazsiból is – árad. Amikor arról kérdezem, hogy mi lesz a csapattal, ha nem indulhat jövőre sem az NB II-ben, sem az NB III-ban, így felel: „Megéltünk már sok mindent, rosszat is, jót is, amikor a csapatnak szüksége volt ránk, megkettőzött erővel álltunk mögötte, ez ma is meg fog mutatkozni. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb kilábalunk ebből is, mint sok másból. Ezek most nehéz pillanatok, érzelmileg is nehéz feldolgozni azt, hogy semmibe vesznek ennyi embert, nemcsak Szombathelyen, hanem elmondható ez Kispesten, de az ország más szegleteiben is. Biztos, hogy hosszú idő lesz a kilábalás, de reménykedünk, hogy lesznek még szép napjaink, mint ahogy régebben is voltak a kudarcok után.”

*

Puskás Tivadar, aki 2010 és 2019 között volt a város KDNP-s polgármestere, az új stadion átadásakor úgy fogalmazott, hogy ez egy ajándék a szombathelyieknek, amiért jól viselkedtek. A paternalizáló megnyilvánulást – mint egy rossz becsúszást – kikerülve koncentráljunk arra, hogy mennyire volt a Haladás kedvére az ajándék. Röviden: semennyire,

csak bajt hozott a fejükre.

Ráadásul ezt az ajándékot vissza se lehetett postázni a feladónak. A stadiont 2015 és 2017 között építették, az előzetesen 9,6 milliárd forintra tervezett költség végül 15 milliárd lett – a cechet a kormány állta. A stadion üzemeltetését azonban piaci alapon nem tudták megoldani, senki nem akart egy veszteségesnek látszó üzletbe belemenni, végül az önkormányzatnak és a kormánynak kellett a zsebébe nyúlnia. A pénzszűkében lévő Haladás évekig ezt a beruházást nyögte, pénzügyileg egyre mélyebbre került a klub. Megváltás volt, amikor 2021-ben a kormány átvállalta az üzemeltetést. Azóta is tisztán közpénzből tartják fenn a létesítményt.

Ahol egyébként kiváló a hangulat már a kezdő sípszó előtt. Zászlók lobognak, dalok zengenek, a piró gyullad, a sálak a magasban az egész meccs alatt. A csapat buzdítása célt ér, ugyanis a 11. percben Nyíri révén megszerzi a Haladás a vezetést. A hazaiak játékosa egy távoli lövés utáni lepattanót összeszedve a már az egyik irányba eldőlő kapus mellett elrúgva a labdát talál be.

Szajki Bálint / 24.hu

A folyamatos buzdítást csak két, névre fabrikált rigmus szakítja meg: alanyuk az általunk is megénekelt Homlok Zsolt, illetve Szántó Erzsébet, a klub ügyvezetője, akinek az „Utálunk, sikkasztó Erzsi” üzenetet küldik a szurkolók.

A Homlok Zsolt bizalmasaként az ügyvezetői székbe kerülő Szántó neve korábban az Érdi Sport Kft. kapcsán felmerülő törvénytelen támogatások okán került a nyilvánosság elé. Tevékenységével a Haladás szurkolói sem elégedettek, és mint kiderült, a korábban idézett közlemény hadilábon állhat az igazsággal, az egyik szurkolói oldal, a Haladás a bölcsőtől a sírig és még tovább által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ugyanis a jóváírást állítólagosan nem megtagadó banktól kapott egy felszólító levelet a klub, mely alapján a szponzori szerződésről szóló közleményben a Haladás valótlanságokat állított. Szántó május 10-én lemondott, de május 28-ig, a következő taggyűlésig marad az ügyvezetői pozícióban.

A meccsen egy szögletet követően az 58. percben Csizmadia révén kiegyenlít az Ajka. Nem is volt még idő megemészteni a hazaiaknak a vezetés elvesztését, amikor a kezdőrúgás után szinte rögtön labdát szereznek a vendégek, Babos lendületesen megindul a Haladás kapuja felé, Bolla egy rossz ütemű becsúszással állítja meg egy piros lapért cserébe. Nagyot fordul a világ a vasiakkal, a 75. percben pedig Zsolnai már a vezetést szerzi meg a vendégeknek. Ennek ellenére a buzdítás töretlen, a B közép végig a Haladást éltetve szurkol a csapatáért. A tábor aláhúzza a meccs előtt Gazsi által elmondottakat, miszerint

nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy megmutassák, a csapat mögött állnak a végsőkig.

A hosszabbítás perceiben még Pantovic is betalál, kialakítva a 3-1-es végeredményt.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

Ez sem szegte azonban a Haladás-szurkolók kedvét, további 30–40 percet ráhúzva énekelt, éltette a Haladást a B közép.

„A fő probléma az, hogy annyira drága lett a magyar profi futball, hogy komoly támogató nélkül nem lehet fenntartani, és miközben Nyugat-Európában a klubok bevételeinek jelentős része merchandisingból, jegybevételből, tévéközvetítésekből, tehát csupa olyanból van, ami a szurkolókhoz köthető,

addig Magyarországon a szurkoló egy szükséges rossz: jó, ha van, de jobb, ha nincs

– ezt a meccset követően Varga József mondja, akivel Gyula ismertetett össze minket a félidőben, azzal, hogy vele mindenképpen beszéljünk, ugyanis nagyon képben van a klub dolgaival. Elmondása szerint az ő közbenjárására kezdett el pereskedni a Transparency International annak érdekében, hogy adják ki a Haladás Sportkumplexum üzleti tervét.

József szerint a szombathelyi labdarúgás kálváriája túlmutat önmagán: „Ami a Haladással történik, az nem Haladás-probléma, hanem a magyar futball problémája. A magyar futballban működik millió akadémia, tehetségtelen utánpótlás játékosokkal. Itt lehetett látni, hogy milyen utánpótlás van a magyar futballban, amit elfed a válogatott sikere: alig van saját nevelésű játékos, főleg a kezdőben.

Valójában nincs érdemi utánpótlás, holott a Haladás akadémiája lassan húszéves lesz.

A jövő felé tekintve József egyetlen megoldást lát jelenleg: „A Haladásnak egyetlen menekülési útvonala van, ha egy fontos ember véletlenül ingerenciát érez, hogy megmentse. Nyilván gazdasági alapon nem lehet találni ilyen embert. Küldeni lehet.”

Szajki Bálint / 24.hu Varga József és Czifra Gyula

A Haladás az Ajka ellen elszenvedett vereség ellenére nem valószínű, hogy a pályán elért eredményei alapján búcsúzni kényszerülne az NB II-től, ehhez ugyanis az utolsó fordulóban vereséget kellene szenvednie idegenben a Gyirmóttól, a Pécsnek pedig győzni a negyedik helyen álló Szeged ellen. A szombathelyiek tízzel jobb gólkülönbsége okán azonban a 33 meccs alatt mindössze 19 gólt szerző pécsieknek muszáj lenne ledolgozniuk ezt a hátrányt is. Csoda lenne.

Ahogyan csoda kellene ahhoz is, hogy a szombathelyi profi labdarúgás tovább élhessen. Márpedig az élet emberemlékezet – legalábbis 1919 – óta úgy szerveződik Szombathelyen, hogy Haladás van.

Artúr gondolataival búcsúzunk a várostól, aki még a meccs előtt, biciklijét a stadion elé lakatolva nyilatkozott nekünk: „Gyerekkorom, ’54 óta Haladás-szurkoló vagyok. Édesapámmal együtt jártunk meccsre, én még láttam Puskást! Hogy mi lesz a Halival? Majd kialakul” – mondja, majd azért hozzáteszi:

Haladás lesz, volt és marad! Ennyi.

Biztosak vagyunk benne, hogy nem Artúr biciklije lesz az egyedüli, ami továbbra is ott áll majd a Rohonci úti stadion fáinak árnyékában, licence ide vagy oda.

Szajki Bálint / 24.hu
Olvasói sztorik