Magyar foci

Rossi Szalai Attila behívásáról: Korábban is volt, hogy a közvélemény nem értette, miért hívok be valakit

Szirtesi László / Getty Images
Szirtesi László / Getty Images

Marco Rossi kihirdette a magyar válogatott keretét a márciusi, Törökország és Koszovó elleni barátságos mérkőzésre.

Dárdai Márton először került be a csapatba, így rá kíváncsiak legtöbben, de a szövetségi kapitány is kitért rá, hogy nagyon érdekli a Hertha védőjének teljesítménye.

„Mártont már korábban is meg akartam hívni, most viszont személyesen kerestem fel, és a válaszai meggyőztek arról, hogy ő valóban szívesen játszana a magyar válogatottban. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy Németországban született és nevelkedett futballistáról van szó, aki viszont Dárdai Pál fia, tehát magyar családból származik, magyar az anyanyelve, így helye van a nemzeti együttesben. Fiatal, ambiciózus játékos, reméljük, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket” – fejtette ki véleményét Rossi.

Az olasz szakembert Sammie Szmodics behívásáról is kérdezték, de nagyon határozottan foglalt állást a kérdésben. Rossi szerint aki a magyar válogatott bizalmas megkeresését arra használja fel, hogy egy másik ország válogatottját, az ír válogatottat ösztönözze a meghívó küldésére, arra nincs szüksége.

Fontos téma volt Szalai Attila meghívása is, a Hoffenheimből Freiburgba igazoló védő alig kapott játéklehetőséghet, a válogatási elvek szerint pedig ilyenkor nem járna neki behívó. A kapitány hangsúlyozta,  a saját maga által felállított szabályok esetében is tehet néha kivételt. Esetében most így tett.

Korábban is voltak már olyan futballisták, akiket annak ellenére meghívtam, hogy a közvélemény nem értette, miért teszem. Azért tettem, mert úgy gondoltam, hogy segíteni tud nekünk, és Szalai Attiláról is azt gondolom, hogy az Európa-bajnokságon bizonyosan a segítségünkre lehet.

Marco Rossi jelezte, az Eb-re 23 fős kerettel utazhat majd el a magyar válogatott, így lesznek olyan játékosok, akik nem férnek majd be a kontinenstornára utazó csapatba.

„Egy ilyen tornán kell a nemzetközi tapasztalat, és nekünk majd ezt is figyelembe kell vennünk, így például Botka Endre, vagy Fiola Attila esetében az, hogy most nincsenek itt, nem jelenti azt, hogy júniusban sem lesznek” – mondta a kapitány.

A magyar válogatott jövő pénteken Törökország, négy nappal később, március 26-án pedig Koszovó csapatát fogadja a Puskás Arénában. A magyarok júniusban további két felkészülési mecset játszanak, az Eb-n pedig először Svájccal, majd a házigazda németekkel, valamint a skótokkal találkoznak a csoportkörben.

Olvasói sztorik