Magyar foci

Rossi csapatából érkezik erősítés Geráékhoz a fontos Eb-selejtező előtt

mlsz.hu
mlsz.hu
Fontos mérkőzés vár az U21-es magyar válogatottra az Eb-selejtezőben: Gera Zoltán csapatának nyernie kell Skócia ellen az Új Hidegkuti Nándor stadionban ahhoz, hogy maradjon reális esélye a kijutásra. A feladat nem könnyű: míg a mieink három vereséggel a hátuk mögött várják a kezdő sípszót, addig a skótok hárommeccses győzelmi szériával érkeznek Budapestre.

Tanultunk az előző meccsből, győzelemre fogunk játszani

nyilatkozta az U21-es válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán a keddi, skótok elleni meccset megelőzően. Szükség is lesz a változtatásra az októberi, Motherwell-ben bemutatott játékhoz képest, Skóciában ugyanis úgy szenvedtünk 3-1-es vereséget, hogy ha Hegyi bravúrjai nincsenek, akkor már az első félidőben könnyen beleszaladhattunk volna egy kínos pofonba.

Ezúttal a vereség elkerülése helyett mindenképpen a győzelmet kell célként kitűzni, különben nem marad reális esély kijutni a 2025-ös, szlovákiai Eb-re.

Rossiék besegítenek

A 2024-es németországi Eb-re jegyet váltó A-válogatottól érkezett erősítés a csapathoz: Kata Mihály és Horváth Krisztofer is az U21-esek segítségére lesz Skócia ellen. Gera elárulta, játszani is fognak, bár az még kérdéses, hogy mennyit. A játékpercek mennyiségét a két játékos kondíciója valószínűleg nem befolyásolja, mivel Kata egy percet sem, míg Horváth fél órát kapott a Bulgária és Montenegró elleni mérkőzéseken.

A kapuban alighanem a sorozatban eddig minden meccsen védő Hegyi Krisztiánnal fogunk kezdeni. Hegyit a West Ham idén kölcsönadta a harmadosztályú Stevenage-nek, ahol azonban szeptember vége óta nem játszott meccset, így a válogatottban gyűjtögetheti elsősorban a perceket. Hasonló cipőben jár a csapat kapitánya, Baráth Péter is, aki kevés lehetőséget kap Dejan Stankovictól ebben a szezonban a Ferencvárosban.

mlsz.hu

Játékpercek tekintetében elől azonban jól állunk: a gólokat a klubcsapataikban állandó lehetőséget kapó Gruber, Vancsa, Tóth trió szállíthatja majd. Gruber Zsombor idén alapember lett Hornyák Zsoltnál Felcsúton, Vancsa Zalán csakugyan állandó szereplője a belga másodosztályú Lommel kezdő tizenegyének. A Vasas csatára, Tóth Milán pedig holtversenyben második az NB II góllövőlistáján 7 találatával.

A skótok nem fukarkodnak a győzelmekkel

Aktuális ellenfelünk a selejtezősorozatot szeptemberben egy szűk, 1-0-ás vereséggel kezdte a spanyolok ellen, azonban azóta győzelmi szériában van: hazai pályán verte Magyarországot és Máltát, míg a múlt héten idegenben aratott bravúrgyőzelmet a belgák ellen. Ha most is sikerülne nyerniük, azzal nagy lépést tehetnének a második hely megszerzéséért. A többnyire skót első és másodosztályú csapatokból érkező játékosok közül kiemelkedik a Liverpool fiatalja, Ben Doak, aki már Premier League-mérkőzésen is pályára léphetett az angol sztárcsapatban.

Bizakodva várjuk a meccset

A szeptemberi, Kazahsztán és Málta elleni kötelező győzelmeket követő három meccs mérlege három vereség – sorozatban a skótok, a belgák és a spanyolok ellen. A forma nem mellettünk szól tehát, de bizakodó a hangulat a csapatnál:

Szeretnénk mi is győzelemmel zárni az évet, mint a felnőtt válogatott. Mindent meg akarunk tenni, hogy itthon tartsuk a három pontot. Felkészültünk a skótokra, birtokolni szeretnénk a labdát. Ha a védekezésünk rendben lesz, és a hosszú labdák utáni lecsorgó, második labdák felvételét meg tudjuk oldani, akkor sok gondot okozhatunk nekik.

– jegyezte meg Baráth Péter, a válogatott csapatkapitánya.

A magyar U21-es válogatott kedd este 20 órától fogadja a skótokat az Új Hidegkuti Nándor stadionban. A 2025-ös szlovákiai Eb-re az csoportok első helyezettei automatikusan kijutnak, míg a másodikok pótselejtezőt játszanak.

B-csoport állása

1. Spanyolország 12 pont/4 mérkőzés
2. Skócia 9/4
3. Belgium 9/4
4. MAGYARORSZÁG 6/5
5. Kazahsztán 3/4
6. Málta 0/5

Olvasói sztorik