Magyar foci

Lótolvaj és útonálló – a szerb és román sajtó budapesti provokációt emleget

Óriási mérkőzésen hatalmas győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott szombaton, Szerbia ellen, és hajszál választja el attól, hogy biztos Európa-bajnoki szereplő legyen. A csapatokat fantasztikus hangulat fogadta a Puskás Arénában. A magyar szurkolók az egyik kapu mögötti részt mind a három szinten piros-fehér-zöldbe borították, emellett felhúzták Rózsa Sándor arcképét és a híres betyár egyik mondásával üzentek a válogatottnak:

Ha mindönki úgy tösz, ahogy tönni köll, akkó mindön úgy lösz, ahogy lönni köll.

A közel négymillió forintba került élőkép nem mindenhol okozott elégedettséget, a kolozsvári Krónika összeállítása szerint a román és a szerb sajtó is nehezményezte és provokációnak nevezte a híres betyár felemlegetését.

A ProSport vasárnapi cikkében a legismertebb magyar betyár életútjának bemutatása közepette azt állítja: a gesztus mögött az húzódik meg, hogy Kossuth Lajos utasítására az 1848-as szabadságharc idején Rózsa Sándor szabadcsapata a szerbek ellen is harcolt a Délvidéken.

A portál idézte Vasile Lechintan történészt, aki szerint a később a szamosújvári börtönben elhunyt Rózsa Sándor 17 betyárjával lovakat lopott a városban.

Az Adevarul a cikke címében „provokáló díszletnek” nevezte a Rózsa Sándor arcképét és a tőle származó idézetet ábrázoló molinót. Erre a következtetésre jut a magyar szurkolók díszletét ellentmondásosnak nevező Gazeta Sporturilor is.

A belgrádi Nova hírportál arról cikkezett, hogy „Magyarország szégyenletes koreográfiával fogadta a szerb válogatottat, amelyet egy híres bandita, Rózsa Sándor képével köszöntött”.

A lap szerint a leghíresebb magyar útonálló a 19. század folyamán tevékenykedett a mai Dél-Magyarország és a Vajdaság területén,

és a magyar szurkolókat valószínűleg az motiválta ennek a koreográfiának a kivitelezésére, hogy az élete egy részét Szabadkán és Újvidéken élte le.

Kapcsolódó
Kalmár Zsolt: Idejöttek nagy arccal, aztán hazamentek nulla ponttal
A magyar válogatottat a küzdőszellem vezette győzelemre a szombati Eb-selejtezőben. Erre hívta fel a figyelmet Szoboszlai Dominik, Szalai Attila és Dibusz Dénes is, Kalmár Zsolt pedig a tiszteletet hiányolta az ellenféltől.
Olvasói sztorik