Magyar foci

„A magyar futball irigylésre méltó állapotban van”

Csütörtökön megkezdi szereplését a Konferencia Liga csoportkörében a Ferencváros és a Cukaricki labdarúgócsapata. A felek az F csoportban találkoznak egymással, a budapesti mérkőzés előtt a szerb Blic megszólaltatott egy olyan játékost, aki mindkét klub színeiben pályára lépett pályafutása során.

Aleksandar Jovic jelenleg a Szombathelyi Haladás edzője, játékosként azonban 1995 és 1998 között a Cukarickit, 2001 és 2004 között a Fradit erősítette.

„Ebben a két klubban töltöttem a legtöbb időt, a Cukarickiben edzősködtem is, ezért mindkettőt a szívemben őrzöm. A sors azt akarta, hogy egymással játsszanak az európai futballszíntéren, és ennek nagyon örülök” – mondta Jovic.

Elmondta, hogy sok minden változott a Fradiban, amióta a legnépszerűbb magyar klub színeiben pályára lépett.

„Én még a régi stadionban játszottam, annak a létesítménynek hihetetlen hagyományai voltak, amit az idősebb futballszurkolók léleknek mondanának. Ez egy kis kockastadion volt atlétikai pálya nélkül, a játékosok folyamatosan érintkeztek a közönséggel. Aztán a magyar kormány elkezdett befektetni a futballba, elsősorban az infrastruktúra terén. Elsőként az Újpest épített új stadiont, majd a többiek. Most például Budapesten minden klubnak új stadionja van” – tette hozzá.

Szerinte a beruházások meghozták az eredményt, mert a futball minősége jelentősen javult.

Nagyon sok jó külföldi játékos érkezik, de a fiataloknál is jó szakmai munka folyik. A magyar futball irigylésre méltó állapotban van, függetlenül attól, hogy az eredmények nem biztos, hogy ezt mondják, hiszen az európai kupákban csak a Ferencváros maradt állva.

Jovic dicsérte a Ferencváros szakmai munkáját is.

„A Fradi ma már a külföldiek légiója, 18-19 külföldi játékosa van. De van három magyar válogatottja is, akik a közelmúltban, a Szerbia elleni belgrádi mérkőzésen is szerepeltek. Dejan Stankovicnak nagyon erős a csapata, minden poszton két minőségi játékost tud felmutatni. Mindezek mellett tehetséges srácok is vannak, mint például a 18 éves Lisztes Krisztián, akit az Eintracht Frankfurt szerződtetett, de kölcsönben a klubnál maradt. Hihetetlen gyöngyszem.”

A szerb csapat legutóbbi bajnokijával kapcsolatban elmondta, nagyon bátor játékkal rukkolt ki a címvédő Crvena zvezda ellen, amelyet végül le is győzött 2-1-re.

„Láttam a mérkőzést és a srácok hihetetlen győzni vágyását. Megmutatták, hogy nem felejtettek el focizni, és hogy fenomenális csapatot alkotnak. A diadal pedig visszaterelte őket a helyes útra.”

De nem ért egyet azzal, hogy Cukaricki különösebb nyomás nélkül utazhat Magyarországra.

Nincs itt semmi megkönnyebbülés. Ha sikerült legyőzni a jóval erősebb Crvena zvezdát, akkor biztosan lesz ambíciója ahhoz, hogy reménykedjen a Ferencváros ellen.

Kapcsolódó
„Nem bulizni megyünk a Ferencvároshoz” – büszke lenne a kupameccs után a Cukaricki
A szerb bronzérmes egy Zvezda elleni siker után önbizalommal telve érkezik a Konferencia Liga-mérkőzésre.

Konferencia Liga, F csoport, 1. forduló

18.45: Ferencváros – Cukaricki (szerb)
18.45: Genk (belga) – Fiorentina (olasz)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik