Magyar foci

Döntött a FIFA, mégis igazolhat a Mezőkövesd

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI

A labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Mezőkövesd Zsóry FC a közösségi oldalán tudatta, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) hatályon kívül helyezte a klubbal szemben korábban hozott határozatát, mellyel eltiltotta az egyesületet attól, hogy hazai és nemzetközi szinten új játékosokat regisztráljon.

„A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a mai napon a szervezet jogi portálján keresztül arról tájékoztatta klubunkat, hogy saját hatáskörében hatályon kívül helyezte a klubunkkal szemben korábban hozott határozatát, mely szerint a Mezőkövesd Zsóry FC-t eltiltotta attól, hogy hazai és nemzetközi szinten új játékosokat regisztráljon. Megállapítást nyert, hogy az új játékosok regisztrálására vonatkozó szankciók nem alkalmazhatóak. Az eljárást megszüntették és az ügyet lezárták” – írta pénteken a Facebook-oldalán a Mezőkövesd, amely a bejegyzésben hangsúlyozza:

a klub rendkívül hátrányos helyzetbe került a jogellenes eltiltó határozat következményeként, mivel az átigazolási időszakban nem volt lehetősége új játékosokat szerződtetni, az átigazolási terveit nem tudta megvalósítani.

A Mezőkövesd már augusztus végén jelezte, hogy álláspontja szerint a FIFA, illetve a magyar szövetség (MLSZ) jogellenesen zárta ki az új játékosok regisztrálásából. A klub korábbi tájékoztatása szerint az ügy előzményei tavaly nyárra vezethetőek vissza, amikor volt játékosuk, a horvát Matija Katanec egyoldalúan és – a klub álláspontja szerint – jogellenesen mondta fel munkaszerződését, majd ezt követően kártérítési igénnyel fordult a FIFA-hoz.

Annak ellenére, hogy az MLSZ által megszövegezett és az első osztályú klubok által kötelezően alkalmazandó munkaszerződés rendelkezései szerint egy első osztályú magyar labdarúgóklub mint munkáltató, és a játékosok mint munkavállalók közötti munkajogi vita esetén kötelezően az illetékes magyar munkaügyi bíróság jár el, a FIFA, sokadszorra megsértve a magyar bíróságok joghatóságát, határozatot hozott

– állt az akkori közleményben.

Mivel a FIFA határozata nem tartalmazott indokolást, ezért az indoklás megküldését külön kérték a borsodiak, annak érdekében, hogy jogorvoslati kérelmet tudjanak előterjeszteni. A FIFA sajnálatos és jogsértő módon – feltételezhető informatikai hibából eredően – a határozat indoklását már csak az eltiltó határozattal egyidejűleg közölte a klubbal – írták.

Ennek megfelelően a június 9-én meghozott, indokolt határozat jogszabálysértő módon nem került közlésre a klubbal sem e-mailben, sem a FIFA által működtetett kommunikációs felületen, így a fellebbezés, jogorvoslat lehetőségétől elzárták a Mezőkövesd Zsóry FC-t – tették hozzá.

A klub a FIFA-határozatok felülvizsgálatára jogosult svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult mind a Matija Katanec ügyében született alaphatározat, mind az abból következően megállapított eltiltás hatályon kívül helyezése, illetve megszüntetése érdekében.

A középhátvéd Katanec 95 mérkőzésen két gólt szerzett mezőkövesdi színekben, jelenleg pedig a román ACSM Poli Iasi futballistája.

Kapcsolódó
Marco Rossi egy biztos kezdőt megnevezett, így állhat ki a csapat a csehek ellen
A magyar válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, mekkora változtatásokat tervez a csehek elleni mérkőzés előtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik