Magyar foci bajnokok ligája

Hrutka János a Fradi BL-kieséséről: Hiába van egy minden szempontból erősebb csapatod, ha a Feröer-szigeteken is inkább beéred egy döntetlennel

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Ferencváros labdarúgócsapata hazai pályán 3-0-ra kapott ki a KÍ Klaksvíktől, így kiesett a Bajnokok Ligája első selejtezős fordulójában.

Természetesen óriási felháborodást keltett a zöld-fehér szurkolók körében egy félamatőr csapat elleni kiesés, a vezetőség azonnal döntésre is szánta el magát a kudarc után, mert még szerda este távozott Sztanyiszlav Csercseszov a Fraditól. Az FTC-nek már tavasszal is döcögött a labdás játéka, így azt nem lehet mondani, hogy váratlan lett volna a gyengélkedés, ugyanakkor a tavasszal még az Európa Ligában egyenes kieséses szakaszba jutó csapattól ez a teljesítmény hervasztó volt.

Szajki Bálint / 24.hu Sztanyiszlav Csercseszov állásába került a vereség.

A miérteket keresve kerestük föl a huszonnégyszeres magyar válogatott védőt, a zöld-fehérekkel három bajnoki címet szerző Hrutka Jánost, hogy megvilágítsa, mi történhetett. A klub egykori játékosa szerint már a felkészülés sem sikerült megfelelően annak ellenére, hogy az FTC számára minden lehetőség adott volt hozzá.

„Furcsa volt, hogy az első meccset követően külső körülményre próbáltuk fogni az eredményt, pedig szimplán rosszul, elképzelés nélkül játszott a Ferencváros. Semmi újat nem mutatott, nem lehetett látni olyan elemeket, amiket begyakorolt volna, amivel feltörhető lenne egy gyengébb képességű csapat védelme.

A nyár során ráadásul lehetett volna rekonstruálni a kinti környezetet, szűkebb területen, műfüves pályán is gyakorolni. A lehetőség adott volt felkészülni egy olyan meccsre, ahol a két csapat közötti különbség miatt már idegenben el kellett volna, hogy dőljön a továbbjutás. Azonban kint kerülték a kockázatot, itthon szerették volna eldönteni a párharcot, ami a visszájára fordult.

Ehhez az alapvető problémához társult Hrutka szerint az is, hogy taktikailag nagyon óvatos és kiszámítható módon játszott a Fradi.

„Hiába van egy minden szempontból erősebb, jobb képességű csapatod, ha Feröer-szigeteken is inkább beéred egy döntetlennel, hogy majd utána hazai pályán elrendezd a dolgokat. Ez most láthattuk, nem mindig jön össze. Mindkét meccsen ugyanaz volt a felállás és a taktikai elképzelés. A megújulás pedig régóta hiányzott már az orosz edző repertoárjából.”

A korábbi Fradi-játékos felvetése szerint mindenki azonnal gondolkozni kezd a problémákon, ha külső körülményre fogja egy klub a gyengébb eredményt. Kérdésünkre egyet meg is jelölt, ami a Ferencváros jelenlegi játékoskeretéből ered.

„Minden évben érkezik 10-12 játékos a Fradihoz, megállás nélkül változik a játékoskeret. Ilyenkor nehéz olyan játékosokat találni, akik vezéregyéniségként tudnának viselkedni a pályán. Nincsenek jelenleg olyan karizmatikus futballisták, mint amilyen annak idején Simon Tibi volt, aki bárkit gatyába tudott rázni. A felkészülés után előfordul, hogy jön a hiba, amikor még nincs annyi mérkőzés a lábakban, ha pedig nem csak egy hiba jön és mindet góllal büntetik, abból nagyon nehéz felállni. Ilyenkor kellenek a karizmatikus vezérek.”

Szajki Bálint / 24-hu Cebrail Makreckis egyike a nyári érkezőknek.

Emlékeztetett rá a Ferencváros korábbi alapembere, hogy az előző idényben a MOL Magyar Kupából is egy harmadosztályú együttes, az Iváncsa ejtette ki a bajnokot. A legfontosabb azonban ilyenkor az, hogy ne tipródjon az ember a hibákon, különben nem lehet kilábalni a hullámvölgyből.

Előfordul minden játékos és csapat életében, hogy olyan eredmény születik, amely sokak nemtetszését váltja ki. Ez egy borzalmas mérkőzés, aminek megvannak a következményei, de ha hetekig ezzel foglalkozunk, valószínűleg a további lehetőségektől is elesik mindenki.

A meghökkentő vereséget sokan hasonlították ahhoz a 2006-os UEFA Kupa-selejtezőhöz, amelyen az Újpest hazai pályán 4-0-ra kapott ki a liechtensteini Vaduztól. A pályára lépő játékosok közül Kovács Zoltánt sikerült elérnünk, az azon a találkozón 74 percet pályán töltő csatár a megkeresésünkre így reagált a párhuzamra:

Azt nem tudom, szerda este mit éreztek a Fradi-játékosok, de az biztos, mi borzalmasan rosszul éreztük magunkat a Vaduz-meccs után. Annyit még hozzá kell tennem, az akkori Újpest és a Vaduz között jóval kisebb volt a különbség, mint a Fradi és a Klaksvik között. A liechtensteini foci fejlődését már akkor és azóta is bizonyítják az európai kupákban a klubjaik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik