Magyar foci

Az MLSZ-szel ellentétben az UEFA nem megengedő a kecskeméti focivarázslóval

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Megkérdeztük az MLSZ-t, nyártól mi vár a kecskeméti futballvarázslóra, Szabó Istvánra. Pro licences végzettség híján továbbra is lehet-e vezetőedző az NB I-ben, pláne az Európa Konferencia Ligában? Mivel, ha matematikailag még nem is, de már szinte biztos a kecskeméti bajnoki ezüst, ergo a nemzetközi kupaindulás.

Azt követően, hogy a Kecskeméti TE az OTP Bank Liga legutóbbi, 31. fordulójában 2-0-ra elverte a Ferencvárost, a Paks pedig meglepetésre 6-1-re kikapott Mezőkövesden, szinte biztossá vált, hogy a tavaly még NB II-es KTE az NB I-es bajnoki tabella 2. helyén zárja az évet, és az Európa Konferencia Ligában indulhat.

Szabó István csapata két fordulóval a bajnokság vége előtt egyaránt hat ponttal előzi meg a 3. Paksot és a 4. DVSC-t, ráadásul a gólkülönbség is ordító a különbséget mutat a KTE javára (+18, szemben a DVSC +9 és a Paks +2-jével).

Az 56 éves kecskeméti futballvarázsló lapunknak nemrég adott interjújában elárulta, ugyan egyszer, még 2011-ben jelentkezett a Pro licences tanfolyamra, de mivel tökéletes felvételije ellenére nem vették fel, „egy kicsit megcsömörlött”, és azóta nem is jelentkezett. Így viszont nincs meg neki az MLSZ-szabályzatban az NB I-es vezetőedzőséghez előírt végzettsége. Ennek okán főképp

azért adhat utasítást az oldalvonal mellől, nyilatkozhat hivatalosan is vezetőedzői minőségében, mert feljuttatta a KTE-t a másodosztályból.

Kérdés persze e hiányosság ismeretében: mi lesz vele a következő bajnoki évadban, és mivel az MLSZ az UEFA előírásait követi e téren, júliusban, az Európa Konferencia Liga selejtezőin vezetőedzőként ülhet-e Szabó a kispadon?

A hivatalos állásfoglalás érdekében kérdéseket intéztünk az MLSZ-hez.

Szabó István, a Kecskemét vezetőedzője folytathatja a munkáját vezetőedzőként a magyar élvonalban, a jelenleg érvényes szabályozás szerint ugyanis az NB-II-ből NB-I be felkerüléskor a vezetőedzőre a soron következő tanfolyam sikeres elvégzéséig úgy kell tekinteni, mintha meglenne a szükséges végzettsége

– közölte válaszában Sipos Jenő szóvivő.

Szajki Bálint / 24.hu Szabó az NB I-ben továbbra is leülhet a kecskeméti kispadra

Az MLSZ válaszából az is kiderül, hogy a Szabóhoz hasonló cipőben járó Horváth Dávid is ülhet majd vezetőedzőként a feljutó MTK kispadján, és nem csak a 2023/24-es, de akár az azt követő bajnokságban is, feltéve, ha kecskeméti kollégájához hasonló meglepetésszezont produkál.

Azaz nincs más időkorlát – például egyetlen bajnoki évad –: Szabó (és Horváth) mindaddig vezetőedző lehet, amíg az MLSZ el nem indítja a következő Pro licences tanfolyamát. Viszont, ha továbbra is NB I-es vezetőedző szeretne maradni, arra jelentkeznie kell, és fel is kell vegyék.

Kérdésünkre Sipos válaszában az európai kupasorozatokra is kitért. Kiderült: „Az UEFA Konferencia Ligában (és a BL-ben, EL-ben is – a szerk.) szerepléskor az UEFA szabályai az érvényesek, mely szerint kötelező az UEFA Pro licenc megléte”.

Azaz Szabó István az EKL-ben már nem ülhet vezetőedzőként a Kecskemét kispadján, legalábbis hivatalos formában semmiképp.

A szóvivőnél rákérdeztünk, létezik-e más megoldás, mint hogy a KTE vezetése olyan kiskapu keresésre kényszerüljön Európában, mint ahogy idehaza „fantom vezetőedzőt” szerződtet az a klub, amelyik olyan szakembert bíz meg, akinek nincs meg a szükséges végzettsége. Idén ez történt Fehérváron, ahol Huszti Szabolcs volt papíron a vezetőedző, de ott volt mellette a megfelelő licenccel rendelkező Toldi Gábor, illetve Kisvárdán, ahol Erős Gábor és Török László osztozott a feladatokon.

Kérdésünkre konkrét választ nem, csak azt a feleletet kaptuk:

Tudomásunk szerint a Kecskemét ismeri az idevonatkozó szabályokat, és ennek megfelelően készül a helyzet kezelésére.

Kerestük a Kecskemétet is, hogy elárulják milyen megoldással készülnek, de a klubtól ugyanezt a választ kaptuk: „Készülünk a helyzet kezelésére”.

Olvasói sztorik