Magyar foci

Csányi Sándor: Az utánpótlásba áramló pénz nem hasznosul megfelelően

Pénteken tartotta éves rendes közgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), amelyen szóba került az MLSZ anyagi helyzete, OTP Bank Liga esetleges létszámemelése, az utánpótlás, és a magyar válogatott helyzete, és egy esetleges Bajnokok Ligája-döntő rendezésére is.

„A szövetség stabil alapokon áll pénzügyileg, a szükséges források rendelkezésére állnak, a klubok többsége felelősen gazdálkodik” – kezdte évértékelőjét Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnökeként is tevékenykedő sportvezető ismertette, hogy az MLSZ-nek 13,5 milliárd forintos tartaléka van, az élvonalbeli kluboknál 2010 óta 600 millióról 4,4 milliárdra nőtt a bevétel, míg az NB II-ben 90 millióról 1,2 milliárdra emelkedett.

Csányi szerint arra lehetnek a legbüszkébbek, hogy a TAO-ból befolyt összesen 453 milliárd forintnak a 87 százalékát az amatőr labdarúgásban használták fel. Megjegyezte, 40 stadion és 1525 pálya épült, 2640-et pedig megújult, így mostantól főleg a renoválásokra fókuszálnak.

Csányi kritikaként azt fogalmazta meg, hogy

Az utánpótlásba áramló pénz nem hasznosul megfelelően

Arra hívta fel a figyelmet, hogy U17-től az U21-ig egyre rosszabb eredményeket érnek el a nemzeti együttesek. Szerinte ennek a képzési hiányosság az oka. Úgy vélte, több egyéni képzésre lenne szükség, illetve „Nem megfelelő a fiatal játékosok beépítése a felnőtt csapatokba”, mert az U21-es válogatottban „Csak mutatóban van egy-egy élvonalbeli futballista”.

Az NB I kapcsán hangsúlyozta, hogy jelenleg 57 százalék a hazai labdarúgók aránya, ami javulást jelent a két évvel ezelőtti 51 százalékhoz képest. Jelezte, még mindig nem tartja kielégítőnek az arányt, amelyet 60 százalék felett tartana jónak.

2025-ig nem változik az élvonal létszáma, de gondolkodunk, hogy 16-ra nőjön, jövő tavaszig kell erről dönteni. Egyetlen célunk, hogy erősebb legyen az NB I és több fiatal kapjon lehetőséget

– mondta Csányi, aki elégedett a másodosztály színvonalával, amelyen még javítani fog szerinte a létszám 16 csapatosra szűkítése.

Az elnök elmondta, a válogatott magas színvonalon játszik, a vesztett meccseken sem kellett szégyenkezni, ahogy köszönetet mondott

  • Ferencvárosnak, mivel sok UEFA együttható pontot szerzett Magyarországnak,
  • és a visszavonuló Szalai Ádámnak és Dzsudzsák Balázsnak is, akik sokat tettek a magyar futballért.

A 70 éves sportvezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint a Puskás Arénába BL-döntőt szeretne hozni.

A 2026-os BL-döntő elérhető, várhatóan jövő tavasszal kerül terítékre. Sok pályázó lesz, de van előnyünk, mivel a nemzetközi meccsek szervezésével maradéktalanul elégedett az UEFA. A hátrányt az jelenti, hogy vannak sokkal nagyobb stadionok. Feltett szándékunk a pályázás, nem is indulunk rossz pozícióból, de nem feltétlenül leszünk nyertesek. Addig pályázunk, amíg nem nyerünk.

Olvasói sztorik