Magyar foci

Bartosz Grzelak: Amíg nem nézel szembe a valósággal, változtatni sem tudsz rajta

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Elgondolkodtató interjút adott Bartosz Grzelak, a MOL Fehérvár FC vezetőedzője a Sportálnak.

A svéd szakember elmesélte, hogy a lengyel szülők nevelése és a svéd kultúra is megvan a személyiségében, de legfontosabb számára a kemény munka és lojalitás. Szóba került játékos pályafutása is, erről meglehetősen kritikusan nyilatkozott.

„Örülök, hogy harminckét éves koromig futballozhattam a svéd harmadosztályban, mert a testet nem lehet túl sokáig használni az élsportra, igyekeztem a lehető legtovább húzni.

Viszont tudtam, hogy játékosként a Bajnokok Ligája csak álom marad, úgyhogy elég hamar az edzői pálya felé fordultam.”

Ezután áttért a beszélgetés a Vidi jelenlegi helyzetére, vagyis arra a tényre, hogy a 10. helyen szerénykedik csapata az élvonalban, pedig játékoskerete alapján a dobogón lenne a helye. Grzelak erről azt mondta, a svéd AIK-val is hasonló helyzetben dolgozott, de a megoldás nem az, ha úgy tennének, mintha nem okkal került volna a tabella alsó felére az együttes.

Az alázatnak végig meg kell maradnia, mert az egyik legnagyobb veszély, ha a klubon belül már most azt gondolnánk, hogy ennek a csapatnak előrébb kellene tartania, és elfelejtenénk, hol vagyunk most. Ez olyan, mint amikor az alkoholista nem ismeri el, hogy függő.

Amíg nem nézel szembe a valósággal, változtatni sem tudsz rajta. Mondhatjuk, hogy még mindig nagy klub a Fehérvár, de látnunk kell, hol tartunk most.”

Koszticsák Szilárd / MTI

Végezetül arra is kitért Grzelak, hogy bár nem azzal foglalkozik, melyik játékosa melyik nációhoz tartozik, összességében szeret fiatal labdarúgóknak esélyt adni. Emellett az ország, a város megismerése is kulcsfontosságú szempont nála.

Tisztelni kell az országot, ahol dolgozol, a helyi csapat edzőjeként pedig nemcsak a klubot, hanem a várost is képviseled. Ezért próbálom minél inkább megismerni Székesfehérvárt, minél több időt tölteni a városban. Extra motivációt lehet meríteni abból, ha az egész várost büszkévé akarjuk tenni, nem csak a futballszurkolókat.

Bízom benne, hogy idővel képesek leszünk megtölteni a stadiont, és idővel a hazai meccseink a legfontosabb programot jelentik majd a város életében. Nagy öröm lenne, ha az egész város a csapat mögé állna. Egy nap távozom majd, ilyen az edzők élete, de bízom benne, hogy azon a napon a Fehérvár jobb helyzetben lesz, mint amikor idejöttem. Nemcsak a tabellán, hanem mint klub is. Ez lenne a legnagyobb öröm.”

A 44 éves szakember két mérkőzésen van túl a Vidivel, az elsőt megnyerte a Honvéd ellen 2-0-ra, míg a Ferencváros elleni vasárnapi találkozón 2-2-es döntetlent játszott. A következő fordulóban is budapesti ellenfele lesz, a közvetlen riválisnak számító Újpestet fogadja majd, amelyet meg is előzhet a tabellán egy győzelemmel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik