Magyar foci

MLSZ: A román szövetség beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan a Nagy-Magyarország molinók ügyében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményben erősítette meg a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók stadionba bevitelére vonatkozó állásfoglalást, kiemelte, hogy a döntést saját hatáskörben hozta meg az európai szövetség (UEFA) és diszkriminációellenes csoportja (FARE) „megfontolt és körültekintő nyilatkozatát értékelve”.

Ezzel – amint olvasható a tájékoztatásban – a számos országban élő többszázezres magyar szurkolói közösség egysége előtti tiszteletet kívánja kifejezni: a rasszista és kirekesztő üzenetet nem tartalmazó drapériákat beengedi a stadionba.

Az MLSZ a szerda esti közleményében úgy fogalmaz, hogy

engedélyezi a rasszista és politikai tartalom nélküli molinó bevitelét, a nemzetközi szervezetek pedig továbbra is tiltják a rasszista vagy politikai üzenetet hordozó molinókat

Emlékeztet rá, hogy korábban – Csányi Sándor elnök ígéretének megfelelően – tisztázó kérdést tett fel az ügyben érdekelt nemzetközi szervezeteknek. Az UEFA és a FARE írásos állásfoglalását értékelve és a helyzetet mérlegelve az MLSZ azt a döntést hozta, hogy „az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét”.

A szervezet úgy érzékelte, hogy a keddi állásfoglalásában leírt helyzetet néhány esetben félreértették, félremagyarázták, és a sajtóban megjelent bizonytalanságok és félreértések miatt tartotta fontosnak megismételni, megerősíteni és rövid magyarázattal kiegészíteni a korábbi közleményét.

Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) szerdán közleményt adott ki, miszerint megkeresésére az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.

A magyar szövetség az újabb közleményében hangsúlyozta, hogy a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az MLSZ az UEFA és FARE egyértelmű állásfoglalását kérte. A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik.

Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

„Megismételjük tehát, hogy az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan” – olvasható a tájékoztatásban.

Az MLSZ úgy fogalmaz: álláspontja szerint a fentiek egyértelműek, megalapozottak és szabálykövetőek, és a FARE, az UEFA és az MLSZ is megfelelő körültekintéssel állt hozzá a kérdéshez.

Ismereteink szerint egyedül a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését. Az MLSZ a maga oldaláról a román szövetséggel való együttműködését korrektnek tekinti, és a jövőben is törekszünk a jó viszony megőrzésére, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdésbe való beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan.

Éppen ezért levélben tájékoztattuk a társszervezetet, hogy jelen esetben nem a román szövetség kompetenciájába tartozik az MLSZ által meghozott döntés megítélése és kommunikációja– áll a közleményben.

A szövetség egyúttal idéz a FARE leveléből, melyben a szervezet vezetője egyértelműen megerősíti a magyar álláspontot: a történelmi Magyarország térkép önmagában nem diszkriminatív szimbólum, amelyről a FARE jelentést készíthetne a nemzetközi labdarúgó szervezeteknek, az UEFA-nak vagy a FIFA-nak. Ugyanakkor egyéb szimbólumokkal, rigmusokkal és bizonyos viselkedéssel kiegészülve már jelentéstételhez vezethet.

A hazai szövetség az UEFA főtitkárának MLSZ-hez címzett hétfői leveléből is idéz, melyben megerősíti, hogy a szervezet diszkrimináció ügyében büntetés nélkül lezárta az MLSZ-szel szembeni, a molinó kihelyezése miatt indított fegyelmi eljárást a kérdésben a magyar-olasz mérkőzést követően, ezzel egyfajta precedenst teremtve.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik