Élő Magyar foci

Kétgólos hátrányt kell ledolgoznia a Fradinak az EL-ben

INA FASSBENDER / AFP
INA FASSBENDER / AFP
Nagyon izgalmas visszavágó vár a Ferencváros labdarúgócsapatára, amely az Európa Liga-nyolcaddöntő első mérkőzésén 2-0-s vereséget szenvedett a német Bayer Leverkusen vendégeként.

Lehetett hó vagy rendőrségi ellenőrzés, a nehézségek ellenére mind a Ferencváros futballcsapata, mind a szurkolók felkészültek a Leverkusen elleni nagy csatára a BayArenában. A zöldeknél ugyan akadtak hiányzók, de az első félidőben az első negyedóráját leszámítva nem tűnt megilletődöttnek a csapat.

A hazaiak lendületesen kezdtek, az első tíz percben keltettek is annyi zavart, hogy Demirbay távoli lövésével megszerezték a vezetést (1-0).

A Fradi azonban összekapta magát, ugyan nem birtokolták sokat a labdát, de ha megszerezték, nagyon okosan járatták azt és szőtték a támadásaikat. Nem is sok kellett az egyenlítéshez, a 26. percben Vécsei pazarul játszotta meg Zachariassent, aki okosan átemelte Hradecky kapust, de a labda a lécen csattant.

A helyzettel változott is a játék képe, a 70-75 százalékos hazai labdabirtoklást sikerült a félidőre 64-re letornászni, mert a Fradi bátrabban játszott, igaz, újabb veszélyes helyzetig nem jutott el.

A második félidőt ugyanolyan bátran kezdte a Ferencváros, amely olyan kiválóan védekezett, hogy a Bayer egyszerűen nem tudott mit kezdeni a felállt pozíciós játékkal. Hiába passzolgattak percekig, egyszerűen nem jutottak közelebb Dibusz kapujáig.

A cserék sem hoztak lendületet, ám mégis egy új játékos nagyszerű alakítása hozta meg a második hazai találatot: a 86. percben Hlozek 28 méteres szabadrúgása a jobb kapufáról úgy pattant ki, hogy Tapsobának 10 méterről nem volt nehéz dolga az üres kapuba bólintania (2-0).

A hosszabbításban még Zachariassen szépíthetett volna, de 10 méteres lövése elakadt a leverkuseni kapusban.

A visszavágót jövő csütörtökön, 21 órakor rendezik a Puskás Arénában.

Európa Liga, nyolcaddöntő, első mérkőzés

Bayer Leverkusen (német) – Ferencváros  2-0 (1-0)
Leverkusen, BayArena
v.: Davide Massa (olasz)
Bayer Leverkusen: Hradecky – Kossounou, Tapsoba, Tah, Hincapie – Frimpong, Amiri, Demirbay – Diaby (Hlozek, 71.), Azmun (Adli, 60.), Wirtz (Schick, 89.)
Ferencváros: Dibusz – Botka (Wingo, 87.), Knoester, Abena, Civic – Vécsei, Esiti – Traoré (Frederiksen, 87.), Zachariassen, Marquinhos (Gojak, 78.) – R. Mmaee
gól: Demirbay (9.), Tapsoba (86.)
sárga lap: Demirbay (38.), Wirtz (76.), Kossounou (83.), illetve Marquinhos (45.), Zachariassen (49.), Botka (76.), Civic (93.)

További eredmények:
Union Berlin (német) – Union Saint-Gilloise (belga) 3-3 (1-1)
gól: Juranovic (42.), Knoche (69.), Michel (89.), illetve Boniface (28., 72.), Vertessen (58.)

 

Sporting (portugál) – Arsenal (angol) 2-2 (1-1)
gól: Goncalo Inacio (35.), Paulinho (55.), illetve Saliba (22.), Morita (62., öngól)

 

AS Roma (olasz) – Real Sociedad (spanyol) 2-0 (1-0)
gól: El Shaarawy (13.), Kumbulla (87.)

 

Sevilla (spanyol) – Fenerbahce (török) 2-0 (0-0)
gól: Jordan (56.), Lamela (85.)

 

Juventus (olasz) – Freiburg (német) 1-0 (0-0)
gól: Di María (53.)

 

Manchester United (angol) – Betis (spanyol) 4-1 (1-1)
gól: Rashford (6.), Antony (52.), Fernandes (58.), Weghorst (82.), illetve Perez (32.)

 

Sahtar Donyeck (ukrán) – Feyenoord (holland) 1-1 (0-0)
gól: Rakickij (78.), illetve Bullaude (88.)

Kapcsolódó
Sallaiék és Szalaiék is kikaptak az Európa Ligában
Feltámadt a hétvégi KO-ból a Manchester United.

Micsoda helyzet maradt ki!

Marquinhos a 16-os jobb sarkánál szépen cselezte magát tisztára, Vécsei Zachariassen elé játszott , aki okosan átemelte Hradeckyt, de a labda a lécen csattant, a védelem pedig felszabadított.

Botka jókor, jóhelyen

Diaby szinte tökéletes centerezéséről minden társ lemaradt, Dibusz már verve volt, de Botka szépen felszabadított.

Helyzetecske

Újabb veszélyes hazai akció, de egy jobboldali beadásról Wirtz lemaradt.

Első magyar lehetőség

Egy gyors kontra végén Traoré passzát Vécsei lőtte el, de a labda magasan a kapu fölé szállt.

1-0 Demirbay

Demirbay első lövésével Abenát lőtte fejbe, de a labda a Leverkusennél maradt és másodpercekkel később a játékos már nem hibázott (1-0).

Hazai fölény

Úgy telt el hat perc, hogy többnyire a hazaiknál volt a labda, de egyelőre semmi extra nem történt.

Egy csatát már megnyert a Fradi!

Sikerrel járt a különvonat: a ferencvárosi szurkolókat szállító szerelvény a napi megpróbáltatások ellenére odaért Leverkusenbe, jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki annyit írt:

A versenyfutást az idővel megnyertük. Most már csak a meccset kell!

Egy ide, egy oda

A felek a 2021-22-es Európa Liga csoportkörében találkoztak legutóbb. Akkor a Leverkusen hazai pályán úgy győzött 2-1-re Palacios és Wirtz góljaival, hogy a Fradi már a 8. percben vezetést szerzett Ryan Mmaee révén.

A budapesti mérkőzésen aztán a magyar csapat nyert 1-0-ra, a gólt a 82. percben az azóta már Bundesliga-játékos Aissa Laidouni szerezte.

Három komoly hiányzó

Amíg a Ferencváros toronymagasan vezeti a magyar bajnokságot, addig a Leverkusen mindössze a 9. helyen áll a bajnokságban. De nehéz összehasonlítani a két csapat helyzetét, hiszen a Fradi sem mutatott csúcsformát tavasszal: ugyan október 16-a óta veretlen, de a legutóbbi hét bajnokija közül négyszer is csak döntetlenre végzett.

A magyar csapatból Tokmac Nguen, Sammy Mmaee és Pászka Lóránd is hiányzik, de az sem könnyíti a helyzetet, hogy a télen igazolt új játékosok közül csak a védő Myenty Abena és a csatár Nikolai Baden Frederiksen bevethető az EL-ben – előbbi mindjárt a kezdőcsapatba is került.

Ez történt eddig

Nagyszerű kupaőszön van túl a Ferencváros, amely az EL H csoportját úgy nyerte meg, hogy három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel, 10 ponttal végzett az élen, megelőzve a szintén tízpontos Monacót. Ezzel a magyar bajnok egyből a legjobb 16 közé jutott.

Ellenfele, a Bayer Leverkusen a Bajnokok Ligájában kezdte, ahol meglepetésre csak a harmadik helyen végzett a Porto és a Club Brugge mögött, és az Atléticót is csak jobb egymás elleni eredménnyel előzte meg. A playoffban aztán pont a Fradi mögött zárt Monacóval került szembe, és őrült csatában, 5-5-ös összesítés után tizenegyesekkel jutott tovább.

Olvasói sztorik