Magyar foci

Kubatov kritikája után az MLSZ videós magyarázattal védte meg a VAR döntését

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Három gólt is szerzett az FTC az NB I legutóbbi fordulójában a Mezőkövesd ellen, a végeredmény mégis 1-1 lett, mert a videózás után két gólt is annuláltak. Kubatov Gábor, az FTC elnöke „Szemüveget a VAR-nak” felkiáltással jelezte, hogy szerinte rossz döntés született, amikor Kristoffer Zachariassen gólját visszavonták.

A Magyar Labdarúgó Szövetség most az oldalán reagált a Kubatov-féle kritikára, elmagyarázva a virtuális lesvonal-technológia működését.

A folyamatosan mozgó piros színű vonal (amelyet a VOL-rendszer rajzol be, nem a kezelő) folyamatosan követi a kamera képén látható perspektíva-torzítást. A valóságban párhuzamos egyenesek a kamera képén összetartónak vagy széttartónak tűnnek (mint például a vasúti sínek), ehhez igazodik a VOL, miközben a rendszer által felrajzolt lesvonal látszólag nem párhuzamos a 16,5-es (büntetőterület) vonalával, olvasható a magyarázatban.

A közlemény megjegyzi, hogy a hazai bajnokságban alkalmazott VOL-rendszer teljes mértékben eleget tesz a nemzetközi szabványnak, és az egyes bajnokik előtt nagyjából 2 órát szánnak arra, hogy a kalibráció során az adott játéktér szinte minden egyes négyzetcentiméterét felmérjék, felvigyék, adaptálják a VOL-rendszerbe.

A közlemény szerint jó döntés született a vitatott esetben, mivel Zachariassennek a térde és a felső teste is (piros vonal) jól láthatóan közelebb van a kapuvonalhoz, mint az utolsó előtti védő (sárga vonal).

Mlsz.hu

„Szeretnénk minden futballszereplőt megnyugtatni: a hazai VOL-rendszer hiteles, sok esetben szabad szemmel nagyon nehezen eldönthető lesszituációkban hatékonyan segíti a játékvezetők munkáját a legmagasabb szintű honi bajnokságban” – zárul az MLSZ közleménye.

A kiemelt képen az FTC-Mezőkövesd meccs játékvezetője, Farkas Ádám látható.

Olvasói sztorik