Magyar foci

Sokan szidják a Juventusból az NB II-be igazoló kapust, pedig van olyan, aki hasonló igazolás után válogatott lett

Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images
Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images
Senkó Zsombor mindenkit meglepett azzal, hogy a Juventust elhagyva a másodosztályban szereplő Diósgyőrbe szerződött. Sok kommentelő leírta, de nem ő az első olyan focista, aki tinédzserként külföldre igazolt, majd a rendszeres felnőtt futball reményében hazatért. Az elmúlt öt év példáit vettük sorra, van köztük olyan, aki jelenleg az NB III-ban szerepel, de olyan is, aki már a magyar válogatottban is bemutatkozott.

A Diósgyőri VTK január 3-án hivatalosan bejelentette, hogy szerződtette a Juventus kapusát, Senkó Zsombort. A 20 éves kapus átigazolása meglepetésnek mondható, mivel 2019 óta szerepelt az olaszoknál, az utánpótlásban rendre lehetőséget kapott, ahogyan aztán ujjtöréséig a Juve harmadosztályban szereplő U23-as csapatában is, remekül védett az ifjúsági Bajnokok Ligájában és két Serie A-meccsen is a kispadra nevezte Massimiliano Allegri. Sokat elárul a transzferrel kapcsolatos közhangulatról, hogy négy nappal a bejelentés után már azzal a címmel jelent meg interjú Senkóval a Nemzeti Sporton, hogy „a legkevésbé sem tartja visszalépésnek a DVTK-t”.

Nem azért igazoltam Magyarországra, hogy NB II-es labdarúgó legyek

– mondta ebben az interjúban a kapus, amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy szeretett volna a felnőttek között meccselni, de ez az igazolás még csak a belépője ebbe a világba.

Senkó hazatérését teljesen felesleges előre jó, vagy rossz döntésnek kikiáltani, már csak azért is, mert az elmúlt öt évben több magyar tinédzser is külföldre igazolt, közülük a legtöbb hazatért és közöttük is akadnak jól és rosszul elsült igazolások.

A Diósgyőr új kapusához nagyon hasonló eset volt Schön Szabolcsé, aki 2017-ben került ki az Ajax Amszterdam akadémiájára. Jól sikerült számára a holland kitérő, ám két év után úgy döntött, jobbak az esélyei, hogyha hazatér és a felnőttek között is bizonyít.

Néhány csapattársam és edzőm is mondta, hogy legyek türelmes, várjak még egy kicsit, de úgy hiszem, 18 évesen már nem a 16-17 évesekkel kell meccselnem, a fejlődésem érdeke mást, felnőtt futballt kíván

– érvelt Schön a lapunknak adott interjúban a hazatérés mellett.

A szélsőnek tökéletesen bevált a módszer, az MTK-ban apránként beverekedte magát a kezdőcsapatba, majd amikor már fölfelé is kilógott onnan, az amerikai FC Dallas szerződtette, sőt a válogatottban is bemutatkozott. Ebben az időszakban a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, a 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon kétszer is beállt – ma már nyolcszoros válogatottnak mondhatja magát. Az MLS-ben azonban nagyon ritkán játszott és végül 2022 augusztusában a MOL Fehérvár FC-be igazolt, hogy újra felépítse magát. Összességében Schönnek nagyon jól bevált az MTK és még az is hasonlóság Senkóval, hogy a budapestiek kiestek 2019-ben az élvonalból, így első teljes szezonját már az NB II-ben kezdte a felnőttek közt.

Kovács Tamás / MTI Schön Szabolcs és az andorrai Moisés San Nicolás a Magyarország-Andorra mérkõzésen.

Akad persze ellenpélda is. A Schönnel egyidős, szintén a kispesti akadémiáról kikerülő Szerető Krisztofer a Stoke City utánpótlásába tette át a székhelyét 2016-ban. Az akkor 16 éves szélső első éveiben úgy tűnt, szépen lépegeti a lépcsőfokokat angol csapatában, néhány gólja egészen látványosra is sikerült. 2019-ben hazatért és a Ferencváros játékosa lett. Szerhij Rebrov Fradijában viszont csak egy kupameccsen és egy bajnokin lépett pályára, a következő idényben pedig négy meccset is kapott, végül rendre a partnercsapatnak számító Soroksárban találta magát. A 23 éves futballista jelenleg az NB II-es Nyíregyháza labdarúgója.

stokecityfc.com/ Szerető Krisztofer a Stoke City U18-as és U21-es csapatában szerepelt, összesen 52 meccsen jutott szóhoz.

Nem bizonyult szerencsés helynek Stoke-on-Trent városa, mert 2016-ban Deczki Máté is ide került, de Szeretőhöz hasonlóan ő is Magyarországra szerződött 2019-ben. A fiatal kapus sorrendben Ajkán, Veszprémben és a DEAC-nál védett, a mostani szezonban pedig a harmadosztályú Hódmezővásárhely futballistája lett.

Talán a legfurcsább eset Horváth Krisztoferé a közelmúltból. A 21 éves támadó középpályásnak villámkarrierje volt. A 2019-ben még NB II-ben szereplő Zalaegerszegből nézte ki magának a SPAL, amely ugyan kiesett, de Horváth addig három Serie A-mérkőzésen is pályára léphetett, majd szerződtette a Torino, amelynél párszor a kispadra nevezték, egy kupameccs hajrájában pedig be is cserélték 2020 novemberében. Horváth Senkóhoz hasonlóan az NB II-be igazolt 2021-ben, de nagy különbség, ám őt csak kölcsönben kapta meg a Szeged. Meghálálta a bizalmat, 33 tétmeccsen 19 gólig és 12 gólpasszig jutott, ezért 2022 nyarán már az élvonalbeli Debrecen vette kölcsön, ahol csak kilenc meccsen jutott csak szóhoz, Srdjan Blagojevic szeptemberi kinevezése óta pedig mindössze 13 percet játszott a bajnokságban, ezért szerződést is bontottak vele. A téli felkészülési szezont viszont a szintén NB I-es Kecskeméttel kezdte el, így a támadó középpályásnak még nincs miért csüggednie, de egy jól és rosszul sikerült szerződésen már túl van.

Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images Horváth Krisztofernek kalandos a pályafutása, de nincs még semmivel sem elkésve.

Torvund Alexandert a jövő nagy csatáraként harangoztak be, mielőtt Norvégiába szerződött: előbb a harmadosztályú Ullern IF-be került, majd fél évvel később már az élvonalbeli Stabaek vezetőedzője, a korábban a Fehérvárt is irányító Henning Berg szerződtette, de egyszer sem lépett pályára az Eliteserienben. Hazajött, de nem a korábbi csapataiba (MTK, Vasas, Fehérvár), hanem a Mezőkövesdet választotta. Csakhogy nem játszott még NB I-es meccset a csapatnál – előbb a Szentlőrincben, 2021 nyara óta pedig a Csákvárban játszik a másodosztályban.

Nem indult jól a magyarországi visszatérése Csoboth Kevinnek sem, aki a 2017-ben Ferencváros utánpótlását hagyta el azért, hogy a Benfica akadémiájára kerülhessen. Négy évet töltött a portugáloknál, ám ahogyan a korábban felsorolt magyar játékosok, úgy ő sem kapott lehetőséget a felnőttek között, így 2021-ben a Vidihez igazolt. Fehérváron sem játszott, ezért az NB II-es Szegedhez ment kölcsönben futballozni, majd a jelenlegi szezonra már végleg Újpestre tette át székhelyét, ahol már meg-megvillantotta tudását. Az áttörés még várat magára.

Illyés Tibor / MTI Az újpesti Csoboth Kevin (k) és a fehérvári Schön Szabolcs a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Újpest FC – MOL Fehérvár FC mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2022. november 9-én.

A jelenlegi NB I-es szezonban Csóka Dániel is visszatérőnek számít, igaz, őt nem az élvonalból szerezte meg a ZTE. A zalaegerszegi nevelés 2018-ban szerződött a Wolverhamptonba, amelynek korosztályos csapatai mellett egy évet kölcsönben a Dunaszerdahelynél is lehúzott. Miután kifutott a szerződése, 2020 szeptemberében a harmadosztályú AFC Wimbledonban építette föl magát, a felnőtt csapatban meghatározó játékossá vált, sőt annyira megszerették, hogy a magyar Maldini becenevet kapta. Ennek ellenére 2022 nyarán hazatért Zalaegerszegre, a jelenlegi szezonban hat élvonalbeli és két kupamérkőzésen jutott szóhoz.

Mint látható, ilyen életkorú játékosoknál megjósolhatatlan, hogy milyen végkifejletet hoz a hazatérés, ugyanakkor az látszik, hogy fontos kérdés, mikor érzi úgy egy futballista, készen áll a felnőtt focira. Ezt fogalmazta meg Schön Szabolcs is 2019-ben, amikor arról osztotta meg gondolatait, miért tért haza ő is, Szerető Krisztofer is, előttük pedig Tajti Mátyás is, aki 2018-ban a Málaga akadémiájáról igazolt Diósgyőrbe:

Azt hiszem mindannyiunkban az dolgozik, hogy a felnőttek között kapjunk végre lehetőséget.

Persze érthető, hogy mindenki abban reménykedik, ha már egyszer külföldi bajnokságba, főleg topligás csapatokba igazol egy magyar fiatal, akkor már csak tovább, fölfelé vezet az útja. Nem reális azonban azt várni, hogy mindenki azonnal megveti a lábát, mint Szoboszlai Dominik a Salzburgban, vagy épp Kerkez Milos, aki remekel az AZ Alkmaarban, de korábban az AC Milanban is a tartalékok között szerepelt. Ettől még nem lesz egy játékos sem jobb, sem rosszabb, minden karrierút más.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik